1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirosanat

Miesten kiroilu hyväksytään, naisten ei – paitsi synnytyksessä, jossa voimasanat auttavat

Kiroilu tuottaa energiaa, joka auttaa ihmistä saamaan itsestään enemmän irti. Mitä korkeampi status ihmisellä on, sitä enemmän hänen kiroiluaan suvaitaan.

Kiroilusta voi saada voimaa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kainuun keskussairaalassa synnytysosastolla kirosanat raikuvat tasaisin väliajoin. Jo tulevaan äitiin tutustuessaan kätilö voi päätellä, että tiukassa tilanteessa kirosanat irtoavat huulilta helposti.

– Tietynlaisesta puhetyylistä voi olettaa, että kipujen iskiessä kyseinen ihminen saattaa käyttää kirosanoja. Varsinkin ponnistusvaiheessa jokaisella on oma tapansa hakea voimaa, osa hengittelee rauhassa ja osa kiroilee, sanoo kätilö Tuija Kemppainen.

– Jos se voimasanojen käyttö helpottaa siinä tilanteessa, niitä saa käyttää.

Toiset synnyttäjistä kiroilevat runsaasti synnytysosastolla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Synnyttäjä haluaa hallita omaa oloaan, ja silloin kaikki keinot ovat sallittuja. Hoitohenkilökunta puuttuu tilanteeseen vain, jos äidin voimat valuvat kiroiluun ja se heikentää synnytyksen kulkua.

Kiroillut äiti saattaa synnytyksen jälkeen pyytää anteeksi rajuakin kielen käyttöään, mutta näkee usein myös asian humoristinen puolen. Hoitohenkilökuntaa ärräpäät eivät haittaa.

– Olemme aina sanoneet, ettei tarvitse pyydellä anteeksi, sanoo Kemppainen.

Naisen kiroilu on sopimatonta, miehen suvaittua

Kajaanilainen Jaana Koponen muistelee aikaa neljä vuotta sitten, jolloin supistukset olivat kestäneet 12 tuntia. Kuopus oli tuloillaan.

– Ne tuskat olivat niin hirveitä, että kyllä siinä tilanteessa kirosanat pääsivät ilmoille. En tiedä, oliko siitä muuta apua, mutta kyllä se helpotti. Tunnen olevani rempsakka luonteeltani, joten ymmärrän vertailun kiroilun ja huumorintajuisen ihmisen välillä.

Koposen tytär odottaa kaksosia, joiden laskettu aika on jouluaattona. Tuleva mummo on kehottanut myös tytärtään käyttämään voimasanoja, jos tilanne synnytyksessä sitä vaatii.

– Ei niissä kivuissa kannata miettiä, onko joulu vai arki tai onko kätilö uskovainen vai ei, naurahtaa Koponen.

Ne tuskat olivat niin hirveitä, että kyllä siinä tilanteessa kirosanat pääsivät ilmoille.

Jaana Koponen

Kulttuurissamme naisten kiroilua pidetään sopimattomana, sillä voimasanojen käyttö mielletään aggressiiviseksi ja ne hyväksytäänkin helpommin miehille.

– Vanhemmalla miehellä on usein suurempi status yhteisössään. Statuksessa korkeammalla oleville aggressio nähdään usein suvaittavammaksi kuin niille, joiden status mielletään matalammaksi, sanoo psykologi ja psykoterapeutti Kalle Partanen.

– Miehet voivat peittää tunteita aggressiiviseen käytökseen ja kiroilla, vaikka oikeasti on surullinen olo tai jokin hävettää, Partanen jatkaa.

Kaikki voima viimeiseen riuhtaisuun

Jokainen käyttää vaativissa tilanteissa itselleen tyypillisiä selviytymiskeinoja ja yksi niistä voi olla kiroilu. Se saattaa antaa hetken helpotuksen ikäviin tunteisiin. Se voi olla harmistumisen tai epäonnen kanavointia, esimerkiksi silloin kun työmäärä kasvaa liian suureksi.

– Jos pysähdymme hetkeksi miettimään hetkiä, jolloin olemme kiroilleet, voimme ehkä tunnistaa kiroilusta seuranneen voiman tunteen. Tuo tunne on hyvin palkitseva ja se ikään kuin koukuttaa meitä käyttämään voimasanoja jatkossakin, sanoo psykologi ja psykoterapeutti Kalle Partanen.

– Toruminen kiroilusta ei välttämättä sammuta kiroilua, sillä torumisesta tuleva "rangaistus" ei tunnu riittävän pahalta verrattuna kiroilusta saatavaan palkintoon.

Voimasanat auttavat saamaan pinnan alla olevista tunteista voimaa (siirryt toiseen palveluun) (The Guardian). Kirosanat kohdistuvat usein esteeseen, joka pitää ylittää tai päihittää.

– Se voi liittyä vaikka urheilussa fyysiseen kipuun. Ihminen näkee mielessään kivun esteenä, jota vastaan hän kiroilee. Tavallisemmin se liittyy tunteeseen, sanoo psykologi Päivi Frantsi.

Esimerkiksi kuntosalilla kiroilusta voi olla hyötyä. Kuva: Wasim Khuzam / Yle

Viimeinen riuhtaisu on tyypillisesti se tilanne, jossa voimasanat pääsevät suusta ulos.

– Tutkimusten ja arkikokemusteni mukaan kiroilu tuottaa energiaa. Se on ihmisen sisäistä puhetta ja sehän meitä viime kädessä ohjaa. Se nostaa adrenaliinin ja puristuksen tunnetta, saa viimeisen voiman liikkeelle, sanoo Frantsi.

Voimasanojen käyttö menettää myös tehoa, jos joka toinen sana on kirosana. Ihminen itse vaikuttaa omaan mielenmaisemaansa ja sisäiseen puheeseensa.

– Jos usein käyttää v-sanaa, niin se ei kyllä yhtään auta siinä vaikeassa tilanteessa. Voimasana on kuin voimaeläin tai joku muu symboli, eli jos sitä käytetään koko ajan, niin voima katoaa, sanoo urheilupsykologi Satu Kaski.

"Voi hitsi" ei tehoa jääkiekossa

Helsingin yliopiston suomen kielen tutkijan Lari Kotilaisen mukaan kiroilu luo ryhmäidentiteettiä tietyissä porukoissa, olipa kyseessä teinit, kaljalla keskenään olevat kaverukset tai urheilujoukkue. Kajaanin Hokissa jääkiekkoileva Jarkko Heikkinen toteaa, että pelitilanteessa harmistus ja pettymys puretaan voimasanoilla.

– Se tulee spontaanisti ja on vaikea sanoa, onko siitä apua.

Jääkiekko on Heikkisen mukaan tunnelaji, jossa tunteiden pitäisi myös pysyä hallinnassa. Kiroilu on merkki siitäkin, että pelaaja on tosissaan pelitilanteessa.

– Ärräpään päästämisestä tulee tunne, että seuraavalla kerralla en ainakaan häviä esimerkiksi kaksinkamppailutilannetta. Kiroan omaa huonoutta ja yritän saada voimaa kiroilemalla ääneen tai omassa mielessä.

Jarkko Heikkisen mukaan jääkiekossa kiroilu on merkki siitä, että pelaaja on tosissaan pelitilanteessa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Peli- tai harjoitustilanteessa kiroilua voi kuulua myös valmentajan suusta.

– Jos se valmentaja sanoo, että "voi hitsi, kuinka pelasitte viime erässä", niin siinä kyllä meinaa nauru purskahtaa. Herättelevältä valmentajalta odotetaan ja edellytetään voimasanojen käyttöä. Paikan ja ajan pitää olla sopivat, Jarkko Heikkinen kertoo.

– Valmentajien kirjo on monenlainen. Tuntuu, että se joka käyttää harvemmin voimasanoja, tarkoittaa sanomaansa asiaa tosissaan, kun hän päättää kiroilla. Silloin tajuaa, että nyt menee tosi huonosti, Heikkinen jatkaa.