1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saamelaiskäräjäjäsen sovintoprosessista: "Erityisesti inarinsaamelaisten osalta täytyisi tehdä erillinen selvitys"

Hallitus käynnistää saamelaisten sovintoprosessin valmistelun. Saamelaiskäräjien jäsen Anu Avaskari toivoo, että prosessissa otettaisiin myös inarinsaamelaiset huomioon.

Kuva: Ville-Riiko Fofonoff / Yle

Sovintokomission tarkoituksena on muun muassa tukea saamenkielen ja -kulttuurin säilymistä. Saamelaislasten asuntola-ajan huonot kokemukset ovat herättäneet paljon keskustelua viime aikoina.

Saamelaiskäräjien jäsenen Anu Avaskarin mielestä sovintokomission täytäntöönpano on hyvä asia ja hän toivoo, että erityisesti asuntola-ajan traumoja käsiteltäisiin perusteellisesti. Avaskari toivoo myös, että inarinsaamelaisten näkemykset huomioitaisiin.

– Inarinsaamelaisten osalta täytyy tässä totuus- ja sovintokomissiossa mennä hyvin pitkälle historiaan ja arvioida sitä sieltä, Avaskari sanoo.

– Jää nähtäväksi miten tämä työ tullaan käynnistämään. Rahaa on liian vähän. Inarinsaamelaisten osalta erityisesti pitäisi tehdä ihan erillinen selvitys, ennen kuin mennään tällaiseen laajempaan, mutta on hyvä että jotain tapahtuu, sanoo Avaskari.

Avaskari toivoo, että prosessi menee hyvin, ja että inarinsaamelaiset tulisivat kuulluksi ja saisivat osallistua yhdenvertaisesti prosessiin.

"Voi olla, että inarinsaamelaiset eivät saa edustusta"

Lokakuun alussa Saamelaiskäräjät nimitti edustajansa saamelaiskäräjälain muutostoimikuntaan. Saamelaiskäräjien edustajien lisäksi toimikuntaan tulisi edustajat kaikista hallituspuolueista.

Saamelaiskäräjälain yksi suurimpia asioita on saamelaismääritelmä. Avaskari pelkää, että inarinsaamelaiset eivät pääse vaikuttamaan saamelaiskäräjälakiin, sillä saamelaiskäräjien edustajaehdokkaissa ei ollut yhtään inarinsaamelaista.

– Saamelaiskäräjäthän ei nimennyt yhtään inarinsaamelaista. Jos saamelaiskäräjät tähän ainoastaan vaikuttaa, niin voi olla, että emme saa edustusta, lopettaa Avaskari.