Europarlamentin julkinen salaisuus vuosi julki – #metoo-kampanja mursi tulvavallit Strasbourgissa

Europarlamentaarikkojen piti keskiviikkona keskustella seksuaalisesta häirinnästä Euroopan maissa, mutta kohdevalo kääntyikin parlamenttiin itseensä.

Euroopan parlamentti
käsilaukku kokoussalin pöydällä
Euroopan unionissa työskentelevistä naisista yli puolet on kokenut seksuaalista ahdistelua.Patrick Seeger / EPA

*STRASBOURG. *Tiukat vaatimukset kimpoilivat täysistuntosalin seinistä europarlamentissa keskiviikkona: Europarlamentissa ei saa hyväksyä seksuaalista ahdistelua tai häirintää. Niitä, jotka ovat joutuneet ahdistelun kohteeksi, on autettava. Valta-asemaansa väärinkäyttävät parlamentaarikot eivät saa enää päästä kuin koira veräjästä.

Alun perin europarlamentaarikkojen oli keskiviikkona ollut määrä kokoontua keskustelemaan seksuaalisesta häirinnästä Euroopan unionissa, mutta viikonloppuna ja alkuviikolla tehdyt paljastukset käänsivät kohdevalon parlamenttiin itseensä.

Euroopan parlamentin seinien sisällä tapahtuneen ahdistelun tiivisti espanjalainen Ángela Vallina (GUE/NGL):

– Valtaosalle tämä oli jo tiedossa. Se oli julkinen salaisuus.

Seksuaalinen häirintä nousi otsikoihin viikonloppuna

Seksuaalinen häirintä europarlamentissa nousi esiin sunnuntaina, kun Britanniassa ilmestyvä The Sunday Times kertoi asiasta (siirryt toiseen palveluun). Lehden artikkelissa esitettiin useita tapauksia, joissa europarlamentin työntekijöitä oli häiriköity. Se oli haastatellut muiden muassa parlamentissa työskentelevää nuorta naista, joka kertoi nimekkään euroedustajan lähennelleen häntä aggressiivisesti hississä.

Lisää painetta toi Politico-verkkolehti. Toimittaja Ryan Heathin mukaan häneen on tähän mennessä ottanut yhteyttä 87 naista ja 6 miestä (siirryt toiseen palveluun), jotka ovat kertoneet joutuneensa seksuaalisen häirinnän uhriksi europarlamentissa. Joukossa on myös hyvin vakavia tapauksia (siirryt toiseen palveluun), jopa väitettyjä raiskauksia.

Paljastusten jälkeen 12 euroedustajaa vetosi kirjallisesti parlamentin puheenjohtajaan Antonio Trajaniin ja pyysi tätä teettämään ulkopuolisen arvionnin seksuaalisesta häirinnästä parlamentissa.

Suomessa asiasta on kirjoittanut Helsingin Sanomat. Maanantai-iltana julkaistussa jutussa (siirryt toiseen palveluun) nimettömänä haastateltu europarlamentin virkanainen kertoi, että kertomukset häirinnästä ovat parlamentissa arkipäiväisiä. Hänen mukaansa erityisen hankalassa asemassa ovat avustajat, etenkin, jos ahdistelija on oma työnantaja.

Aiemminkin Suomessa aiheesta on keskusteltu. Vuonna 2011 A-Studion kyselyssä usea nainen kertoi kokeneensa europarlamentaarikko Mitro Revon (SDP) käyttäytyneen sopimattomasti heitä kohtaan. Repo kiisti syytteet.

Vain harva parlamentin työntekijä ilmoittaa häirinnästä

Täysistuntosalissa keskiviikkona puhuneet muistuttivat, että Euroopan unionissa työskentelevistä naisista yli puolet on kokenut seksuaalista ahdistelua. Heistä yli 30 prosenttia sanoo ahdistelijana olleen esimiehen tai työkaverin.

Eikä Vallinan kommentti tullut tyhjästä: virallisia ilmoituksia ahdistelutapauksista Euroopan parlamentin sisällä ei maanantaisen tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan ole tullut tietoon ainoatakaan.

