Matkailualan TESsit katkolla – tulossa olisi huippukausi

Hiihtokeskusten ja ohjelmapalvelualan työntekijöiden työehtosopimukset päättyvät ensi viikolla. Neuvotteluista enteillään tiukkoja, koska matkailualalla on menossa kovan kasvun aika ja alan palkkakehitys on pitkään ollut niukkaa.

työehtosopimukset
Kelkkasafari Rovaniemellä.
Ohjelmapalvelu- ja hiihtokeskustyöntekijöiden työehtosopimukset päättyvät kuun vaihteessa.Tapio Nykänen

Palvelualojen ammattiliiton työehtosopimusneuvottelut ovat Lapista katsottuna hyvin kiinnostavat. Lapissa on PAMilaisia noin 10 000 ja merkittävä osa heistä on ohjelmapalvelualalla ja eri töissä hiihtokeskuksissa. Näiden Lapin matkailulle tärkeiden alojen työehtosopimukset ovat katkolla juuri uuden turistikauden käynnistyessä.

Lapin matkailussa on menossa kova boomi. Takana on vähintäänkin kaksi vahvaa kasvun vuotta ja alkavasta kaudesta ennustetaan vieläkin kovempaa. Niinpä kentällä työntekijöiden odotukset uutta työehtosopimusta kohtaan ovat korkealla.

– Kyllä siellä ihmiset aika suurin odotuksin ovat. Seitsemän vuotta on menty laihasti nollakorotuksilla ja työntekijöillä on ollut malttia. Nyt kun näyttää siltä, että on kova buumi päällä ja matkailijoita riittää, niin kyllä työntekijöillä ihan aiheellisesti on odotuksia, että voisiko siitä jotain parannuksia heidänkin elämäänsä koitua, Palvelualojen ammattiliiton PAMin Pohjois-Suomen aluepäällikkö Risto Kalliorinne sanoo.

Selkeitä konkreettisia neuvottelutavoitteita ei PAMissa ole vielä määritelty tai ainakaan niitä ei vielä kerrota julkisuuteen. Päälinjat ovat kuitenkin selvät.

– Meidän aloilla on hyvin paljon vielä osa-aikaisuutta ja ihmisten tulot jää alhaisiksi sen takia, että heillä ei ole tarpeeksi työtunteja. Toive on, että kokoaikaista työtä olisi enemmän.

– Toinen toive on, että voitaisiin saada myös jonkinlaisia palkankorotuksia. Eli jos yritykset tekee hyvää tulosta, niin kai siitä niille sen raskaan työn tekijöillekin siitä oma siivu kuuluu, aluepäällikkö Risto Kalliorinne sanoo.

Työnantaja toivoo malttia

Työehtosopimusneuvottelut käydään PAMin ja työnantajia edustavan MaRan eli matkailu-, hotelli-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualan työmarkkinajärjestön välillä.

Lapissa matkailun työnantajat toivovat neuvotteluihin malttia, hyvin lupaavalta näyttävän matkailukauden alussa.

– Toivoisin sinne malttia. Matkailussa on pari viimeistä vuotta ollut ihan hyviä, mutta sitä ennen oli monta monituista vaikeampaa vuotta.

– Kun on saatu tämmöinen hyvä kysyntätilanne, niin toivon mukaan ratkaisu syntyy hyvässä yhteistyöneuvottelussa Maran ja Pamin välillä. Saataisiin tilanne siihen malliin, että päästään tulevaan talvikauteen reippain ottein kiinni, Lapin safarien toimitusjohtaja Jyrki Niva sanoo.

Kentällä on tiukkoja mielipiteitä

PAMin Pohjois-Suomen aluepäällikkö on kiertänyt matkailukeskuksissa keskustelemassa ja tunnustelemassa jäsenistön tuntoja.

– Kyllä siellä on aika tiukat asetelmat. Monennäköiseen joustoon on lähdetty ja kannettu vastuuta Suomen taloudesta ja elinkeinoelämän kilpailukyvystä. Esimerkiksi tämä viimeisin kiky-sopimus, jonka kautta tulonmuodostus on pyöreä nolla ja työtunteja on tullut lisää.

– Ihmiset viestittää selkeästi, että nyt on työntekijänkin jo aika saada jotain ja liiton pitää pystyä korjaamaan pahimpia epäkohtia. Tuntuu, että työntekijät itsekin ovat valmiita toimimaan, PAMin Pohjois-Suomen aluepäällikkö Risto Kalliorinne sanoo.

Henkeä tuntuu olevan työtaisteluun ja lakkoon asti.

– Toivotaan, että siihen asti ei tarvitse lähteä. Mutta ihmisten mieliala on ollut sellainen, että kyllä joukot tarvittaessa on valmiita niihinkin toimiin, Kalliorinne sanoo.