Kuntaministeri Anu Vehviläinen Rovaniemellä: "Kittilän valtuustolla viimeiset hetket tehdä ratkaisuja"

Valtiovarainministeriö päättää toimista välittömästi Kittilän ensi tiistain valtuustokokouksen jälkeen.

Kittilä
kuntaministeri Anu Vehviläinen

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sanoo halunneensa pitkin matkaa korostaa sitä, että sekä virkarikoksista syytetyillä luottamushenkilöillä että valtuustolla on itsellään mahdollisuus toimia. Nyt viimeinen mahdollisuus näyttää olevan ensi viikon tiistaina, jolloin Kittilässä järjestetään ensin kunnanhallituksen ja päälle kunnanvaltuuston kokous.

– Arvelen niin, että seuraavan valtuuston kokouksen jälkeen myös valtiovarainministeriössä tätä asiaa arvioidaan hyvinkin välittömästi, Vehviläinen toteaa. Hän kertoo ministeriön virkamiesten olleen yhteydessä Kittilään viime aikoina.

Miltä teistä vaikuttaa, onko Kittilässä aito pyrkimys ratkaista tämä ongelma ?

– Ajattelen niin, että nyt olisi viimeiset hetket tehdä itse näitä ratkaisuja, koska ne ratkaisut ovat myös heidän itsensä käsissä. Tämä on äärimmäinen menettely että valtiovarainministeriö asettaisi selvitysmenettelyn, mutta niin tullaan toimimaan jos ei tule omia päätöksiä.

Kuntalehdessä (siirryt toiseen palveluun) haastatellun oikeustieteen professorin Pauli Rautiaisen mukaan valtiovarainministeriö olisi voinut toimia jo kuukausia sitten, koska Lex Kittilän käyttöönoton kriteeri täyttyi jo tuolloin virkarikostutkinnan myötä. Rautiainen ei ole nähnyt merkkiäkään siitä, että Kittilän päätöksenteossa olisi tapahtunut muutosta viime kuukausien aikana ja hän ihmetteleekin, miksi valtiovarainministeriö ei ole toiminut jo.

Vehviläinen puolustautuu toteamalla, että laki tuli voimaan kesäkuun alussa, jolloin Kittilän uusi valtuusto ei vielä ollut edes järjestäytynyt.

– Kunnanvaltuuston järjestäytymiskokouksessa jätettiin valtuustoaloite tästä asiasta, ja olemme odottaneet että Kittilän valtuusto olisi ottanut kantaa siihen, mutta se ei ole ottanut.

Vehviläinen vieraili Rovaniemellä kertomassa maakunta- ja soteuudistuksen etenemisestä. Hän toivoo, että Lapissa löydettäisiin ratkaisu Lapin keskussairaalan ja Länsi-Pohjan keskussairaalan väliseen kiistaan työnjaosta.

– Tämä on poikkeuksellinen tilanne. Olisi hienoa, että Lapissa pystyttäisiin menemään yhtenäisenä maakuntana sote-asiassa eteenpäin.