Katalonia aikoo vedota Espanjan perustuslakituomioistuimeen estääkseen itsehallinnon kumoamisen

Katalonian aluehallinto aikoo vedota perustuslakitiomioistuimeen, jotta Espanjan perustuslain kiisteltyä pykälää 155 ei oteta käyttöön.

Katalonia
Katalonian lippuja ja mielenosoittajien kylttejä.
Katalonian itsenäisyyden kannattajat osoittivat mieltään Barcelonassa 21. lokakuuta.Enric Fontcuberta / EPA

Espanjan hallitus aikoo ottaa Katalonian aluehallinnon valvontaansa perjantaina lopettaakseen alueen itsenäisyysliikehdinnän. Suunnitelmissa on muun muassa Katalonian itsehallintojohdon erottaminen, alueparlamentin ottaminen valvontaan ja uusien vaalien pitäminen.

Katalonian itsehallinnon rajoittaminen perustuu Espanjan perustuslain pykälään 155. Sen perusteella keskushallinto voi saada valtuudet rajoittaa itsehallintoalueiden autonomiaa, jos ne loukkaavat vakavasti Espanjan yleisiä etuja tai eivät noudata perustuslain vaatimuksia.

Katalonian aluehallinnon tiedottaja, Jordi Turull, ilmoitti tiistaina, että Katalonia aikoo vedota vielä perustuslakituomioistuimeen ja Espanjan korkeimpaan oikeuteen, jotta pykälää 155 ei otettaisi käyttöön.

– Käytämme kaikki Espanjan omat valitustiet. Jos ne eivät tuota tulosta, käännymme kansainvälisten tuomioistuimien puoleen, Turull kertoi aluehallituksen kokouksen jälkeen.

Katalonian itsehallinnon haltuunotto vaatii myös Espanjan senaatin hyväksymisen. Senaatti äänestää asiasta perjantaina. Espanjan hallituspuolueella Partido Popularilla on senaatissa yksinkertainen enemmistö, joten se hyvin todennäköisesti hyväksyy hallituksen toimet.

Katalonian parlamentti kokoontuu torstaina pohtimaan vastatoimiaan. Katalonian aluehallituksen kerrotaan pohtivan ennenaikaisten vaalien julistamista ennen kuin Espanjan keskushallitus lakkauttaa itsehallinnon.

Radikaalivasemmistolainen CUP (Canditatura d`Unitat Popular)-puolue on ilmoittanut, että se vastustaa uusien alueparlamenttivaalien pitämistä. Puolueen mielestä niin mitätöitäisiin lokakuun 1. päivän kansanäänestyksen tulos.

Katalonian alueparlamentin suurin ryhmä on itsenäisyysmielisten yhteisrintama Junts pel Sí eli Sanotaan yhdessä kyllä. Se on hallinnut Katoloniaa CUP-puolueen tuella.

Lähteet: Reuters