Hannukaisen kaivoksesta valitettiin hallinto-oikeuteen

Kolarin Hannukaiseen suunnitellun rautakaivoksen kaivospiiripäätöksestä on tehty kuusi valitusta Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

kaivokset
Hannukaisen rautamalmikaivoksen avolouhos tulisi tähän maisemaan. Hannukainen Mining Oy:n koerikastusmonttuja täyttävät koneet seisovat rankan sateen pehmentämien maiden vuoksi 16.10.2017. Hannukainen, Kolari.
Hannukaisen rautamalmikaivoksen avolouhoksen suunniteltu paikka.Jarmo Honkanen / Yle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto myönsi viime kuussa Hannukainen Mining Oy -yhtiölle kaivospiirin, minkä yhtiö tarvitsee saadakseen kaivosoikeuden Hannukaiseen. Hannukainen Mining Oy kuuluu kolarilaislähtöiselle Tapojärvi Oy:lle. Yritys on tunnettu Outokummun alihankkijana Kemin kromikaivoksella ja Tornion jaloterästehtaalla.

Tukesin kaivospiiripäätöksestä on tehty kuusi valitusta Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen, joten päätös ei ole vielä lainvoimainen. Puolet valituksista on yksityisten henkilöiden tekemiä. Toisen puolen taustalla on Suomen luonnonsuojeluliitto, Muonion paliskunta ja ryhmä paikallisia yrityksiä.

Tukesin päätöksen mukaan Hannukaisen kaivospiiriin kuuluu lähes 3 000 hehtaaria maata, joka on tarkoitettu tulevalle kaivokselle, rikastushiekka-altaalle ja rikastamolle sekä niiden väliselle yhdysväylälle. Raudan lisäksi Hannukaisesta louhittaisiin myös kuparia ja kultaa.

Kaivosyhtiötä on arvosteltu viime aikoina myös Hannukaisen kaivoksen ympäristölupahakemuksesta. Esimerkiksi Lapin ely-keskuksen ympäristönsuojeluyksikkö pitää lupahakemusta puutteellisena ja ristiriitaisena.