Kaavaluonnos paljastaa: Kuopion jäähallin ympäristöön jopa 16-kerroksisia asuintaloja

Kaavatyö koostuu kolmesta suuresta hankkeesta: uudesta uimahallista ja jäähallin remontista, oululaisyhtiön suunnittelemasta Health Citystä sekä Savonia-ammattikorkeakoulun Opistotien kampuksesta.

Havainnekuvassa näkymä Health Cityn hankkeesta Puistokadun ja Hannes Kolehmaisen kadun kulmauksesta. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy

Kuopion keskustan jäähallin ympäristön mullistava asemakaavan muutostyö etenee. Kuopion kaupunkirakennelautakunta käsittelee asemakaavaluonnosta ensi keskiviikkona. Kaavan valmisteluaineisto on tarkoitus asettaa julkisesti nähtäville 6. marraskuuta.

Asemakaava sisältää kolme osa-aluetta: jäähallin ja uuden uimahallin alueen, nykyisen uimahallin ja keilahallin alueen ympäristöineen sekä Savonia-ammattikorkeakoulun Opistotien kampuksen.

Asemakaavan muutosehdotus on tarkoitus saada valmiiksi tammikuussa, jolloin valtuusto pääsisi päättämään kaavan hyväksymisestä ensi keväänä. Ilman valituksia kaava voisi saada lainvoiman alkukesästä.

Kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppasen mukaan on myös mahdollista, että kaava pilkotaan vielä osiin.

– Jos esimerkiksi Savonian osalta kaava jostain syystä takkuaisi, uuden uima- ja jäähallin suunnitelmat etenisivät siitä huolimatta.

Jäähallin remontti, uusi uimahalli ja pysäköintilaitos

Jäähalliremontti, uusi uimahalli ja pysäköintilaitos on rakennusyhtiö YIT:n projekti. Uimahallin ja pysäköintilaitoksen rakentaminen voi alkaa, kun kaava on saanut lainvoiman. Urakan on toivottu valmistuvan kesällä 2020. (siirryt toiseen palveluun)

Sen sijaan jäähallin sisätiloissa remontti voi alkaa jo ennen kaavamuutoksen hyväksymistä. Remonttia tehdään pääosin kesällä 2018 ja 2019. Jääkiekkokauden aikana hallissa tehdään vain sellaisia töitä, jotka eivät häiritse yleisötapahtumia.

Uimahalliin on tulossa 10-ratainen 50 metrin pääallas sekä hyppyallas kilpailuihin tarvittavilla hyppytasoilla. Lisäksi hallissa on opetus- ja nuorisoallas, monitoimiallas, kylmäallas ja tenava-allas. Hallin toiseen kerrokseen tulee muun muassa liikuntasali ja katsomo. Hallin paikka on jäähallin Suokadun puoleisessa päässä.

Jäähalliin tulee muutosten jälkeen 5 300 katsojapaikkaa, kun nykyinen kapasiteetti on 5 064. Jäähallin alaparkkipaikan kohdalle suunniteltu pysäköintitalo on tarkoitus rakentaa alkuvaiheessa kattamattomana. Aluksi siihen tulee 360 henkilöautopaikkaa.

Talo suunnitellaan niin, että sitä on mahdollista myöhemmin korottaa lisäämällä pysäköintitasoja ja vesikatto. Lopullinen kapasiteetti olisi 500 parkkipaikkaa.

Health City Finland: kerrostaloja, tehostettua palveluasumista, päiväkoti ja liiketiloja

Oululainen Health City Finland Oy puolestaan aikoo rakentaa Hatsalan alueelle, nykyisen uimahallin ja keilahallin tontille arviolta 550–600 kerrostaloasuntoa. Talot ovat pääosin 4–8 kerroksisia, mutta yhdestä on tarkoitus rakentaa peräti 16-kerroksinen.

Suunnitelmissa on lisäksi liikuntapainoitteinen päiväkoti, tehostetun palveluasumisen yksikkö sekä liiketiloja hyvinvointialan yrityksille. Alueen pysäköinti on tarkoitus keskittää maan alle sekä erilliseen pysäköintitaloon. Suunnitelmat tulivat julkisuuteen vuoden 2016 alussa.

Yhtiö aikoo aloittaa rakentamisen suunnittelualueen keilahallin puoleisesta päästä sen jälkeen, kun kaava on saanut lainvoiman.  Alueella sijaitsevan keilahallin vuokrasopimus umpeutuu vuoden 2020 lopussa, jonka jälkeen halli on tarkoitus purkaa hankkeen tieltä.

Health City Finlandin toimitusjohtaja Jari-Pekka Kelhä kertoo, että rakentaminen kestää useita vuosia. Kyse on 110–120 miljoonan euron investoinnista.

– Tavoitetila on 5–7 vuotta, mutta aina on huomioitava, miten asuntomarkkinat käyttäytyvät, Kelhä sanoo.

Health City Finland on osa Cor Group -konsernia, joka työllistää 2 500 ihmistä. Konsernin liikevaihto oli viime vuonna 116,3 miljoonaa euroa. Ensimmäinen saman konseptin mukainen asuinalue on jo rakenteilla Oulussa ja vastaava alue on kaavoituksessa myös Vantaalla.

Savonia: Opistotien kampuksen päärakennus halutaan purkaa, tilalle kerrostaloja

Savonia-ammattikorkeakoulu puolestaan haluaa purkaa Opistotien kampuksen päärakennuksen suojelumerkinnän. Kampuksesta tulee tarpeeton siinä vaiheessa, kun ammattikorkeakoulun toiminnot keskitetään Savilahteen. Nopeimmillaan tämä tapahtuu vuonna 2019.

Savonian mielestä päärakennus on teknisen käyttöikänsä päässä, ja sen peruskorjaus tai käyttötarkoituksen muutos vaatisi mittavia investointeja. Neuvotteluissa mukana olevat kolme rakennusliikettä ovat tehneet sekä päärakennuksen säilyttävän että purkavan suunnitelman.

Asuntoja tulisi eri vaihtoehdoissa noin 700–900. Talojen kerroskorkeus vaihtelee neljän ja kuudentoista välillä.