Vapauspuolueen viesti uppoaa Wienin ongelmalähiössä – "Ensin pitää huolehtia omista hädänalaisista, vasta sitten pakolaisista"

Wien ei ole oikeistopopulistisen vapauspuolueen kotikenttää, mutta pääkaupungin valloitus on alkanut sen huonomaineisimmasta kaupunginosasta.

Itävallan politiikka
Tosri
Äärioikeistolainen FPÖ sai Wienin Favoritenissa lähes 30 prosenttia äänistä.Uwe Tautenhahn / Yle

WienLähes 200 000 asukkaan Favoriten on Wienin varsinainen ongelmalähiö. Täällä työttömyys on kaksinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana.

Työttömyys iskee nyt erityisesti maahanmuuttajaväestöön. Köyhyys lisääntyy, ja sosiaaliset ongelmat kasaantuvat. Favoriten pitää kärkipaikkaa myös Wienin rikollisuustilastoissa.

Kaupunginosan mahtipuolue on perinteisesti ollut sosiaalidemokraatit eli SPÖ. Näin on edelleen, mutta nyt Favoritenin puoluekartalla näkyy liikettä.

Toissa viikon parlamenttivaaleissa oikeistopopulistinen ja äärioikeistolainen vapauspuolue FPÖ sai Favoritenissa lähes 30 prosenttia äänistä. Se on kova tulos Wienissä, joka ei muuten kuulu vapauspuolueen tukialueisiin.

FPÖ:llä on kannattajia kaikissa väestöryhmissä. Nyt myös siirtolaisten toinen sukupolvi äänestää enenevässä määrin vapauspuoluetta.

Kun Yle kävi vaalien jälkeen Favoritenissa, tyytymättömiä ei ollut vaikea löytää.

Nainen kadulla.
Jasmin Fylaa kaduttaa, että äänestäminen jäi väliin.Uwe Tautenhahn / Yle

"Ensin pitää huolehtia omista hädänalaisista"

Jasmin Fyla ei äänestänyt. Se vain jäi tekemättä.

Fyla olisi kyllä tiennyt, ketä ja mitä äänestää. Hän kannattaa vapauspuoluetta ja sanoo, ettei ole ainoa.

– Minusta ensin pitää huolehtia omista hädänalaisista, esimerkiksi kodittomista. Vasta sitten voi kantaa huolta pakolaisista, Fyla sanoo.

Hän ei ole tyytyväinen Itävallan politiikan nykytilaan.

– Sen sanon, että paljon luvataan, eikä lopulta tehdä mitään, Fyla harmittelee.

Hän toivoo, että tällä kertaa asiat olisivat toisin ja poliitikot pitäisivät lupauksensa.

– Toivo kuolee viimeisenä.

Vaalitulos oli Fylan mielestä kuitenkin pettymys siihen nähden, kuinka moni oli kertonut äänestävänsä FPÖ:tä.

– Kaikki sanovat niin. Mutta jos niin todella olisi ollut, vaalitulos olisi näyttänyt ihan erilaiselta.

"Olen huolissani lasteni ja lastenlasten puolesta"

Vapauspuolueen tiukka maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka miellyttää myös vuosikymmenet Favoritenissa asunutta Thomas Czettliä.

– Puolueen muista teemoista en niin tiedä, mutta heidän kantojaan ulkomaalaisasioissa arvostan. Ulkomaalaiset ovat ongelma etenkin Wienissä.

Mies kadulla.
Vapauspuolueen tiukka maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka miellyttää Thomas Czettliä.Uwe Tautenhahn / Yle

Czettl kertoo, että ei itse ole kokenut maahanmuuttajien tai ulkomaalaisten suunnalta uhkaa.

– Olen huolissani lasteni ja lastenlasten puolesta, hän sanoo.

Uudelle hallituskoalitiolle Thomas Czettl povaa vähintäänkin käynnistysvaikeuksia, koska vaaleissa suurimmaksi nousseen konservatiivipuolue ÖVP:n johtaja Sebastian Kurz omi vapauspuolueelta keskeiset teemat.

– Mutta luulen, etteivät asiat mene huonompaan suuntaan. Kurz on vasta 31-vuotias. Hänellä on nyt näytön paikka, Czettl sanoo.

Katumainos
Itävallan vaalit voittaneen konservatiivipuolueen johtaja Sebastian Kurz vaalimainoksessa Wienissä.Uwe Tautenhahn / Yle

"Vapauspuolue on pahaksi Itävallalle"

Alice Hofer työntelee Favoritenin pääraitilla lastenrattaita. Vauva nukkuu auvoisessa rauhassa, mutta Hofer kertoo olevansa jännittynyt.

– Vaalitulos aiheuttaa harmeja monelle. Vapauspuolue sai niin paljon kannatusta, hän sanoo.

Hofer arvelee, että konservatiivipuolue ÖVP:n Sebastian Kurz sai vaalivoiton siksi, että ihmiset äänestivät nimenomaan häntä henkilönä.

Itävaltalaiset näkevät pian uusien vallanpitäjien politiikan sisällön, Hofer sanoo. Samalla saadaan tuntumaa siihen, mitä tarkoittaa, kun vapauspuolue toimii konservatiivien apuna.

Nainen kadulla.
Alice Hofer sanoo pelkäävänsä vapauspuolueen johtajaa, Heinz-Christian Strachea ja hänen puoluettaan.Uwe Tautenhahn / Yle

– Odotan, että tavallisen kansalaisen elämä vain pahenee. Esimerkiksi ne, jotka tarvitsevat terveydenhoitojärjestelmää eniten, tulevat kärsimään eniten, Hofer uskoo.

Hän kertoo hiukan pelkäävänsä vapauspuolueen johtajaa Heinz-Christian Strachea ja hänen puoluettaan.

– He ovat pahaksi Itävallalle. EU:n kanssa tulee ongelmia. Meidän tulisi olla avomielisiä, eikä se ole FPÖ:n tapa, Hofer sanoo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus