Saimaannorppia taas aiempaa enemmän – mutta ei vieläkään yli tavoitellun 400:n

Metsähallituksen arvion mukaan saimaannorppien talvikanta vuodelta 2017 on 370-380 norppaa. Apukinoksista ja kalastusrajoituksista uskotaan olleen apua.

saimaannorppa
Saimannorpan kuutti ja emo
Mervi Kunnasranta

Metsähallituksen arvion mukaan saimaannorppien talvikanta vuodelta 2017 on 370-380 norppaa. Arvion mukaan kanta on kasvanut 10-20 eläimellä. Tänä vuonna syntyvyys oli 83 kuuttia, toisena vuonna peräkkäin ylitettiin 80 kuutin määrä, viime vuonna niitä laskettiin 87.

Kulunut talvi oli haasteellinen sekä saimaannorpan pesinnälle että kannanseurannalle, Metsähallituksesta kerrotaan. Heikon lumitilanteen vuoksi viime talvena kasattiin noin 280 apukinosta parantamaan saimaannorpan pesimäolosuhteita, ja 70 kuuttia syntyi apukinoksiin ja vain 13 kuuttia luonnonkinoksiin tai avojäälle.

Ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksesta on sitä mieltä, että asenteet norpansuojelua kohtaan ovat nyt hyvät. Vaikka kuuttien määrä notkahti hieman viime vuodesta, hän on silti tyytyväinen lukuihin.

– Aikaisempina vuosina kuuttien määrä on ollut 60:n paikkeilla eli kahden viime vuoden aikana kuuttituotanto on noussut, Sipilä sanoo.

Tavoite 400 saimaannorppaa

Suojelun tavoite on, että Saimaalla eläisi 400 norppaa vuoteen 2025 mennessä. Sipilä uskoo kuitenkin, että se saavutetaan jo vuoden, kahden sisällä. Luvun uumoiltiin aiemmin tulevan täyteen jopa jo tänä vuonna.

Jos silkkaa teoriaa puhutaan, Saimaa saattaisi elättää kuusi tuhatta norppaa. Mutta se edellyttäisi jo mahdottomia eli järven pitäisi olla luonnontilassa. Nykyinen Saimaa voisi elättää Sipilän arvion mukaan kolme, neljä tuhatta norppaa.

Sipilä epäröi sanoa varmoja tai selkeitä numeroita, mutta hän arvioi, että tuhat tai kaksi tuhatta saimaannorppaa olisi määrä, jolloin laji ei enää uhkaisi kuolla sukupuuttoon. Laji on nyt erittäin uhanalainen, ja uhanalaisuuden poistuminen ei ole näköpiirissä.

– Aika on kovin pitkä. Se ei tapahdu kymmenessä eikä kahdessakymmenessä vuodessa, Sipilä suostuu arvioimaan.

Sipilä sanoo, että ennustaminen on vaikeaa johtuen ilmastonmuutoksen ennakoimattomuudesta.

– Me emme pysty ennustamaan ilmastonmuutosta eli mikä lumi- ja jäätilanne on 30 vuoden kuluttua.

Uutiseen lisätty Tero Sipilän haastattelu kello 13.15.