1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän tsaarit

Venäläisen kohuelokuvan ensi-illassa pidätyksiä

Venäjän viimeisen tsaarin Nikolai II:n nuoruuden rakkaussuhteesta kertova elokuva Matilda on saanut osakseen runsaasti vastustusta.

Venäjän tsaarit
Aleksei Utšitel hymyilee tiedotustilaisuudessa.
Matilda-elokuvan ohjaaja Aleksei Utšitel.Yuri Kochetkov / EPA

Poliisi kertoo pidättäneensä tiistaina seitsemän ihmistä kohutun Matilda-elokuvan ensi-illassa Moskovassa.

Moskovan poliisin mukaan pidätetyt olivat ääriortodoksisia aktivisteja, jotka häiritsivät yleistä järjestystä. Uutistoimisto Tass kertoo, että aktivistit lauloivat uskonnollisia lauluja ja yksi heistä heilutti banderollia, jossa kutsuttiin elokuvaa herjaukseksi.

Pidätettyjen lisäksi protesteihin osallistui toistakymmentä henkilöä, jotka kantoivat tsaari Nikolai II:n kuvia.

– Rukoilen Jumalaa sen sijaan, että loukkaisin. Tämä elokuva loukkaa koko pyhää perhettä, yksi protestoijista sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Ortodoksiuskovaiset ja muut äärikonservatiivit ovat pitäneet elokuvaa pyhäinhäväistyksenä pelkästään sen aiheen perusteella. Tositapahtumiin nojautuvan elokuvan on nähty rienaavan Nikolai II:ta, jonka ortodoksinen kirkko julisti perheineen pyhimykseksi vuonna 2000.

Mathilde Krzesinska, Tsaari Nikolai II:n rakastajatar.
Paul Fearn / AOP

Venäläisohjaaja Aleksei Utšitelin Matilda kertoo Nikolai II:n ja keisarillisessa baletissa tanssineen puolalaisen tanssijattaren Mathilde Krzesinskan nuoruuden ajan rakkaussuhteesta. Parilla oli suhde ennen tsaarin avioitumista keisarinna Aleksandra Fjodorovnan kanssa.

Venäjän Tsaari Nikolai II
AOP

Elokuvateatterit protestien kohteina

Elokuva on joutunut Venäjällä äärikonservatiivien hampaisiin jo kauan ennen ensi-iltaansa.

Pietarissa heitettiin elokuussa polttopulloja rakennukseen, jossa sijaitsee ohjaaja Utšitelin Rock-elokuvastudion toimisto.

Keisariperheen surmakaupungissa Jekaterinburgissa elokuvateatteri joutui iskun kohteeksi, kun palavilla nesteillä täytetty pakettiauto syöksyi rakennukseen. Iskun on epäilty olleen elokuvaan kohdistunut protesti.

Viime kuussa Venäjän kaksi suurinta elokuvateatteriketjua, Cinema Park ja Formula Kino, ilmoittivat jättävänsä Matilda-elukuvan pois ohjelmistostaan uhkausten takia. Myöhemmin teatterit peruivat päätöksensä.

Lähteet: AFP, YLE, STT

Lue seuraavaksi