Nellimin tie korjataan viimeinkin – "Ei enää tule niin paljon pesukustannuksia ja autojen nivelet pysyvät paremmassa kunnossa"

Nellimintien huono kunto on puhuttanut vuosi kausia. – Nyt tietä aletaan suoristaa ja se päällystetään asfaltilla.

Nellim
Njellim kiäinu
Vesa Toppari / Yle

Syksyinen soratie Ivalosta Nellimiin on mutkainen ja kuoppainen. Monet tienkäyttäjät ja heidän autonsa ovat kärsineet jo vuosikymmeniä tien huonosta kunnosta ja monttuisuudesta. Tulevana talvena kunnostustyöt viimein aloitetaan ja muutaman vuoden päästä paikalliset pääsevät huristelemaan suoristettua asfaltoitua tietä.

Nellimiläinen Jane Helppi arvelee, että pitkä kunnostusaika saattaa tuoda viivästyksiä matkalaisille.

Njellimlâš Jane Helppi kiävttá Njellim kiäinu távjá.
Nellimiläinen Jane Helppi uskoo, että kunnostustyöt saattavat viivästyttää matkantekoa Ivalon ja Nellimin välillä.Vesa Toppari / Yle

– Se on varmaan haastavaa, mutta onneksi varmaan mutkia oiotaan niin, että se tehdään aika hyvin siellä sivussa. Kyllähän siinä ruuhkaa varmasti tulee ja monta kertaa joutuu jonottamaan ja soittamaan, että anteeksi olen myöhässä, Helppi toteaa.

Kaikkia tulevat tien parannustyöt eivät häiritse. Nellimiläinen Tarja Arttijeff näkee kunnostuksessa myös positiivisia asioita.

Njellimlâš Tarja Arttijeff
Nellimiläinen Tarja Arttijeff odottaa uutta tietä mielenkiinnolla.Vesa Toppari / Yle

– Jos se lisää turvallisuutta, sehän on aika mutkainen, niin hyvä. Ja tietenkin autoja ajatellen, ehkä ei niin paljon tarvitse ajatella pesukustannuksia, ja nivelet pysyvät paremmassa kunnossa, Arttijeff luettelee tien parannustöiden hyviä puolia.

Uudesta tiestä leveämpi ja turvallisempi

Nellimintien perusparannukseen myönnettiin vuonna 2016 tie- ja rataväylien korjaamiseen kohdennetusta 364 miljoonan euron lisärahoituksesta 10,4 miljoonaa euroa. Korjaustöiden yhteydessä tietä levennetään, mutkia suoristetaan ja tie päällystetään asfaltilla. Uudesta ajoväylästä pitäisi tulla turvallinen ja tarpeeksi leveä Nellimin kylän liikenteelle.

Liikenneviraston projektipäällikkö Keijo Heikkilä sanoo, että kunnostustyöt saattavat viivästyttää ajomatkoja, mutta kulkeminen kunnostustöiden aikana pyritään tekemään mahdollisimman helpoksi.

Proojeekthovdâ Keijo Heikkilä Jotolâhvirgáduvvâst.
Projektipäällikkö Keijo Heikkilä liikennevirastosta.Liikennevirasto

– Töitä tehdään siellä, missä liikenne ei pysty menemään nykyisellä väylällä ja siinä varmasti joudutaan tekemään pieniä kiertoteitä, mutta hyvin pitkälle pärjätään nykyisellä väylällä. Tehdään puoli tietä kerrallaan tai sitten levitetään kiertotietä ojan päälle tai otetaan jossain kallioleikkauksen kohdalta ja joudutaan sitten tekemään pikkuisen isompikin kiertotie, sanoo Heikkilä.

Suunnitelmien mukaan kunnostustöiden pitäisi alkaa joulukuussa 2017. Näillä näkymin Nellimintien perusparannustyöt aiheuttavat eniten liikenteelle haittaa kesällä 2018.

25.10.2017 klo 16.00 kirjoitusasua korjattu: Uutisessa luki aiemmin, että kaikkia tulevat tietyöt eivät haittaa, ja että nellimiläiselle Tarja Arttijeffille tien kunnostustöiden aloittaminen tuo hymyn huulille. Korjattu muotoon: Kaikkia tulevat tien parannustyöt eivät häiritse. Nellimiläinen Tarja Arttijeff näkee kunnostuksessa myös positiivisia asioita. Lisäksi kuvateksti "nellimiläinen Tarja Arttijeff odottaa uudistettua tietä positiivisin mielin", on muutettu muotoon "nellimiläinen Tarja Arttijeff odottaa uutta tietä mielenkiinnolla".