Uusi lajittelu haastaa pienet pihat: Energia- ja biojätteet tarvitsevat omat astiansa

Mustia ja valkoisia jätepusseja ei tulevaisuudessa enää tungeta yhteen roskapönttöön. Ekorosk siirtyy jätteiden lajittelussa kaksiastia-järjestelmään.

jätteiden lajittelu
biojäte, kuivajäte sekä keräyspaperi roskikset omakotitalon pihalla
Ekorosk siirtyy uuteen jätelajitteluun - tulevaisuudessa omakotitalon pihalla rivi jäteastioita?Antti Kolppo / Yle

Osalla pihoista nököttää jo nyt roskasäiliö ja paperinkeräysastia. Kesällä 2018 rivi todennäköisesti kasvaa, kun bio- ja energiajätteet on laitettava ulkona omiin jäteastioihinsa.

Kuluttajia huolestuttaa tuleeko omakotitalon pihasta kierrätyspiste, jossa on pönttö pöntön vieressä. Pienille pihoille kaksi jäteastiaa voi olla melkoinen tai mahdoton haaste.

– Astiakokoja voidaan pienentää, jolloin sivusuunnassa ei tarvita niin paljon tilaa. Omakotitalon biojätteelle riittää jatkossakin 140 litran jäteastia ja saman kokoinen energiajätteellekin. Biojäte täytyy tyhjentää parin viikon välein. Energiajätteellä tyhjennysväli voi olla 4-8 viikkoa, sanoo myyntipäällikkö Pauliina Räikkönen Ekokuljetus JNH:sta.

Räikkönen myöntää, että esimerkiksi Kokkolan vanhankaupungin pienissä, porttien takana olevissa pihoissa, ei välttämättä millään mahdu toista astiaa.

– Silloin on mietittävä esimerkiksi kimppa-astiat naapurin kanssa. Ehkä myös yksi monilokerosäiliö olisi mahdollinen, mutta se vaatii kuljetusyhtiön päässä siihen sopivan tyhjennysvälineistön, Räikkönen miettii.

Kaksilokero-autot kallis investointi

Vielä on ratkaisematta, saavatko kuluttajat jäteastiansa Ekoroskin vai kuljetusyhtiön kautta. Lopullista päätöstä ei ole siitäkään, löytyykö kuluttajan pihasta tulevaisuudessa yksi moilokero-astia vai kaksi erillistä jäteastiaa. Pauliina Räikkösen mukaan jäteyhtiö toivoo kahden astian mallia.

–Silloin mentäisiin tavallisilla, tutuilla jäteastioilla, jotka ovat kuluttajillekin helppoja käyttää.

Uudistus tarkoittaa haastetta myös jätekuljetukselle.

– On ratkaistava, että tyhjentääkö kaksi autoa ringillä eri roska-astioita, vai uudistuuko kalusto kaksilokero-autoiksi. Se tarkoittaisi kallista investointia, sanoo Pauliina Räikkönen.

Jätekeräys-uudistuksella halutaan parantaa yhdyskuntajätteiden hyötykäyttöä.