1. yle.fi
  2. Uutiset

"Itsenäisyyttä voi liputtaa näinkin" – Suomi 100 -juhlavuosi näkyy jo rekisterikilvissäkin

Naantalilaisten Pirkko Lehikoisen ja Jörgen Grandellin perheen auton rekisterikilpi herättää helposti kanssaliikkujien huomion.

rekisterikilvet
FIN-100 yhdistelmä rekisterikilvessä.
Liisa Kallio / Yle

NaantaliKoiranulkoiluttajat pysähtyvät herkästi Pirkko Lehikoisen ja Jörgen Grandellin kotitalon eteen ihmettelemään. Syyllinen löytyy parkkeerattuna pihalta, sillä valkoisen henkilöauton rekisterikilpi FIN-100 nappaa huomion herkästi.

Tuurilla kilpeä ei ole autoon saatu, vaan ajatus kustomoidusta rekisterikilvestä syntyi vuosi sitten. Mediassa puhuttiin paljon tulevasta juhlavuodesta, ja samaan aikaan Lehikoinen ja Grandell olivat bongailleet FIN-alkuisia rekisterikilpiä liikenteestä.

Trafista selvisi, että FIN-100 -yhdistelmä sattui olemaan vapaana, ja muutaman viikon harkinnan jälkeen perhe päätti pistää rekisterikilven tilaukseen.

– Lasten mielestä rekisterikilpi on nolo, mutta kyllä he silti mielellään lainaavat autoa, Jörgen Grandell kertoo hymyillen.

Rekisterikilpi on myös perheen tapa liputtaa itsenäisyyttä.

– Meillä ei ole lipputankoa pihalla, mutta Suomen itsenäisyyden juhlavuotta voi liputtaa näinkin, Grandell toteaa.

Valkoinen Mersu Naantalin rannassa.
Liisa Kallio / Yle

Valokuvia liikennevaloissa

Niin perheen ystävät kuin tuntemattomat tielläliikkujat ovat kiinnittäneet huomiota erikoiseen rekisterikilpeen. Ainuttakaan negatiivista kommenttia auton silmiin pistävästä rekisterikilvestä ei ole tullut.

Kilpi herättää ihmisten huomion niin parkkipaikoilla kuin liikenteessä.

– Naantalin keskustassa vanhempi mies pysähtyi parkkeeratun auton kohdalle ja jäi katselemaan ja ihmettelemään kaikessa rauhassa kilpeä, Jörgen Grandell kertoo.

Grandellin vaimolle Pirkko Lehikoiselle kävi liikennevaloissa hieman erikoisempi tilanne rekisterikilven takia.

– Vaimo ihmetteli, että miksi takana oleva autossa vilkkuu valo. Selvisi, että sieltä otettiin valokuvia rekisterikilvestä, Görgen sanoo.

Itsenäisyyden merkitys on korostunut viime aikoina naantalilaisperheessä maailmalta tulevien uutisten myötä.

– Joissakin maissa yhä taistellaan itsenäisyydestä. Suomessa itsenäisyys on onneksi sementoitu, Görgen toteaa.

Uusi trendi rekisterikilvissä

Erityiskilpien määrä on ollut nousussa vuodesta 2015. Viime vuonna erityisrekisterikilpiä myönnettiin 822 kappaletta koko Suomen alueella. Luku on 30 kappaletta suurempi vuoteen 2015 verrattuna.

Eniten uusia erityiskilpiä myönnettiin viime vuonna Uudellamaalla, 254 kappaletta. Muissa maakunnissa määrä jäi reippaasti alle sadan. Yleisimmin erityisrekisterikilpiä halutaan Mercedes-Benzeihin, Volvoihin, Audeihin, BMW:ihin ja Volkswageneihin.

Trafin asiantuntija Andreas Ojala kertoo, että eniten haetaan nimiin ja syntymäpäiviin viittaavia rekisterikilpiä. Kilpiä ostetaan myös lahjaksi, ja merkkipäivät ovat suosittuja.

– Yksi pariskunta juhli 50-vuotishääpäivää, ja mies haki sen kunniaksi rekisterikilven. Siinä olivat hänen ja vaimon nimikirjaimet ja luku 50, Ojala sanoo.

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi näkyy Ojalan mukaan myös rekisterikilpihakemuksissa.

– Tällä hetkellä on kysytty paljon kilpiä, joissa on lopussa luku 100. Voidaan siis puhua uudesta trendistä, Ojala toteaa.

Lue seuraavaksi