Raportti: 5 600 Isisin vierastaistelijaa palannut kotimaihinsa – Lapsitaistelijoiden hoitoon tarvitaan uudenlaisia keinoja

Eniten vierastaistelijoita on palannut Turkkiin, Tunisiaan ja Saudi-Arabiaan.

terrorismi
Isis-sotilas opettaa lapsia aseenkäytössä Kunarin provinssissa Afganistanissa 30. heinäkuuta 2015.
Isis-taistelija opetti lapsia aseenkäytössä Kunarin provinssissa Afganistanissa 30. heinäkuuta 2015. Ghulamullah Habibi / EPA

Vähintään 5 600 ääri-islamilaisen terroristijärjestö Isisin vierastaistelijaa on palannut kotimaihinsa Irakista ja Syyriasta, kertoo ajatuspaja The Soufan Center (siirryt toiseen palveluun).

Amerikkalaisen ajatushautomon tuoreen raportin mukaan 33 maata on ilmoittanut palanneista Isis-taistelijoista kahden viime vuoden aikana. Raportin tiedot perustuvat eri maiden viranomaisten antamiin tietoihin.

Eniten palaajia on ollut Turkkiin (noin 900), Tunisiaan (yli 800), Saudi-Arabiaan (760), Britanniaan (noin 425), Venäjälle (400) ja Saksaan (noin 300). Koko EU:n alueelle on palannut noin 1 200 Isisin jihadistia.

Raportin mukaan Suomeen on palannut ainakin noin 43 Isis-taistelijaa ja noin 43 on edelleen konfliktialueella. Tieto on peräisin helmikuulta.

Ruotsiin palanneita on 106, Norjaan yli 30 ja Tanskaan 67. Ruotsin ja Norjan tiedot ovat viime vuoden syyskuulta.

Isis-lasten hoitoon tarvitaan keinoja

The Soufan Center arvioi, että kotimaihinsa palanneet jihadistit aiheuttavat turvallisuusuhkan vuosiksi eteenpäin.

Ajatuspajan mukaan varsinkin konfliktialueilta palaavat Isis-naiset ja -lapset aiheuttavat viranomaisille uudenlaisen ongelman. Isis on aivopessyt sekä kouluttanut jopa 9-vuotiaita lapsia käyttämään aseita ja tappamaan.

Raportin mukaan vuosina 2014–2016 Isis koulutti yli kaksituhatta 9–15 -vuotiasta poikaa lapsitaistelijoiksi. Terroristijärjestön propagandavideoilla vain viisivuotiaan näköiset lapset ovat teloittaneet vankeja.

Raportissa ei mainita, kuinka monta lasta Suomesta on viety Isisin alueelle. Esimerkiksi Ruotsista vanhemmat ovat vieneet 45 lasta Isisin hallitsemille alueille.

Ajatuspajan mukaan Isis-lapsiin suhtautuminen on erityisen hankalaa vierastaistelijoiden kotimaille, koska tappajiksi koulutettujen lasten hoitamiseen ja seurantaan ei ole kehitetty sopivia keinoja.