Intialaisyritys aikoo tehdä avaruushistoriaa – Firman mönkijän pitäisi ryömiä Kuussa jo keväällä

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto juoksivat kilpaa Kuuhun 1950- ja 1960-luvuilla. Nyt vuorossa ovat yritykset. Yle vieraili miehittämätöntä kuulentoa valmistelevan TeamIndusin luona Intiassa.

avaruuslennot
Kuumönkijä
TeamIndusin mönkijän nimi Eca tulee hindinkielisistä sanoista Ek Choti si Asha, jotka tarkoittavat suomeksi Pieni toivo.Kaisu Jansson / Yle

BengaluruAvaruusalan startup-yritys TeamIndusin kehitysosastolla mekaanikot rakentavat yhtiön avaruusluotaimen uusinta prototyyppiä.

Salaperäisen laitteen kuvaamista on rajoitettu, koska yritys ei halua kehittämänsä teknologian päätyvän koko maailman nähtäville ennen aikojaan.

Hallissa on kaksi neljällä jalalla seisovaa kupolimaista, suurin piirtein mopoauton kokoista kapinetta. Laitteet muistuttavat vanhojen tieteiselokuvien avaruusaluksia.

Mies rakentaa avaruussukkulaa
TeamIndusin avaruusaluksen vanhan prototyypin kuvaaminen on sallittua.Kaisu Jansson / Yle

TeamIndus on mukana teknologiajätti Googlen vuonna 2010 käynnistämässä Lunar XPrize -kilpailussa (siirryt toiseen palveluun).

Siinä etsitään yritystä, joka onnistuu ensimmäisenä yksityisenä toimijana tekemään miehittämättömän kuulennon.

– Kuuden valtion hallitukset ovat hallinneet avaruusteollisuutta. Tämän on muututtava ihmiskunnan edistämiseksi, sanoo TeamIndusin avaruusohjelmasta vastaava jedimestari Dhruv Batra.

Yrityksen johtajat käyttävät jedimestari-titteleitä. Ne ovat kunnianosoitus Tähtien Sota -elokuville, joita TeamIndusin väki ihailee.

Intialaiset johtavat kilpajuoksua Kuuhun

Googlen kilpailun pääpalkinto on 20 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Sen saa yritys, jonka laskeutuja pääsee ensimmäisenä Kuuhun, liikkuu 500 metriä taivaankappaleen pinnalla ja lähettää Maahan korkeatasoista kuvaa.

Kisaan ilmoittautuneista 16 joukkueesta jäljellä on viisi finalistia. Joukkueet tulevat Intiasta, Japanista, Yhdysvalloista ja Israelista. Lisäksi mukana on yksi kansainvälinen yhteenliittymä.

TeamIndus on kisan ennakkosuosikki, koska se on tehnyt alukselleen laukaisusopimuksen Intian valtion avaruusohjelman Isron kanssa.

– Olemme nähneet yli 40 onnistunutta ja yhden epäonnistuneen laukaisun, Batra kertoo.

TeamIndusin kilpakumppanit puolestaan ovat tehneet laukaisusopimukset avaruusalan yritysten SpaceX:n, Rocket Labin ja Interorbital Systemsin kanssa. Näillä yhtiöillä on ollut ongelmia omien rakettiensa laukaisussa.

Ohjelmajohtaja Dhruv Batra kertoo, että TeamIndusin kuulennon kustannusarvio on tällä hetkellä 75–80 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Dhruv Batra ja Vivek Raghavan
Vivek Raghvan ja Dhruv BatraKaisu Jansson / Yle

Yhtiö säästää lennon kustannuksista tekemällä yhteistyötä Googlen kilpailuun osallistuvan japanilaisen Hakuton kanssa.

Haasteena laskeutuminen Kuuhun

TeamIndusin avaruusalus painaa 600 kiloa, josta polttoaineen osuus on 400 kiloa. Aluksen matkan Kuuhun on määrä kestää 21 päivää.

Alus laukaistaan Maan kiertoradalle Chennain suurkaupungin lähellä sijaitsevasta Satish Dhawanin avaruuskeskuksesta Intian itärannikolta.

Kiertoradalta aluksen on tarkoitus lentää omien moottoriensa avulla Kuuhun ja laskeutua Mare Imbriumin eli Sateiden meren alueelle.

TeamIndusin teknologiasta vastaava jedimestari Vivek Raghavan arvioi, että lennon suurin haaste on saada alus ehjänä Kuun pinnalle.

Kuu, ja sen ohitse lentävä kansainvälinen avaruusasema ISS kuvattuna Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta huhtikuussa 2010.
TeamIndusin alus laukaistaan kuulennolle Intian avaruusohjelman raketilla. Myös suomalaisen Aalto-yliopiston satelliitti laukaistiin kesällä kiertoradalle intialaisraketilla.Nasa

– Amerikkalaiset ja venäläiset tekivät sen kauan sitten. Sen jälkeen ainoastaan kiinalaiset ovat onnistuneet tekemään pehmeän laskeutumisen Kuuhun, Raghavan sanoo.

Raghavanin mukaan toinen suuri haaste on liikuttaa mönkijää puoli kilometriä Kuun pinnalla.

