1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuulienergia

Tuulivoimavero meni läpi – kunnille jopa satojen tuhansien lisätuloja: Tämä pelasti meidän kuntatalouden tällä hetkellä

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona tuulivoimaveron. Kiinteistöverolain muutos mahdollistaa voimalaitosveron perimisen tuulivoimalaitoksilta.

Tuulivoimaverosta hyötyvät eniten rannikon ja Lapin kunnat. Kuva: AOP

Eduskunta äänesti keskiviikkona tuulivoimaverosta. Kiinteistöverolain muutos hyväksyttiin selkein lukemin, vain vasemmistoliiton eduskuntaryhmä vastusti esitystä.

Eniten tuulivoimaverosta hyötyvät rannikon ja Lapin kunnat, kuten Simo, Tervola, Tornio, Kemi ja Sodankylä. Veromuutos tuo kunnille lisätuloja jopa satoja tuhansia euroja. Lakimuutos tulee voimaan vuoden 2018 alusta.

Epäkohdan korjaaminen otetaan ilolla vastaan

Tuulivoimaloiden verotuksessa on ollut epäkohta, sillä niitä on verotettu yleisen kiinteistöveroprosentin mukaan. Samaan aikaan voimalaitosten kiinteistövero on yli kaksi kertaa korkeampi.

Tuulivoimaloita tullaan jatkossa tarkastelemaan tuulivoimapuistoina ja voimalaitoksina, mikä mahdollistaa tuulivoiman korkeamman verottamisen.

Kiinteistöveron epäkohdan korjaaminen otetaan ilolla vastaan erityisesti Simon kaltaisissa pienissä kunnissa. Simossa on 37 tuulivoimalaa, se on eniten Lapissa ja lisää on suunnitteilla 55 voimalan verran.

Simon kuntatalouden kannalta lakimuutos on merkittävä, sillä rahat ovat tiukilla ja kunnallisveroprosentti on 22, se on Lapin korkein.

– Tunnelma on todella helpottunut. Meille tämä on merkittävä muutos. Voisiko sanoa, että järki on voittanut, sanoo Simon kunnanjohtaja Vivi Marttila.

Puoli miljoonaa lisää rahaa kunnan kassaan

Kunnanjohtaja Vivi Marttila on helpottunut eduskunnan päätöksestä, mutta vielä ei tarvitse miettiä, mihin ylimääräisen rahan kuluttaisi.

– Tämä pelasti meidän kuntatalouden tällä hetkellä. Pysymme suurin piirtein nykytasolla palveluissa, mutta lisää rahaa ei tule, koska valtionosuudet vähenevät meillä vielä entisestään, Marttila sanoo.

Marttilan mukaan tuulivoimaverotus paikkaa väheneviä valtionosuuksia.

Tulevaisuudessa tilanne voi olla toinen, jos tuulivoimaloista tehdään investointipäätöksiä. Marttila arvioi, että tämän hetkisestä 37:stä myllystä Simo saa noin 600 000 euron kiinteistöverotulot.

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Kulmuni: tuulivoimaa tarvitaan yhä enemmän

Torniolainen keskustan kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Katri Kulmuni iloitsee kiinteistöverolain muutoksesta. Kulmuni on ajanut muutosta pitkään ja toteaa, että tuulivoima on uusiutuvaa ja kotimaista energiaa, jota tarvitaan yhä enemmän.

– On oikeus ja kohtuus, että kunnat, jotka ovat tuulivoimaa kaavoittaneet saavat siitä myös ansaitsemansa korvauksen. Tämä myös kannustaa kuntia tuulivoiman lisärakentamiseen, Kulmuni sanoo.

Verotulot ovat tarpeen monessa kunnassa. Jos esimerkiksi Simossa rakennetaan tuulivoimaa yhä edelleen, tulee kunnan käyttötalouteen pelkästään tuulivoimasta arviolta miljoona euroa lisää. rahaa.

Kunnanjohtaja Vivi Marttila toivoo, että tuulivoiman vastustajat suhtautuisivat siihen vähän suopeammin, kun kiinteistöverosta saadaan vähän oikeudenmukaisempi.

Tuulivoimasta aiheutuu aina maisema- ja muita haittavaikutuksia, sitä myös vastustetaan.