Suomessa on nyt viisi vauvamyönteistä sairaalaa – Seinäjoen keskussairaalan pitkäjänteinen työ palkittiin

Seinäjoen keskussairaala on Suomen viides vauvamyönteinen sairaala. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ilahtui tavasta, jolla Seinäjolla vauvat ohjataan äidin tissille ja isän iholle.

vauvat
Synnytyshuone Seinäjoen keskussairaalassa.
Synnytyshuone Seinäjoen keskussairaalassa.Pasi Takkunen / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on nimennyt Seinäjoen keskussairaalan vauvamyönteiseksi sairaalaksi. THL on arvioinut sairaalan toimintaa alkuviikon ajan muun muassa haastattelemalla henkilökuntaa ja asiakkaita.

Vauvamyönteisyys tarkoittaa Seinäjoella imettämiseen kannustamista, vauvan ja vanhempien ihokontaktin lisäämistä ja koko perheen hyvinvoinnin tukemista.

– Olemme tehneet vuosikausia pitkäjänteistä työtä vauvamyönteisyyden lisäämiseksi ja viime vuodet olemme vielä kirineet. Teemme yhteistyötä myös alueen neuvoloiden kanssa, selvittää osastonhoitaja Maria Rajamäki Seinäjoen keskussairaalan naisten osastolta.

Ihokontaktin tärkeys

Loppukirinään kohti vauvamyönteistä sairaalaa Seinäjoen keskussairaala järjesti viime keväänä Tissi poskella -imetysviikot, jolloin imetyksen merkityksen lisäksi esiin nostettiin ihokontaktin tärkeys lapselle.

Maria Rajamäen mukaan vauvan ihokontakteilla on todettu olevan suuria fysiologisia ja psyykkisiä etuja lapsen kehitykselle.

Seinäjoen keskussairaala on viides vauvamyönteinen sairaala Suomessa. Sertifikaatin ovat aiemmin saaneet Helsingin kätilöopiston sairaala, Vaasan keskussairaala sekä Lohjan ja Hyvinkään sairaalat. Sertifikaatti on voimassa viisi vuotta.

Seinäjoen keskussairaalassa syntyy vuosittain runsaat kaksi tuhatta vauvaa.