yle.fi-etusivu

Komissio esittää syöpäepäilyjen kohteeksi joutuneelle torjunta-aineelle glyfosaatille aiottua lyhyempää jatkoaikaa

Nyt komissiolle riittäisi viidenkin vuoden jatko kymmenen sijaan. Asia jakaa jäsenmaita, joiden on määrä päättää jatkosta huomenna.

glyfosaatti
Yleisesti kaupassa myytävä tuote sisältää glyfosaattia.
Yleisesti kaupassa myytävä tuote sisältää glyfosaattia. Elina Niemistö / Yle

BRYSSEL Euroopan komissio on luopunut suunnitelmistaan ehdottaa rikkakasvien torjunta-aineen glyfosaatin myyntiluvalle kymmenen vuoden jatkoaikaa. Myyntilupa umpeutuu kuluvan vuoden lopussa.

Komissio aikoo esittää jäsenmaiden edustajille huomenna keskiviikkona, että kiistanalaisen torjunta-aineen myyntilupaa jatkettaisiin 5–7 vuotta. Komission mukaan tavoitteena on saada aikaan kompromissi, joka saisi mahdollisimman laajan tuen jäsenmailta.

Glyfosaatti on Euroopan ja maailman eniten käytetty torjunta-aine. Huoli sen aiheuttamasta syöpäriskistä on saanut osan jäsenmaista epäröimään myyntiluvan jatkamista.

Euroopan kemikaaliviraston mukaan ei voida todistaa, että glyfosaatilla olisi yhteys syöpään. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on päätynyt samaan johtopäätökseen.

Maailman terveysjärjestö WHO päätyi kuitenkin selvityksessään päinvastaiselle kannalle. Sen mukaan glyfosaatti on "luultavasti ihmiselle karsinogeeninen" eli syöpäriskiä lisäävä kemikaali.

Ranska haluaa eroon glyfosaatista

Suhtautuminen glyfosaattiin jakaa jäsenmaita. Esimerkiksi Suomi on kannattanut myyntiluvalle pidempää jatkoa. Ranska taas haluaa luopua glyfosaatista kokonaan. Komissio ehdotti alun perin 15 vuoden jatkoa, joka ehti jo lyhentyä 10 vuoteen.

Useiden maiden epäröinnin taustalla on kansalaisten paikoin laaja vastustus. Kansalaisaloite glyfosaatin kieltämiseksi keräsi EU:ssa yli miljoona nimeä, joista kaksi kolmasosaa Saksasta.

Tänään tiistaina Euroopan parlamentti hyväksyi kannanoton, jonka mukaan glyfosaatin käytöstä pitäisi luopua vuoden 2022 loppuun mennessä. Parlamentilla ei kuitenkaan ole päätösvaltaa myyntilupaan.

Monsantolle porttikielto

Asiasta päättää jäsenmaiden virkamiehistä koostuva komitea. Sen on määrä äänestää jatkoajasta huomenna. Glyfosaatin jatkosta on yritetty päättää aiemminkin, mutta äänestystä ei ole järjestetty, koska on ollut selvää, että kymmenen vuoden jatkoaika ei saa taakseen riittävää tukea jäsenmailta.

Jatkoaika pitää hyväksyä viimeistään 6. marraskuuta pidettävässä kokouksessa. Muuten glyfosaatin myyntilupa umpeutuu vuoden vaihteessa.

Glyfosaatti on vaikuttavana aineena suositussa Roundup-torjunta-aineessa. Sen valmistaja Monsanto sai porttikiellon Euroopan parlamenttiin sen jälkeen kun se kieltäytyi osallistumasta glyfosaattia koskevaan kuulemiseen.

Lue myös:

Viljelijä pitäisi kiinni glyfosaatista – ProAgria: Kiistellyn torjunta-aineen täyskielto olisi katastrofi

Yleisen rikkakasvimyrkyn käyttöä rajoitettu – Syöpävaarallisuudesta kiistellään

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kehitysyhteistyö

Ebolahautajaisten kokki sai ammatin suomalaisten rahoilla – sitten rahat ehtyivät, ja nyt Sierra Leonessa sammutellaan valoja

Jussi Halla-aho

Jussi Halla-aho väleistään sinisten Sampo Terhoon: Vaikea puhua väleistä, ei ole puhuttavaa

Sininen tulevaisuus

Sininen tulevaisuus aloittaa poikkeuksellisen puoluekokouksen – Paikka puoluekentästä haussa

Sosiaalityö

Syömishäiriö ja masennus olivat koitua Christian Liliuksen kohtaloksi – moniongelmaisten auttamiseksi haetaan valtakunnallista hoitomallia