1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkustajaliikenne

Laivayhtiöt ovat lisänneet turvatarkastuksia – "Tarkastamme muutamia lähtöjä sataprosenttisesti"

Satamien turvatasoa ei ole nostettu Turussa ja muualla Euroopassa tapahtuneiden iskujen takia.

matkustajaliikenne
Viking Amorella Turun satamassa.
Petra Ristola / Yle

Laivayhtiöt ovat kiristäneet turvatoimia viime aikoina. Turvatoimet ovat lisääntyneet merkittävästi viime keväästä lähtien, kertoo Viking Linen turvatarkastaja Juri Jalava. Viking Line on lisännyt turva-, henkilöllisyys- ja lipputarkastusten määriä.

– Olemme arvioineet, että se on tarpeen, kun pidämme ennaltaehkäisevän toiminnan riittävällä tasolla, sanoo Jalava.

Tukholman päässä toimimme niin, että viikon aikana tarkastamme muutamia lähtöjä sataprosenttisesti.

Juri Jalava

Myös Tallink Silja on lisännyt viime aikoina jonkin verran tarkastuksia.

– Syitä on monia. Olemme reagoineet maailman tapahtumiin. Viron EU-puheenjohtajakausi vaikuttaa Tallinnaan matkaaville. Kun tiedämme, että laivalle tulee nuorisoryhmiä, tarkastukset voivat olla tiukempia, sanoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Silja Galaxy lähtee Turun satamasta.
Petra Ristola / Yle

Laivayhtiöt tekevät turvatarkastuksia edelleen pistokoeluonteisesti. Tarkastuksia tehdään kahdella tavalla. Laivayhtiö tarkastaa osan matkustajista ja matkatavaroista, tai joku lähtö tarkastetaan kokonaisuudessaan.

– Tukholman päässä toimimme niin, että viikon aikana tarkastamme muutamia lähtöjä sataprosenttisesti, sanoo Viking Linen turvatarkastaja Juri Jalava.

Vaikka Viking Line on tehnyt turvatarkastuksia kaikille matkustajille, tämä ei ole vaikuttanut laivojen lähtöaikatauluihin.

Satamat tekevät omia tarkastuksia

Laivayhtiöiden lisäksi satamat tekevät matkustajaliikenteessä turvatarkastuksia pistokoeluonteisesti. Liikenneturvallisuusvirasto Trafi velvoittaa satamat tekemään matkustajien ja ajoneuvojen tarkastuksia. Turun satamassa tarkastukset on ulkoistettu vartiointiliikkeen vartijoille.

– Turvatarkastuksia tehdään säännöllisen epäsäännöllisesti. Niitä tehdään vuorotellen molempien varustamojen terminaaleissa, sanoo Turun sataman satamakapteeni, turvallisuuspäällikkö Kari Riutta.

Turvatarkastuksista kertova kyltti Viking Linen terminaalissa Turussa.
Petra Ristola / Yle

Turvatarkastuksessa matkustaja otetaan sivuun. Vartija kyselee matkan tarkoitusta ja tarkistaa metallinpaljastimella onko matkustajalla mahdollisia kiellettyjä esineitä mukana. Jos esineitä löytyy, ne otetaan talteen matkan ajaksi.

Satamissa turvataso normaali

Suomessa on voimassa laki merenkulun turvallisuudesta. Lisäksi merenkulun turvallisuutta ohjaa kansainvälinen ISPS-säännöstö. Siinä on käytössä kolme turvatasoa. Suomen satamissa ollaan ykköstasolla eli normaalitasolla.

Tasolla 1 pistokokeet ovat riittävät. Tasolla 2 tarkastetaan kaikki. Tasolla 3 koko liikenne pysähtyy.

Kari Riutta

ISPS on ollut voimassa 13 vuoden ajan, eikä sinä aikana tasoa ole nostettu kertaakaan, kertoo Turun sataman satamakapteeni Kari Riutta. Jos turvauhka kohoaa, turvatason nostamisesta päättää lain mukaan poliisi. Valmius on nostettavissa nopealla aikataululla.

– Tasolla 1 pistokokeet ovat riittävät. Tasolla 2 tarkastetaan kaikki. Tasolla 3 koko liikenne pysähtyy, sanoo Riutta.

Viime aikoina Euroopassa tapahtuneet terrori-iskut eivät ole nostaneet satamien turvatasoa. Ei edes Turun puukkoisku vaikuttanut satamien turvatasoon. Turun sataman satamakapteeni Kari Riutta muistuttaa, että laivalla matkustaminen on turvallista.

Laitteet apuna

Paljon valvontaa tehdään taustalla matkustajien näkymättömissä. Laivayhtiöt tekevät tiivistä yhteistyötä viranomaisten ja satamien kanssa.

Viron EU-puheenjohtajakausi vaikuttaa Tallinnaan matkaaville. Kun tiedämme, että laivalle tulee nuorisoryhmiä, tarkastukset voivat olla tiukempia.

Marika Nöjd

Viking Linella on käytössä Tukholman päässä läpivalaisulaitteet, joita käytetään viikoittain useammalla lähdöllä. Turun ja Helsingin satamissakin läpivalaisulaitteet ovat käytössä pistotarkastusten yhteydessä. Tarpeen mukaan turvatarkastuksissa on käytössä käsikäyttöiset metallinpaljastimet, mutta tarkastuksia tehdään myös käsin tunnustelemalla.

Itse risteilyllä turvallisuus otetaan huomioon. Laivan päällikkö on turvallisuuspäällikkö. Hänen alaisuudessaan toimii turvaryhmä, joka koostuu järjestyksenvalvojista. Lisäksi laivan henkilökunnalle on annettu turvallisuuskoulutus. Laivoilla on oma turvasuunnitelma, joka on tehty yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Lue seuraavaksi