VR ja YIT voittamassa Raide-Jokerin satojen miljoonien eurojen rakennusurakan

Espoon Keilaniemen ja Helsingin Itäkeskuksen välille rakennettavan pikaraitiolinjan urakoitsijan valinta on edennyt loppusuoralle. Rakentaminen alkaa reilun vuoden kuluttua.

joukkoliikenne
Havainnekuva: Raide-Jokeri ylittää Kehä I:n Espoossa.
Havainnekuva: Raide-Jokeri ylittää Kehä I:n Espoossa. Ramboll Finland Oy

Raide-Jokerin rakentamisesta vastaa näillä näkymin VR Trackin ja YIT Rakennuksen muodostama ryhmittymä.

Rataosuuden rakentaminen maksaa noin 275 miljoonaa euroa. Varikko- ja vaunukustannukset ovat tämän lisäksi yhteensä noin 160 miljoonaa euroa.

HKL:n johtokunta ottaa Helsingin osalta kantaa Raide-Jokerin johtoryhmän urakoitsijaesitykseen jo torstaina. Espoossa päätöksen tekee teknisen toimen johtaja Olli Isotalo.

Uusi raitiolinja sinivihreine vaunuineen korvaa bussilinjan 550, joka on HSL-alueen vilkkaimmin liikennöity reitti. Nykyistä bussilinjaa käyttää päivittäin noin 30 000 matkustajaa. Määrä voi jopa kolminkertaistua Raide-Jokerin käyttöönoton myötä.

Raide-Jokerin linja Keilaniemestä Pitäjänmäen, Pakilan ja Viikin kautta Itäkeskukseen.
Raide-Jokerin linja Keilaniemestä Pitäjänmäen, Pakilan ja Viikin kautta Itäkeskukseen.Petteri Juuti / Yle

Koko Suomen mittakaavassa uusi pikaraitiolinja toteutetaan allianssimallilla. Raide-Jokerin nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) toteuttamistapaa kuvataan näin: Allianssimallissa eri osapuolet, eli tilaaja, suunnittelijat ja urakoitsijat integroidaan yhtenäiseksi organisaatioksi.

Raide-Jokerin suunnittelijaksi on jo aikaisemmin valittu Ramboll Finlandin, Siton ja VR Trackin muodostama ryhmittymä. Tilaajaosapuolia ovat Helsinki, Espoo, HKL ja HSL.

Raide-Jokerin rakentaminen alkaa tämänhetkisen arvion mukaan vuoden 2019 alussa.

Juttua muokattu 25.10.2017 klo 10:15: Lisätty linkki Raide-Jokerin nettisivuille.