Ranskassa voipula uhkaa kansallisherkku croissantia

Ranskassa voipula on näkynyt jopa aukkoina ruokakauppojen maitohyllyissä.

Ranska
Croissanteja.
Rex / AOP

Maitotuotteiden ja croissanttien suosion kasvu alkaa näkyä ranskalaisten ruokakauppojen tarjonnassa. Joissain kaupoissa on jouduttu laittamaan tyhjien voihyllyjen eteen ilmoituksia, joissa kerrotaan voin toimitusvaikeuksista.

Ranskalaisen maidontuottajien järjestön edustaja kertoo, että taustalla on voin ja croissantien kysynnän kasvu Kiinassa ja Lähi-idässä. Claude Margerin Francois, jolla on voitaikinaa valmistava yritys, kertoo, ettei ole pystynyt voipulan takia toimittamaan sovittuja tilauksia Libanoniin, Kiinaan ja Vietnamiin.

– Etsin voita kaikkialta, hän kertoo.

Samanaikaisesti, kun voin ja ranskalaisherkkujen kysyntä on kasvanut maailmalla, on Ranskan oma maidontuotanto ollut laskussa. Niiden yhteisvaikutuksesta voista on tullut pulaa ja sen hinta on noussut.

Erityisesti voipula on näkynyt Bretagnen, Normandian, Keski-Ranskan ja Franche-Comtén alueilla. The Local (siirryt toiseen palveluun)-verkkolehden mukaan monissa ruokakaupoissa on tarjolla vain kalliimpia voilaatuja.

Croissantien hinta uhkaa nousta

Perinteisten ranskalaisherkkujen kuten croissantien tuottajat ovat olleet helisemässä, kun voin kilohinta on noussut ennätyskorkealle. Voikilo maksaa Ranskassa jo yli kuusi euroa.

Croissanteissa on voita noin neljännes. Monet leipurit miettivät, missä vaiheessa he nostavat croissantien hintaa. Pariisilaisleipuri Samir Kichou uskoo, että hän joutuu pian nostamaan tuotteidensa hintaa.

– Joulusesonki on tulossa pian ja perinteisiin joululeivonnaisiin menee paljon voita. Minun on pakko nostaa leipomusteni hintoja, jos voin hinta ei laske, Kichou sanoo.

Voikriisin takia jopa selviytymisopas

Ranskan leipomoiden liitto on vedonnut maidontuottajiin, jotta nämä asettaisivat etusijalle vointuotannon. Maidontuottajat puolestaan valittavat, että voin noussut hinta ei hyödytä heitä.

– Ranskassa ongelma on, että tuottajahinnoissa ei näy tuotannonlasku, sanoo Ranskan maidontuottajaosuuskuntienliiton johtaja Dominigue Charge.

Ranskassa tuottajahinnat on usein sidottu halvempien tuotteiden kuten maidon ja maitojauheen hintaan. Nyt Ranskassa pelätään, että voipula voi jatkua jopa vuoden loppuun.

Voikriiisi on laittanut myös ranskalaisten kekseliäisyyden koetukselle. Viikonloppuna ranskalaislehti Le Figaro (siirryt toiseen palveluun) julkaisi voikriisin takia jopa selviytymisoppaan, jossa kerrotaan, miten ilman voita voi laittaa ruokaa ja leipoa.

Lähteet: Reuters, AP