Thaimaa hautaa kuninkaansa ylenpalttisin menoin – yli vuosi sitten kuolleen kuninkaan hautajaisseremonia kestää viisi päivää

Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej tuhkataan torstaina kultaisessa krematoriorakennelmassa, jota maan parhaat käsityöläiset ovat rakentaneet 10 kuukauden ajan.

Thaimaa
Harjoitukset
Tanssijat harjoittelevat kuninkaan hautajaisseremonioita varten Bangkokissa 21. lokakuuta 2017Roberto Schmidt / AFP

Valtavat väkijoukot ovat kokoontumassa Bangkokiin, jossa ovat alkaneet thaimaalaisten suuresti kunnioittaman kuningas Bhumibol Adulyadejin hautajaiset. Bangkokiin odotetaan jopa neljännesmiljoonaa ihmistä jättämään jäähyväiset kuninkaalle.

Kuningas Bhumibol kuoli 13. lokakuuta 2016. Thaimaan runsaan vuoden kestänyt suruaika päättyy ennennäkemättömän ylenpalttisiin hautajaisiin, jotka kestävät peräti viisi päivää.

Krematorio on käsityöläisten taidonnäyte

Kuninkaan hautajaisia on valmisteltu hartaasti. Thaimaan parhaat käsityöläiset ovat rakentaneet Bangkokiin kymmenen kuukauden ajan kultaista krematoriota, jossa kuninkaan ruumis tuhkataan torstaina.

Käsityötä. Thaimaan kansallismuseon konservoija puhdistaa kuninkaallista vaunua, jolla kuningas Bhumibolin arkku siirretään kultaiselle krematoriolle.
Thaimaan kansallismuseon konservoija puhdistaa kuninkaallista vaunua, jolla kuningas Bhumibolin arkku siirretään kultaiselle krematoriolle.Narong Sangnak / EPA

Temppelimäinen krematoriorakennelma on noin 50 metriä korkea. Rakennelman korkeimmalla kohdalla on itse polttorovio, joka on kasattu harvinaisista puulajeista. Rovio edustaa Meru-vuorta, joka on hindulais-buddhalaisen symboliikan mukaan universumin keskipiste.

Kultaisen krematorion muut paviljongit ja sitä ympäröivä alue kuvaavat taivasta. Krematorion alimmalla tasolla on pyhien eläinten veistoksia. Niistä eteläpuolelle asetetut lehmät edustavat yltäkylläisyyttä ja pohjoiseen suunnatut norsut rauhaa ja hyvinvointia.

Veistoksia viimeistellään.
Kuningas Bhumibolin krematorion lehmäveistoksia viimeistellään huhtikuussa 2017.Rungroj Yongrit / EPA

Mytologiaa edustavien hahmojen lisäksi krematorio kunnioittaa kuninkaan elämää. Sen lähistöllä on vettä, joka symboloi kuninkaan kiinnostusta vesiprojekteihin. Rakennelmassa on myös hänen lempikoiriensa patsaat.

Kymmenien miljoonien hintaiset hautajaiset

Kultaisen krematorion jäljiltelmiä on rakennettu kaikkiaan 85 eri puolille Thaimaata. Thaimaan hallituksen arvellaan käyttäneen pelkästään hautajaisvalmisteluihin 26–80 miljoonaa euroa.

Hautajaisten harjoittelua.
Kuninkaallisen vaunun vetämistä harjoitellaan suuren palatsin pihalla Bangkokissa 21. lokakuuta 2017. Vaunussa kuninkaan arkku kuljetetaan krematoriolle.Narong Sangnak / EPA

Kuluneen vuoden aikana yli 12 miljoonaa ihmistä on käynyt jättämässä jäähyväisensä kuninkaan arkun luona Bangkokin suuressa palatsissa. Torstaina tuhannet thaimaalaiset vetävät kuningas Bhumibolin arkun kullalla ja punaisella koristellussa vaunussa palatsilta krematoriolle.

