THL varoittaa Mallorcan Palmanovan alueelle matkustaneita legioonalaistaudista

Tartunnan voi saada tavallisimmin legionellabakteerilla saastuneesta vesi- tai ilmastointijärjestelmästä.

legionelloosi
Asuntoja Espanjan Mallorcalla.
Asuntoja Espanjan Mallorcalla.AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL varoittaa Espanjan Mallorcan saaren Palmanovan lomakohteessa käyneitä matkailijoita mahdollisesta legioonalaistaudin tartunnasta.

Varoitus koskee alueella tänä vuonna 10. lokakuuta jälkeen käyneitä. Jos kahden viikon kuluessa käynnistä on tullut kuumetta tai hengitystieoireita, THL kehottaa hakeutumaan tutkimuksiin ja hoitoon. Yhteydenotto terveydenhuoltoon ei ole tarpeen, jos oireet ovat jo hävinneet.

– Yli 50-vuotiaat, tupakoivat ja henkilöt, joilla on perussairauksia, ovat suurimmassa vaarassa sairastua ja saada vakavan taudin. Legionellabakteeri aiheuttaa antibiooteilla hoidettavan keuhkokuumeen. Tartunnanlähteenä on tavallisimmin legionellabakteereilla saastunut vesi- tai ilmastointijärjestelmä. Tartunta saadaan hengitysteitse. Legionellabakteeri ei tartu ihmisestä toiseen, THL kertoo tiedotteessaan.

Lääkärillä tauti varmistetaan parhaiten legionellan aiheuttamaksi virtsan antigeenitestillä tai hengitystie-eritteiden viljelyllä. THL pyytää matkanjärjestäjiä ottamaan yhteyttä matkailijoihin, jotka ovat oleskelleet Palmanovan alueella 10. lokakuuta jälkeen ja tiedottamaan legionella-altistumisen mahdollisuudesta ja hoitoon hakeutumisesta oireiden ilmaantuessa.

Tartuntoja seitsemästä hotellista

THL:n mukaan Euroopassa on 11.9–23.10.2017 todettu 21 legionellabakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetapausta Palmanovan alueelle matkustaneilla henkilöillä. Lisäksi yksi paikallinen, hotellissa työskentelevä henkilö on sairastunut.

Tapauksia on raportoitu viidestä Euroopan maasta ja he ovat majoittuneet tai työskennelleet seitsemässä eri hotellissa Palmanovan alueella. Paikalliset viranomaiset selvittävät tartunnanlähdettä.

Matkanjärjestäjät Tjäreborg ja TUI ovat kertoneet Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että näiden tiedossa ei ole heidän matkailijoihinsa kohdistuneita tartuntoja.