Kouvola aikoo lakkauttaa vuodeosastopaikat Marjoniemen terveyskeskuksesta

Kouvolan kaupunki tavoittelee yli kahden miljoonan euron säästöjä siirtämällä Marjoniemen terveyskeskuksen vuodeosastotoiminnan Pohjois-Kymen sairaalaan.

Kouvola
Marjoniemen terveysasema Kouvolassa
Marjoniemen terveysasema KouvolassaJuha Korhonen / Yle

Kouvolan kaupunki aikoo lakkauttaa perusterveydenhuollon vuodeosastotoiminnan Marjoniemen terveyskeskuksesta ja siirtää vuodeosastotoiminnan Pohjois-Kymen sairaalaan Kuusankoskelle. Aikuisväestön lautakunta käsitteli lakkauttamisehdotusta keskiviikkoiltana.

Aikuisväestön palveluiden tekemä lakkautusehdotus johtuu Kouvolan kaupungin säästötavoitteista ja siitä, että kuntayhtymä Carean tavoitteena on vähentää perusterveydenhuollon vuodeosastopaikkoja Kouvolasta.

Kouvolan terveysjohtajan Kari Kristerin mukaan suunnitelma on määrä toteuttaa vuoden vaihteessa, mutta aikataulu ei vielä tässä vaiheessa ole täysin varma. Marjoniemessä on tällä hetkellä muun muassa saattohoito-osasto.

Perusterveydenhuollon vuodeosastotoiminnan siirto Poksiin ei pitäisi vaikuttaa terveydenhuollon henkilöstön määrään Kouvolassa, sanoo puolestaan aikuisväestön palveluiden johtaja Vesa Toikka.

– Työvoima Pohjois-Kymen sairaalaan saadaan aiemmista osastoista. Tällä hetkellä on jopa täyttämättömiä tehtäviä Pohjois-Kymenlaaksossa, sanoo Kouvolan aikuispalvelujen johtaja Vesa Toikka.

Aiemmin jo viime kesänä yksi osasto siirtyi Marjoniemestä Pohjois-Kymen sairaalaan.

Kaupunki palkkaa lisää hoitajia ja lääkäreitä

Samalla vuodeosastojen lakkauttamisen yhteydessä Kouvolan kaupunki on perustamassa terveysasemien kiirevastaanoton.

Kiirevastaanotto on tarkoitettu potilaille, jotka kokevat tarvitsevansa hoitoa kolmen vuorokauden sisällä. He pääsevät tapaamaan hoitajaa kiirevastaanotolle joko varaamalla ajan netistä tai vain kävelemällä sisään.

Kiirevastaanottoja varten kaupunki palkkaa kuusi sairaanhoitajaa ja kaksi lääkäriä.

Kymenlaaksossa kiirevastaanottoa kokeillaan jo Kotkassa ja Kouvolassa Marjoniemen terveyskeskuksessa.

Vuodeosastopaikat vähenevät Kouvolasta

Marjoniemessä on tällä hetkellä 47 vuodeosastopaikkaa. Yhteensä Kouvolassa on vielä toistaiseksi yli 150 vuodeosastopaikkaa. Muutoksen jälkeen kuntayhtymä Carean tavoitteena on, että Kouvolaan jäisi 116 vuodeosastopaikkaa Pohjois-Kymen sairaalaan. Carean tavoitteen lisäksi osastotoiminnan siirtämisen taustalla on Kouvolan kaupungin säästötarve.

Kouvolan kaupunginhallitus päätti aiemmin, että aikuisväestön palvelujen talousarvio ensi vuodelle ei saa ylittää sille annettua kehystä. Kaupunginhallituksen antama kehys Kouvolan aikuisväestön palveluille on noin 221 miljoonaa euroa. Aikuisväestöjen palvelut oli esittänyt kaupunginhallitukselle talousarviota, joka oli noin 4,3 miljoonaa euroa yli kehyksen.

Aikuisväestöjen palvelut karsi tämän jälkeen menoja talousarviosta. Suurin säästökohde ehdotuksessa oli terveydenhuollon yhden osaston sulkeminen, joka tarkoittaa Marjoniemen vuodeosastotoimintaa. Siitä kaupunki saisi ehdotuksen mukaan 2,07 miljoonan euron säästön.

Aikuisväestön palveluiden johtaja Vesa Toikka ehdotti aikuisväestön lautakunnalle myös, että terveydenhuollon henkilöstömenoja leikattaisiin 1,6 miljoonaa euroa ja työmarkkinatuen kuntaosuutta 0,5 miljoonaa euroa.

Muita säästökohteita olisivat terveydenhuollon asiakaspalvelujen ostot, josta lähtisi 100 000 euroa ja terveyden, yhteisöllisyyden ja kulttuurisen hyvinvoinnin edistämisen palvelujen ostot ja muut kulut, josta säästettäisiin 30 000 euroa. Yhteensä nämä viisi säästökokonaisuutta viilaisivat talousarviosta 4,3 miljoonaa euroa pois.