THL: Suomalaisten juominen vähentynyt 15 prosenttia kymmenessä vuodessa

Juomatavat eivät kuitenkaan ole muuttuneet "eteläeurooppalaisiksi".

alkoholinkulutus
Punaviiniä viinilasissa.
Sergei Ilnitsky / EPA

Suomalaisten alkoholin kulutus on laskenut jo useamman vuoden. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo (siirryt toiseen palveluun), että vuoden 2007 jälkeen kulutus on laskenut 15 prosenttia. Laitos kuvailee muutosta poikkeuksellisen pitkään jatkuneeksi hyväksi kehitykseksi.

THL:n mukaan juominen on vähentynyt kaikissa eri ryhmissä eli sekä paljon että vähän juovat ovat vähentäneet kulutustaan.

Tutkimuksen mukaan alkoholin kulutuksen muuttuessa kaikki alkoholia juovat muuttavat kulutustaan samaan suuntaan. Jos alkoholin kulutus kääntyy nousuun, lisääntyy sekä vähän että paljon juovien kulutus.

Vaikka viinaa juodaan aiempaa vähemmän, eivät suomalaisten juomatavat ole muuttuneet eteläeurooppalaisemmaksi. Eteläeurooppalaisilla juomatavoilla tarkoitetaan sitä, että ihmiset joisivat alkoholia useammin mutta pienempiä määriä kerralla.

– Tällaista muutosta ei kuitenkaan ole tapahtunut, vaan kaikilla vuosikulutuksen tasoilla humalan määrä on säilynyt ennallaan, THL:n kotisivuilla kirjoitetaan.

Viime vuonna 37 prosenttia miehistä kertoi juovansa 13 annosta alkoholia tai enemmän yhdessä päivässä vähintään kerran vuodessa. Naisilla vastaava luku oli yhdeksän prosenttia.

Eniten humalajuominen on THL:n mukaan vähentynyt 15-29-vuotiailla.

Luvut pohjautuvat tämän viikon perjantaina Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistavaan artikkeliin. Artikkeli perustuu kahdeksan vuoden välein tehtävään juomatapatutkimuksen analyysiin.