– Suurin osa eri paikkoihin lähetetyistä mönkijöistä ei ole liikkunut 500 metriä. Lisäksi meidän laitteemme on paljon pienempi kuin monet muut avaruusmönkijät.

TeamIndusin aluksen laukaisun oli määrä tapahtua joulukuun lopussa. Laukaisua kuitenkin siirrettiin, koska Google lykkäsi kilpailun takarajaa maaliskuuhun 2018.

Aikataulua on myöhäistetty jo kahdesti aiemmin kilpailijoiden kohtaamien teknisten ongelmien takia. Ei siis ole täysin selvää, milloin joukkueet pääsevät yrittämään kuulentojaan.

Mönkijää voi ohjata kännykällä

TeamIndusin päärakennuksen viereisessä hallissa yhtiön kuumönkijä Eca on tositoimissa.

Huoneessa on kuuma ja kova meteli. Rakennusmiehet tekevät tilassa remonttia. Hallin keskelle sijoitettuun muutaman neliömetrin kokoiseen laatikkoon on levitetty erittäin hienojakoista hiekkaa.

Turbaanipäinen Aryan Singh ohjaa älypuhelimellaan hiekkalaatikoon asetettua vajaan seitsemän kilon painoista mönkijää.

Mies ohjailee kuumönkijää
Aryan Singh Kaisu Jansson / Yle

Pyörillä hitaasti etenevän mönkijän kameroiden välittämä videokuva näkyy Singhin puhelimen ruudulla. Laitteen ohjaaminen muistuttaa videopelin pelaamista.

Välillä koneen pyörät lyövät tyhjää ja se juuttuu kiinni hiekkaan. Silloin Singh joutuu nostamaan mönkijää.

Teollisuuspohatat taustajoukoissa

TeamIndusin perustaja ja laivueen komentaja Rahul Narayan kertoo, että yhtiö sai alkunsa vajaat seitsemän vuotta sitten, kun Google etsi kilpailuunsa osallistujia.

Muun muassa monialayritys Tata Groupin entinen hallituksen puheenjohtaja Ratan Tata ja IT-jätti InfoSysin perustaja Nandan Nilekani ovat laittaneet varojaan kiinni TeamIndusiin.

– Sijoittajat ovat tehneet pitkän aikavälin sijoituksen yhtiöön, joka rakentaa kykyjään avaruus- ja ilmailutekniikassa. Kuulento on ensimmäinen avaruuslento, jonka yritämme toteuttaa, Narayan kertoo.

Jatkossa yhtiö aikoo kerätä rahaa myös joukkorahoituksen ja sponsorien avulla.

Rahul Narayan
Rahul NarayanKaisu Jansson / Yle

Narayanin mukaan kuulento rohkaisisi intialaisia yrittäjiä uskomaan, että myös he voivat voittaa ulkomaiset kilpailijansa.

TeamIndusille Kuuhun laskeutuminen on vasta alkua.

– Aiomme jatkossa tarjota palveluitamme kotimaisille ja ulkomaisille asiakkaille, jotka haluavat toteuttaa monimutkaisia projekteja avaruudessa.

Narayanin mukaan he haluavat myydä osaamistaan esimerkiksi valtioille ja suuryrityksille, jotka tarvitsevat vaikkapa siviilikäyttöön tarkoitettuja satelliitteja ja niiden lennon valvontaan käytettäviä maa-asemia.

Konkarit ohjaavat nuoria insinöörejä

TeamIndusin palkkalistoilla on yhteensä 125 ihmistä. Porukka on nuorta, sillä heidän keski-ikänsä on vain noin 25 vuotta.

Yritys työllistää runsaasti vastavalmistuneita. Lisäksi se on palkannut joukon eläkkeellä olevia Intian valtion avaruusohjelman konkareita, jotka jakavat neuvoja nuoremmilleen.

Team Indusin toimitiloja
TeamIndusin toimitilat sijaitsevat Bengalurun lähistöllä.Kaisu Jansson / Yle

TeamIndusin työntekijät vaikuttavat olevan sydämellään mukana projektissa.

– Tällainen tilaisuus tulee vain kerran elämässä. Normaalisti tällaista ei pitäisi tapahtua Intiassa. Olen todella innoissani ja haluan voittaa, nauraa teknologiajohtaja Vivek Raghavan.

Perustaja Rahul Narayanin mukaan kuulennon onnistumiseen tarvitaan hyvän valmistautumisen lisäksi ripaus onnea.

– Arvioni on, että onnistumme laskeutumaan Kuuhun hieman yli 90 prosentin todennäköisyydellä, Narayan sanoo.

Tuomaristolta hyvä väliarvio

Lokakuun alussa, muutama viikko Ylen vierailun jälkeen, Googlen Lunar XPrize -kilpailun tuomaristo saapui Bengaluruun arvioimaan TeamIndusin projektin etenemistä.

Viisipäiväiseen katselmukseen osallistui avaruustutkijoita ja -insinöörejä eri organisaatioista.

Tuomariston puheenjohtaja, Leicesterin yliopiston emeritusprofessori Alan Wells kertoi tiedotteessa, että TeamIndusin valmius teki heihin vaikutuksen.

– He ovat selvästi oikealla lentoradalla tehdäkseen historiaa, Wells arvioi.

10.11.2017 kello 17.36 Muutettu avarussukkula-sana avaruusluotaimeksi.