Hovioikeus: Otanmäen taposta turvapaikanhakijalle yli 10 vuotta vankeutta

Rovaniemen hovioikeus ei muuttanut Kainuun käräjäoikeuden tuomiota.

Vanhempi irakilainen turvapaikanhakija hovioikeuden istunnossa 26.9.2017. Kuva: Laura Tolonen / Yle

Rovaniemen hovioikeus tuomitsi Ali Qasim Hammood Beni Zaidin 10 vuoden ja 10 kuukauden vankeusrangaistukseen taposta, törkeästä ryöstöstä, maksuvälinepetoksesta sekä ryöstöstä.

Lisäksi mies tuomittiin maksamaan uhrin omaisten oikeudenkäyntikuluja yli 200 euron edestä. Miehen asianajajan lähes 7000 euron palkkio jää valtion korvattavaksi.

Hovioikeus antoi tuomionsa torstaina.

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi kaksi turvapaikanhakijaa ehdottomaan vankeuteen syyskuussa 2016 Kajaanin Otanmäessä tapahtuneesta henkirikoksesta. Uhri oli otanmäkeläinen vuonna 1964 syntynyt mies.

Vuonna 1988 syntynyt Ali Qasim Hammood Beni Zaid sai käräjäoikeudessa 10 vuoden ja 10 kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen taposta, törkeästä ryöstöstä, maksuvälinepetoksesta ja ryöstöstä. Hän valitti käräjäoikeuden tuomiosta.

Hovioikeus ei muuttanut miehen tuomiota.

Syytetyn puolustus totesi syyskuussa käräjäoikeudessa, että uhrin kuolema johtui vahvassa humalatilassa kaatumisesta ja, että kyse oli ryöstörikoksesta, ei taposta.

Hovioikeus kuitenkin katsoi, että tuomittu oli yksin vastuussa kaikesta uhrille tehdystä väkivallasta, kuten vakavista pään alueelle aiheutuneista vammoista.

Vuonna 1997 syntynyt Ahmed Hussein Ali Ali ei valittanut käräjäoikeuden tuomiosta. Hänet tuomittiin kuuden vuoden vankeusrangaistukseen törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä ryöstöstä, maksuvälinepetoksesta ja ryöstöstä.

Käräjäoikeudessa turvapaikanhakijat syyttelivät toisiaan ja puhuivat toisistaan ristiin.

Molemmat syytetyt turvapaikanhakijat kiistivät käräjäoikeudessa tapon, mutta myönsivät potkineensa ja lyöneensä uhria. He myönsivät myös maksuvälinepetoksen. Väkivallan motiivina oli syytettyjen mukaan saada rahaa uhreilta. Syytetyt ryöstivät samana yönä myös vuonna 1975 syntyneen otanmäkeläisen miehen.