Joko vauhti hyytyi? Teknologiateollisuus maalaa synkkää kuvaa: Suomen talouskasvu jää tyngäksi

Suomen talouskasvu uhkaa jo tyrehtyä, vaikka maailmantalous kasvaa vahvasti, arvioi Teknologiateollisuus, joka julkisti keskiviikkona madaltuneita lukuja.

Teknologiateollisuus ry
Hammasratas
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen viennin kasvupyrähdys saattaa olla pysähtymässä. Tähän suuntaan viittaa Teknologiateollisuus ry:n tuore raportti talousnäkymistä.

Alan yritykset saivat heinä–syyskuussa selvästi vähemmän tilauksia kuin edellisellä vuosineljänneksellä. Henkilöstömäärä on sekin kasvanut kesän jälkeen alkuvuotta hitaammin.

Teknologiateollisuus selvitti yrityskyselyssään uusia tilauksia, tilauskantaa ja henkilöstön kehitystä.

– Maailmantalous kasvaa vahvasti, mutta valitettavasti Suomessa kasvu näyttää hidastumisen merkkejä, sanoo Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jorma Turunen.

Uusia tilauksia tuli yrityksiin kolmannella neljänneksellä euromääräisesti 22 prosenttia vähemmän kuin edellisellä neljänneksellä. Silti niitä tuli 14 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Tilauskannan arvo oli 15 prosenttia vuodentakaista suurempi.

Turusen mukaan myös Tilastokeskuksen ja Tullin luvut kertovat, että vienti hypähti alkuvuonna, mutta maaliskuun jälkeen kasvu tyrehtyi. Näin vahvan kasvun kausi uhkaa jäädä lyhyeksi pyrähdykseksi.

Teknologiateollisuuden lukemat heikkenivät sangen varhain, sillä ennusteissa talouskasvun on arvioitu hidastuvan ensi vuonna.

Lue myös:

Ekonomistit nousevista kasvuennusteista: Suomi ei ole nousussa yksin

Ilmarinen ennustaa: Talouskasvu 3 prosenttia, vienti kasvaa – "Finanssikrapula on ollut todella pitkä"

10 syytä miksi Suomella menee nyt hyvin – kilpailukyky parani ja markkinaosuuksien lasku päättyi

Etlalta kova ennuste: Suomen talous kasvaakin tänä vuonna liki kolme prosenttia