Keskustan kansanedustaja kommentoi avautumistaan: Sote-kiemuroiden syynä päättäjät, eivät lobbaajat

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen tuskastui junnaavaan sote-uudistukseen ja toivoo nyt median selvittävän, mitä kulissien takana tapahtuu.

Sote-uudistus
Hannakaisa Heikkinen.
Keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen Ylen A-studion vieraana tiistaina 24. lokakuuta.Yle

Keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen kertoi viime viikolla Facebook-päivityksessään, kuinka hän oli turhautunut soteuudistuksen uusimpaan vaiheeseen.

– Pyysin mediaa avuksi selvittämään, mitä kulissien takana tapahtuu ja millaisessa pattitilanteessa ollaan, Heikkinen kommentoi Ylen A-studion lähetyksessä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Heikkinen totesi päivityksessään, että "neuvottelut ovat pelkkää farssia, kun tekstejä yritetään hyväksyttää lankoja pitkin pörriäisissä". Pörriäisillä Heikkinen tarkoittaa isoja terveysalan firmoja.

– Alan asiantuntijat, niin terveydenhuollon kuin perustuslain puolella, jäivät sivurooliin.

"Päättäjissä on vika, jos annetaan lobbauksen vaikuttaa niin paljon, ettei pystytä pysymään kiinni yhdessä sovituista asioista."

Hannakaisa Heikkinen

Hänen mielestään joidenkin tahojen edut ylikorostuvat sote-neuvotteluissa. Hannakaisa Heikkinen ei suostunut kertomaan, minkälaisia lobbaustilanteita on havainnut tai kuullut.

– Pyysin, että media selvittää. Se riittäköön osoitukseksi kansalaisrohkeudesta. Otan luotisateen vastaan siitä, että uskallan nämä asiat sanoa, toteaa Heikkinen.

Päättäjät syy, miksi sote polkee paikallaan

Heikkisen mielestä kansalaiset ovat näin ison uudistuksen äärellä ansainneet tietää, mistä sote-uudistuksessa päätetään ja ketkä siitä päättävät.

– Aina syytetään, kuinka sote junnaa, eikä valinnanvapaudesta päästä eteenpäin. Siksi on hyvä avata, mitkä ovat eri puolueiden painotukset.

Hannakaisa Heikkiseltä kysyttiin, onko lobbaus syy siihen, miksi sote-uudistus ei etene.

– Ei itse lobbaus, mutta päättäjissä on vika, jos annetaan lobbauksen vaikuttaa niin paljon, ettei pystytä pysymään kiinni yhdessä sovituista asioista.

Katso koko keskustelu Yle Areenassa.