Porokello-sovellukselle poliisin liikenneturvallisuuspalkinto

Sovelluksen on jo huomattu vähentäneen porokolareiden määrää. Myös Ruotsissa ja Norjassa on herännyt kiinnostus.

Kun ammattiautoilija ilmoittaa poroista, näkyy varoitus paikalle ajavilla sovelluksen käyttäjillä tunnin ajan. Kuva: Porokello-hanke

Poliisin valtakunnallinen liikenneturvallisuuspalkinto on annettu tänä vuonna porokolareita ehkäisevälle Porokello-palvelulle. Matkapuhelimeen ladattava sovellus varoittaa maanteillä nähdyistä poroista samalle alueelle ajavaa kuljettajaa.

Ilmaisen sovelluksen ovat ladanneet jo tuhannet autoilijat. Vain ammattiautoilijat voivat tehdä sovellukseen porovaroituksia, jotka näkyvät kaikilla käyttäjillä.

Porokello-sovellusta alettiin kehittää vuonna 2011 kemijärveläisen Ahti Lahtelan aloitteesta. Ammattiautoilijat aloittivat sovelluksen kokeilun vuonna 2015, ja heiltä saadun palautteen perusteella porokolarit ovat vähentyneet.

Hyvä idea ja tavoitteet

Porokelloa kiiteltiin hyvästä ideasta ja korkealle asetetuista tavoitteista. Vielä kokeiluvaiheessa oleva palvelu on palkitsijoiden mukaan oiva esimerkki teknologian hyödyntämisestä liikenneturvallisuustyössä.

- Porokolareita on pyritty vähentämään erilaisilla tavoilla jo pitkään, mutta ennen tätä ei ole löytynyt riittävän tehokasta tapaa. Nyt kun teknologian ja ammattikuljettajien avulla onnistuimme toteuttamaan hyvän ja tehokkaan tuotteen, niin totta kai se lämmittää mieltä ja tuntuu erityisen hyvältä, että työ on valtakunnallisesti noteerattu näin korkealle, Lapin ELY-keskuksen ylijohtaja Jaakko Ylinampa sanoo tiedotteessa.

Porokello on Lapin ely-keskuksen hallinnoima hanke.  Järjestelmän kehittämisessä ovat mukana myös Liikennevirasto, Paliskuntain yhdistys, Paikkatieto Online Oy, Milliemallie Oy ja V-Traffic.

Poliisin valtakunnallinen liikenneturvallisuuspalkinto jaettiin Tampereella poliisiammattikorkeakoulussa. Palkitut vasemmalta: Porokellon keksijä Ahti Lahtela Paikkatieto Onlinestä sekä Lapin ELY-keskuksesta liikenneturvallisuusinsinööri Merja Lämsä, ylijohtaja Jaakko Ylinampa ja Porokello-projektin projektipäällikkö Maria Timo-Huhtala. Kuva: Henri Hautamäki, Poliisiammattikorkeakoulu

Ruotsissa

Jaakko Ylinamman mukaan Porokelloa on jo esitelty Ruotsissa sekä Norjassa, ja myös siellä on kiinnostusta kokeilla varoituspalvelua. Idean siirtäminen toiseen maahan onnistuu Ylinamman mukaan ilman ongelmia. Jokaisessa maassa on vain saatava kokoon autoilijaryhmä, jolle annetaan tehtäväksi ilmoittaa porovaara-alueista.

Ylinampa on myös itse käyttänyt Porokello-sovellusta yhtä kauan kuin sitä koekäyttävät ammattiautoilijat. Hän on huomannut, että useimmiten porokellon kilkatuksella varoitettavalla alueella on yhä poroja tiellä tai tien varrella. Varoitus on voimassa tunnin sen kirjaamisesta sovellukseen.

Kaikille pohjoisessa ajaville

Sovellusta käyttävät pohjoissuomalaisten lisäksi myös pohjoisessa reissaavat ja siellä loma-asunnon omistavat autoilijat.

– Aika paljon näistä lataajistakin on juuri sellaisia, joilla saattaa olla mökki poronhoitoalueella Pohjois-Suomessa. Siinä mielessä on hyvä että tätä projektia on saatu tunnetuksi ja tietoa levitettyä niin hyvin, että se on tavoittanut käytännössä koko Suomen, Ylinampa sanoo..

Palkinto jaettiin poliisiammattikorkeakoulun seminaarissa Tampereella. Palkinto myönnetään ansiokkaasta toiminnasta liikenneturvallisuuden hyväksi. Liikenneturvallisuuspalkinto myönnettiin nyt kuudetta kertaa. Palkintolautakunnan jäsenet ovat Poliisihallituksesta, Liikenneturvasta, Pirkanmaan ELY-keskuksesta ja Poliisiammattikorkeakoulusta.