1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Venäjä esti veto-oikeudellaan kemiallisten aseiden käyttöä Syyriassa tutkivan paneelin jatkon

Yhdysvallat syytti Venäjää Syyrian hallituksen suojelemisesta.

Syyria
Syyria kemiallinen isku
Kaasuiskun uhreja vietiin hoidettaviksi Syyriassa huhtikuun alussa. Reuters-TV

Venäjä käytti tiistaina veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksessä ja esti kemiallisten aseiden käyttöä Syyriassa tutkivan paneelin toiminnan jatkamisen.

Kemiallisten aseiden käyttöä tutkivan YK:n ja Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n yhteisen paneelin on määrä julkaista 26. lokakuuta raportti, joka käsittelee huhtikuussa tapahtunutta kemiallisten aseiden käyttöä Khan Sheikhounissa.

Khan Sheikhounissa kuoli kymmeniä ihmisiä. OPCW:n mukaan iskussa käytettiin sariinia.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska syyttävät Syyrian hallituksen joukkoja iskusta. Venäjän mukaan kaasu olisi ollut todennäköisimmin peräisin maassa räjäytetystä pommista, ei ilmaiskusta.

Venäjän YK-suurlähettiläs Vasili Nebenzia yritti turhaan lykätä äänestystä marraskuulle. Hän painotti, että Venäjä ei halua lakkauttaa kemiallisten aseiden käyttöä tutkivaa paneelia.

Nebenzian mukaan Venäjä on valmis käsittelemään paneelin jatkoa sen jälkeen, kun raportti on julkaistu ja siitä on keskusteltu.

Venäjä ja Yhdysvallat sanasodassa

Nebenzia arvosteli kovin sanoin Yhdysvaltain YK-suurlähettilästä Nikki Haleyta. Nebenzia sanoi, että Haley painosti turvallisuusneuvostoa äänestämään asiasta ennen paneelin raportin ilmestymistä.

Nebenzian mukaan Haley tiesi, että Venäjä tulisi kaatamaan äänestyksen. Hän syytti Haleyta turvallisuusneuvoston yhtenäisyyden rikkomisesta.

– Venäjä on jälleen näyttänyt, että se tekee kaikkensa, jotta Syyrian presidentin Bashar al-Assadin barbaarinen hallinto ei joudu vastuuseen jatkuvasta kemiallisten aseiden käytöstä, Afrikassa matkalla oleva Haley sanoi tiedotteessaan.

Yhdysvaltain YK-varasuurlähettiläs Michele Sison nosti turvallisuusneuvoston kokouksessa esiin mahdollisuuden, että neuvosto voisi äänestää asiasta uudestaan.

Kemiallisten aseiden käyttöä Syyriassa tutkivan paneelin mandaatti on umpeutumassa 17. marraskuuta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi