Pienet kaupungit: Maakuntauudistuksen arvostelu ei ole suurten kaupunkien yksinoikeus

Monet pirkanmaalaisten kaupunkien päättäjät arvioivat, että maakuntauudistus heikentää heidän vaikutusvaltaansa. Harva toivoo silti uudistuksen perumista.

maakuntauudistus
Parkanon keskustaa ja kirjasto.
Varsinkin Pirkanmaan reuna-alueiden kaupungeissa, kuten Parkanossa, maakuntauudistukseen liittyy pelko palveluiden karkaamisesta kauas.Petri Aaltonen / Yle

Moni pirkanmaalaisten kaupunkien päättäjistä ymmärtää, miksi suuret kaupungit arvostelevat maakuntauudistusta. Joidenkin kaupunginjohtajien ja luottamushenkilöiden mielestä kritiikin ei kuitenkaan pitäisi olla suurten kaupunkien yksinoikeus.

Yle Tampere lähetti maakuntauudistusta koskevia kysymyksiä sähköpostilla kaikkien Tamperetta pienempien pirkanmaalaisten kaupunkien päättäjille. Suurin osa vastaajista arvioi, että uudistus heikentää heidän kaupunkinsa vaikutusvaltaa, tai on vähintään huolissaan uudistuksen seurauksista.

"Maakunnan raja-alueilla on syytä pelätä palvelujen karkaavan kauas", sanoo Virtain kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Keijo Kaleva (sd.). 

"Miten me ns. Tampereen "reuna-alueilla" olevat kaupungit ja kunnat saamme äänemme kuuluviin?" kysyy Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marika Ala-Herttuala (sd.).

Viestin vastaanottivat sekä kaupunginjohtajat että kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajat. Kysymyksiin vastasi 17 päättäjää yhdeksästä kaupungista.

Yle kysyi päättäjiltä muun muassa sitä, miten he suhtautuvat kritiikkiin, jota suuret kaupungit Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren johdolla ovat esittäneet. Suomen 21 suurimman kaupungin johtajat kokoontuivat poikkeukselliseen tapaamiseen Helsinkiin lokakuun alussa. Johtajat allekirjoittivat yhteisen julkilausuman, jossa vaativat itselleen mahdollisimman paljon valtaa sote- ja maakuntauudistusten jälkeen.

Uudistuksen hylkääjät vähemmistönä

Myös pienet kaupungit haluavat olla mukana päättämässä niin sanotuista kasvupalveluista eli työvoima- ja yrityspalveluista. Moni vastaajista on sitä mieltä, että nämä palvelut olisi paras järjestää kuntien yhteistyönä, ei uuden maakuntahallinnon kautta. Muutenkin kuntien rooli on monien mielestä jäämässä liian mitättömäksi uudistuksen jälkeen.

Joillekin vastaajista maakuntahallinto ilman todellista itsehallintoa eli esimerkiksi ilman verotusoikeutta on turha.

Neljä vastaajista sanoo, että maakuntauudistus pitäisi perua.
Selvä vähemmistö Ylen haastattelemista pirkanmaalaisten kaupunkien päättäjistä peruisi maakuntauudistuksen. Osa kaipaa kuitenkin muutoksia suunnitelmiin.Yle Tampere

Esittämästään arvostelusta huolimatta harva haastatelluista olisi valmis kokonaan perumaan maakuntauudistusta.

"Tätä on jahnattu niin kauan, että parasta on viedä uudistus nyt jäntevästi maaliin saakka", sanoo Parkanon kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma.

Moni haluaisi kuitenkin aikalisän tai muutoksia suunnitelmiin.

"Uudistus olisi tärkeä toteuttaa, mutta tällä hetkellä sillä on ristiriitaisia tavoitteita. Pitäisi etsiä rohkeasti uusia tapoja toimia. Näyttää siltä, että julkinen toimija ei uskalla päästää kilpailijoita omaan bunkkeriinsa", sanoo Nokian kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Haapaniemi (kok.). 

"Jos voisi, voitaisiin harkita viittä maakuntaa", sanoo Valkeakosken kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marja Heikkinen (kok.).

Sote-uudistus ennen maakuntauudistusta

Muutama päättäjistä ehdotti, että sote-uudistus kannattaisi toteuttaa ensin ja suunnitella maakuntauudistus vasta myöhemmin.

"Olisi perusteltua edetä sote edellä. Tältä osin suurten kaupunkien kritiikki on aiheellista", sanoo Oriveden kaupunginjohtaja Juha Kuusisto.

"Ehkä tässä olisi syytä ottaa aikalisä, jotta saadaan sote-uudistus maaliin", sanoo Ylöjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jaana Lamminen (sd.).

Maakuntauudistuksella on toki kannattajansa.

"Uudistus yksinkertaistaa hallintoa siirtämällä päätäntävaltaa ja tehtäviä valtiolta maakunnalle", sanoo Sastamalan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ulla Yli-Hongisto (kesk.).

Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg uskoo, että Sastamala pystyy vaikuttamaan itselleen tärkeisiin asioihin maakuntauudistuksen jälkeenkin.

Hallitus pyrkii toteuttamaan maakunta- ja sote-uudistuksen yhtä aikaa. Eduskunnan on tarkoitus käsitellä kaikki molempia uudistuksia koskevat lait keväällä 2018. Maakunta- ja sote-uudistus tulisivat voimaan vuoden 2020 alusta.