1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjoismainen vastarintaliike

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kohtaloa puidaan parhaillaan Tampereella – Poliisihallitus vaatii järjestön lakkauttamista

Pirkanmaan käräjäoikeudessa on käynnissä poikkeuksellinen oikeudenkäynti, jossa ratkaistaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan laillisuuus Suomessa.

Pohjoismainen vastarintaliike
Yle Uutiset Pirkanmaa: Vastarintaliikkeen lakkauttamista käsittelevä oikeudenkäynti alkoi
Yle Uutiset Pirkanmaa: Vastarintaliikkeen lakkauttamista käsittelevä oikeudenkäynti alkoi

Uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osaston lakkauttamista käsitellään torstaina ja perjantaina käräjäoikeudessa Tampereella. Asian puiminen alkoi jo elokuussa valmisteluistunnolla, nyt käynnissä on kanteen pääkäsittely, jolle on varattu aikaa kaksi päivää.

Liikkeen lakkauttamista vaatii poliisihallitus. Se katsoo järjestön toiminnan olevan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja. Samassa yhteydessä vaaditaan myös vastarintaliikkeeseen linkittyvän Pohjoinen Perinne ry:n lakkauttamista.

Pohjoismainen vastarintaliike Tampereen käräjäoikeudessa
Oikeusistunnossa vastaajina ovat mm. kuvan etualalla oleva Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen johtohahmoihin kuuluva Antti Niemi. Kauempana sinisessä hupparissa istuva Jesse Torniainen edustaa niin ikään lakkautettavaksi vaadittavaa Pohjoinen Perinne -yhdistystä.Yle

Kyseessä ei ole rikos- vaan riita-asia, jossa todistustaakka on kummallakin osapuolella.

Oikeudenkäyntiä seuraamassa on paljon median edustajia ja yleisöä myös muista pohjoismaista.

Toinenkin peruste riittää lakkauttamiseen

Poliisihallituksen kannetta ajaa asianajaja Markku Fredman, vastarintaliikkeen asianajajana on Tommi Koivistoinen. Oikeudenistunto alkoi molempien osapuolten asian esittelyllä.

Fredmanin mukaan lainvastaisuuden osalta keskeisiä ovat väkivaltaisuudet, joita järjestön tilaisuuksissa on ilmennyt. Oikeudessa Fredman totesi, että vahvin argumentti lakkauttamisen puolesta ovat Helsingin asema-aukion kokoontumiseen liittyvät tapahtumat, jotka johtivat ohikulkijan kuolemaan.

Hyvän tavan vastaista on kantajan mukaan Vastarintaliikkeen verkkosivuilla levitettävä propaganda. Oikeudessa todisteena esitetään kymmeniä kuvakaappauksia ja lainauksia Vastarintaliikkeen verkkosivulta.

Fredmanin mukaan toinenkin perusteiden täyttymisestä riittää lakkauttamiseen.

PVL esittää varoitusta

Pohjoismainen vastarintaliike vastustaa lakkauttamista. Se kiistää poliisihallituksen perusteen olennaisesta lakien ja hyvien tapojen vastaisesta toiminnasta.

Asianajaja Tommi Koivistoinen kritisoi sitä, että vastarintaliikettä vastaan ei ole käytetty varoitusmahdollisuutta. Liike ei ole rekisteröitynyt yhdistykseksi, mutta Koivistoisen mukaan yhteystiedot ovat helposti löydettävissä.

Koivistoisen mukaan Suomen oikeuskäytäntö ei tue lakkauttamisevaatimusta. Hän perusteli näkemystään mm. moottoripyöräkerhojen toiminnan sallimisella.

Puheenvuoronsa lopuksi Koivistoinen esitti varoitusvaihtoehdon käyttöä.

Vastarintaliike järjesti viikonloppuna Tampereella mielenosoituksen, jolla järjestö mm. vastusti lakkauttamisaietta. Vastarintaliikkeen mielenosoitusta kritisoineesta vastamielenosoituksesta on tehty rikosilmoitus.

Lue myös: Oikeudenkäynti uusnatsistisen järjestön lakkauttamisesta alkoi – liikkeen johtohahmo Ylelle: "Väkivalta on ollut reaktiivista"

Lue myös: Lakkautetaanko Pohjoismainen vastarintaliike? Uusnatsijärjestön kohtaloa aletaan puida käräjäoikeudessa

Juttua on korjattu ja päivitetty kello 10.51: Korjattu asianajajan nimi Feldmanista Fredmaniksi. Juttua päivitetty aikamuotojen osalta kauttaaltaan ja lisätty tietoja oikeudenkäynnin alusta.

Lue seuraavaksi