Bhuminbolin poika, kuningas Maha Vajiralongkorn, sytyttää polttorovion torstaina. Seremonioiden jälkeen kuninkaan tuhkat kerätään ja kuljetetaan takaisin palatsille perjantaina. Sen jälkeen hautajaiset kestävät vielä kaksi päivää.

Thaimaalaiset pukeutuvat hautajaisten aikana mustaan. Monet nähtävyydet ja kaupat ovat suljettuina niiden aikana. Tästä voit lukea, miten turistin kannattaa käyttäytyä thaimaalaisten suruviikon aikana.

Kuninkaallinen krematorio.
Miljoonat ihmiset ovat jättäneet jäähyväisensä kuninkaan arkun luona.Narong Sangnak / EPA

Vaatimattomuutta korostaneen kuninkaan mahtipontinen lähtö

Kuningas Bhumibol Adulyadej oli 88-vuotias kuollessaan. Hän hallitsi Thaimaata 70 vuotta ja häntä on pidetty poliittisesti yhdistävänä tekijänä pahoin jakautuneessa maassa.

Kuningas nousi vallassaolonsa aikana lähes puolijumalalliseen asemaan. Häntä kuvailtiin niukkuuteen tyytyväiseksi ja hyväntekijäksi, jolle kansalaisten hyvinvointi oli ensi sijalla.

Marssiharjoitukset.
Kuninkaallinen vartio marssii kuningas Bhumibolin muotokuvan luona.Rungroj Yongrit / EPA

Vaatimaton julkisuuskuva peitti vaurauden, sillä Bhumibolin valtakauden aikana Thaimaan kuningasperheen vauraus on kasvanut. Thaimaan kuningashuone on nykyään yksi maailman rikkaimmista, sillä kruunun omaisuuden arvon arvioidaan olevan ainakin 26 miljardia euroa, kertoo uutistoimisto Reuters (siirryt toiseen palveluun).

Surijoita
Miljoonat thaimaalaiset ovat jättäneet jäähyväisensä kuninkaalle. Narong Sangnak / EPA

Thaimaassa kuninkaan hautajaisten kustannuksia ei ole arvosteltu. Kuningas oli Thaimaassa rakastettu ja hänen arvostelemisensa on vakava rikos. Kuninkaan häpäisemisestä tai loukkaamisesta voi saada jopa useiden vuosien vankeusrangaistuksen. Tällaisia tuomioita jaettu jopa Facebook-tykkäyksistä.

Siirtyykö Thaimaa hautajaisten jälkeen pelon aikaan?

Kuninkaan hautajaisten jälkeen Thaimaa astuu uuteen epävarmaan aikaan. Thaimaassa on vuodesta 2014 lähtien pitänyt valtaa vallan kaapannut sotilasjuntta.

Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun.
Kuningas Maha Vajiralongkorn Bangkokissa 23. lokakuuta 2017.Rungroj Yongrit / EPA

Bhumibolin poika, 65-vuotias Maha Vajiralongkorn on tarkoitus kruunata kuninkaaksi vuoden loppuun mennessä. Pitkään Euroopassa asunutta Vajiralongkornia pidettiin playboyna, joka on innostuneempi autoista ja naisista kuin maansa hallitsemisesta.

Arvostelijoiden mielestä uusi kuningas on ottanut vallassaolokuukausiensa aikana tiukemman otteen kuin isänsä. Hän pitää palatsin tiukassa kurissa pelon avulla ja on saanut perustualain muutosten myötä myös parlamentilta lisää valtaa.

Apulaisprofessori Pavin Chachavalpongpun arvioi The Japan Times-verkkolehdessä (siirryt toiseen palveluun), että kuningas Vajiralongkorn hallitsee pelon avulla. Hän on puhdistanut hallinnostaan ne, joita hän epäilee uskollisuuden puutteesta.

Kuninkaan arvostelun kieltävät lait pitävät myös osaltaan pelon ilmapiiiriä yllä. Chachavalpongpun kertoo, että esimerkiksi hänen kirjoitustensa jakaminen tai seuraaminen on tuoreilla päätöksillä kielletty.