Europarlamentilla on jo komitea, joka tutkii kaikenlaista häirintää. Komitean puheenjohtaja Elisabeth Morin-Chartier (EPP) vaati keskiviikkona seksuaaliseen häirintään puuttumista ja muistutti ongelman koskevan kaikkia parlamentin jäseniä.

Morin-Chartier sanoi tapausten jäävän piiloon siksi, että ahdistelun uhreja hävettää. Hyväksikäyttöä tutkivan komitean puheenjohtaja toivoi, ettei parlamentin tarttuminen asiaa tarkoita, että aiheen kimpussa on pian kaksi erillistä toimielintä.

– Minä todella vaadin, että kaikki täällä todella tietävät [mikä on sopivaa ja mikä ei]. Meidän täytyy vapauttaa naiset niin, että he uskaltavat puhua tästä.

Moni parlamentaarikko vaati Istanbulin sopimuksen (siirryt toiseen palveluun) ratifioimista jäsenmaissa ja sitä, että unionin täytyy toimia tehokkaasti ratifioinnin nopeuttamiseksi. Vuonna 2011 tehdyn sopimuksen tarkoitus on taistella naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja perheväkivaltaa vastaan.

Tähän mennessä sopimuksen on saattanut voimaan (siirryt toiseen palveluun)noin kaksikymmentä eurooppalaista valtiota, mutta moni iso maa, mukaan lukien Saksa ja Britannia, ei ole vielä sitä tehnyt.

Vain viisi miestä oli pyytänyt puheenvuoroa

Puheenvuoroja seksuaalisesta ahdistelusta ja häirinnästä käyttivät keskiviikkona aamupäivällä pääosin naiset. Viidestä etukäteen puheenvuoroa pyytäneestä miehestä lähes kaikki kyseenalaistivat muiden miesten poissaolon ja vaativat myös miehiä puhumaan häirinnästä.

– Tänään tässä keskustelussa ovat puhuneet lähes yksinomaan naiset ja se on osa ongelmaa. Olin toivonut että useampi mies olisi osallistunut tänään tähän keskusteluun, sanoi Tiemo Wölken (S&D).

Miespoliitikot saivat osansa syytöksistä myös nimeltä mainittuina. Englantilainen Gerard Batten (EFDD) vetosi ”luotettavaan lähteeseen” ja sanoi, että entinen europarlamentin puheenjohtaja Martin Schultz olisi estänyt erään ahdistelutapauksen ilmoittamisen.

Ensimmäinen virallisen puheenvuoron pitänyt mies oli saksalainen Udo Bullman (S&D), joka sai aloittaessaan pienet aplodit.

– Kyse on vallasta ja alistamisesta. Meidän täytyy siirtyä [siitä] toistemme kunnioittamiseen ja arvostamiseen, Bullman sanoi.

– Pakolaisleireillä käytetään hyväksi tyttöjä ja naisia. Sekin kuuluu tähän keskusteluun.

Puolitoista tuntia jatkuneessa keskustelussa nousi esiin huoli siitä, etteivät työpaikkansa menettämistä pelkäävät uhrit pysty ilmoittamaan kokemastaan ahdistelusta.

Yksi kerrallaan puhumaan nousseita europarlamentaarikkoja katselivat täysistuntosalissa pääosin tyhjät penkit. Suomalaisilta europarlamentaarikoilta aiheesta ei kuultu puheenvuoroja.

Siitä, mitä parlamentti aikoo asian suhteen tehdä, äänestetään Strasbourgissa huomenna torstaina.

Keskustelua seurannut ruotsalainen komissaari Cecilia Malmström kommentoi kuulemaansa toteamalla, että parlamentin on syytäkin ottaa asiasta vastuuta.

– Meidän täytyy katsoa myös itseämme ja sitä, mitä itse teemme. Meillä on paljon työtä, ja aiomme altistaa tekemisemme ulkoiselle arviolle, Malmström lupasi.