Varsinais-Suomen viljasato pelättyä parempi: "Pitäisi ehtiä puimaan ja vaihtamaan talvirenkaita"

ProAgrian mukaan sadon koko on kohtuullinen, mutta vilja kelpaa lähinnä rehuksi.

maanviljely
Kyntötraktori pellolla.
Suurin osa Varsinais-Suomen viljelyspelloista on saatu puitua viime päivien kuivien kelien ansiosta. Minna Rosvall / Yle

Viime päivien kuivemmat kelit ovat pelastaneet suuren osan Varsinais-Suomen viljasadosta.

Tilanne näytti vielä viime viikolla huolestuttavalta, kun ProAgrian arvion mukaan jopa 20 prosenttia kaikesta viljasta oli vielä puimatta.

Puintikelien paranemisen jälkeen enää muutama prosentti viljelysmaasta on puimatta Varsinais-Suomessa, arvioi ProAgrian kasvituotannon asiantuntija Jarmo Pirhonen.

– Tämän viikon poutakelit pelastivat aika paljon. Näyttäisi siltä, että maakunnassa on parempi tilanne kuin pohjoisempana, missä tämä viikkokaan ei riitä satoa pelastamaan, Pirhonen toteaa.

Pääasiassa rehua, jos sitäkään

Määrällisesti tämän syksyn viljasato Varsinais-Suomessa on Jarmo Pirhosen mielestä kohtuullisella tasolla. Laatu sen sijaan on kärsinyt poikkeuksellisten kylmien ja epävakaisten kelien takia.

– Leipäviljaksi nyt puidusta viljasta ei ole. Kaikki on käytännössä rehutavaraa, jos sitäkään.

Suuri osa viljasta on Pirhosen mukaan peltoon itänyttä. Märissä olosuhteissa myös homeet pääsevät jylläämään. Kuluvaa viljelysvuotta on pidetty yleisesti historiallisen huonona.

– Kesä oli kylmä, eikä aurinko paljoa paistanut. Viljelyskasvien vaatima tehoisa lämpösumma jäi vajaaksi. Vielä kun lisätään yhtälöön vaikea korjuukausi sateineen, niin 2017 tullaan muistamaan koettelemusten vuotena, Pirhonen sanoo.

"Saadaan, mitä saadaan"

Salolainen maanviljelijä Sanna Mäki tarkkailee säätiedotuksia herkeämättä. Mäen pelloilla vehnää on vielä puimatta ja Ilmatieteen laitos lupaa Salon Kuusjoelle illaksi räntäsadetta.

– Tänään puidaan niin pitkälle kuin mahdollista. Pellosta saadaan pois, mitä saadaan. Näiden sateiden jälkeen ei tiedä, mitä tapahtuu.

Mäki on toiminut maatalousyrittäjänä miehensä Mika Nummisen kanssa 1990-luvun alusta asti. Kulunutta vuotta he pitävät harvinaisen kehnona.

– Yhtenä syksynä poltimme kaiken rukiin, kun pelto ei kantanut. Muuten tämä on ollut poikkeuksellinen vuosi. Samaan aikaan pitäisi ehtiä puimaan ja vaihtamaan talvirenkaita, Mäki toteaa.

Apua kiireiseen loppupuintiin kuusjokelaiset saavat naapuritilalta.

– Viljelijä soitti ja tarjoutui auttamaan puinnissa, kun omat viljat hän oli saanut eilen puitua. Tippa linsissä hänen kanssaan puhuin, se oli niin hieno ele, Mäki kertoo.