1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuuspalkinnot

Minna Rytisalolle merkittävä kirjallisuuspalkinto sota-ajan romaanistaan – "Lukijaa ei päästetä liian helpolla"

Ensimmäistä kertaa jaettava Botnia-palkinto nousi heti rahalliselta arvoltaan yhdeksi Suomen tärkeimmistä kirjallisuupalkinnoista.

kirjallisuuspalkinnot
Kirjailija Minna Rytisalo sai ensimmäisen Botnia-palkinnon.
Kuusamossa äidinkielenopettajana toimiva Minna Rytisalo sai ensimmäisen Botnia-palkinnon.Hanna Juopperi / Yle

Botnia-kirjallisuuspalkinnon voittajaksi on valittu sodankyläläislähtöinen kirjailija Minna Rytisalo Lempi-esikoisromaanillaan.

Kuusamossa äidinkielenopettajana työskentelevän Rytisalon teos ilmestyi viime vuonna. Romaanissa eletään jatkosodan loppuaikoja, Lapin sodan evakkotaivalta ja heti sodanjälkeistä aikaa.

Voittajan valinneen raadin mukaan Rytisalo kirjoittaa herkän hienovireisesti ja vimmaisen väkevästi. Raati myös kiittää romaanin henkilöhahmojen olevan aitoja.

Lähdin tekemään sellaista kirjaa, jonka haluaisin lukea.

Minna Rytisalo

– Lähdin tekemään sellaista kirjaa, jonka haluaisin lukea, ja jossa jännite säilyy loppuun asti. Onnistuin siinä mielestäni hyvin. Nyt tuntuu tosi upealta.

Rytisalo kertoo tietoisesti tavoitelleensa rakennetta, jossa kirjan viimeisen sivun sulkemisen jälkeen syntyy halu palata alkuun. Ison kiitoksen hän antaa kustannustoimittaja Hanna Pudakselle, jonka kanssa teosta viilattiin viimeiseen asti.

– Karsimme joitain vihjeitä, jotka veivät loppuratkaisua kohti. Näin lukijaa ei päästetä liian helpolla.

Näkyvyyttä pohjoiselle kirjallisuudelle

Botnia-kirjallisuuspalkinto on uutukainen kotimaisen kirjallisuuden saralla. Palkinnon ideoinnissa mukana olleen Oulun kirjailijaseura ry:n puheenjohtaja Antti Leikaksen mukaan esimerkkinä on toiminut Kuopion kaupungin vuosittain jakama Savonia-kirjallisuuspalkinto.

– Botnia-palkinnolla halutaan tuoda näkyvyyttä Pohjois-Pohjanmaan kirjailijoille.

Minna Rytisalo pitää tavoitetta tärkeänä.

– Näkyvyys ja kirjallisuuden puolesta puhuminen on tärkeää. On myös tärkeä huomata, kuinka kaikki ei kirjallisuudessakaan tapahdu pääkaupunkiseudulla.

Rytisalo kertoo ilahtuneensa etenkin siitä, kuinka monella kovan luokan kirjailijalla on kytkös Pohjois-Pohjanmaalle. Kilpailun ehdot täyttäviä teoksia oli yli 60.

Kirjailija Minna Rytisalo.
– Lähdin tekemään sellaista kirjaa, jonka haluaisin lukea, ja jossa jännite säilyy loppuun asti, Minna Rytisalo kertoo esikoisromaanistaan Lempi.Marek Sabogal.

Ehdolle hyväksyttiin mitä tahansa kirjallisuuden lajia edustava teos ilman kielirajausta sillä ehdolla, että tekijä asuu tai on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta.

Botnia-palkinto on arvoltaan 10 000 euroa. Antti Leikas kertoo, että palkintosumma on tulevina vuosina tarkoitus kasvattaa 15 000 euroon. Jos tavoitteessa onnistutaan, olisi Botnia-palkinto maan toiseksi suurin heti Finlandia-palkinnon jälkeen, joka on 30 000 euroa.

Lue seuraavaksi