Suomen ennätysrekrytointi: 2000 henkilöä yhdeksässä kuukaudessa – Valmet Automotive palkittiin Suomen Kasvupalkinnolla

Uudenkaupungin autotehtaasta tunnettu Valmet Automotive on palkittu Suomen Kasvupalkinnolla Jyväskylän Paviljongissa tiistai-iltana.

Valmet Automotive
Mercedes Benz GLC-katumaastureita valmistuu Uudenkaupungin autotehtaalla.
Katumaastureita valmistuu Uudenkaupungin autotehtaalla.Valmet Automotive

Valmet Automotive on maailman suurimpia autoteollisuuden sopimusvalmistajia. Yhtiö työllistää 5 000 henkilöä Suomessa, Saksassa, Puolassa ja Espanjassa.

– Tunnemme sen Saabeista. Nyt Valmet Automotive on erikoistunut premium -luokan autoihin, kuten Mercedeksen GLC-katumaasturi osoittaa, kertoo toimitusjohtaja Uljas Valkeinen Kasvu Open Oy:stä.

Yleisesti pelätään, että digitalisaatio, automatisaatio ja robotit vievät meiltä työpaikat.

Uljas Valkeinen

Suomen kasvupalkinto jaetaan vuosittain yritykselle, joka on tehnyt rohkeita päätöksiä viennin, uusien työpaikkojen ja innovaatioiden edistämisessä ja on poikkeuksellisella tavalla nostanut Suomen taloutta kasvuun.

– Valmet Automotivella nämä kaikki kriteerit täyttyvät. Yleisesti pelätään, että digitalisaatio, automatisaatio ja robotit vievät meiltä työpaikat. Automotive on osoittanut, että ne tuovatkin kilpailukykyä, jolla luodaan hurjasti työpaikkoja, Valkeinen hehkuttaa.

Kasvu Openin toimitusjohtaja Uljas Valkeinen ja Vuoden kasvupalkinto.
Uljas Valkeinen muistuttaa, että huolimatta automaatiosta Valmet Automotive menestyy.Petri Aaltonen / Yle

Poikkeuksellisen kasvun vuosi

Automotiven toimitusjohtaja Ilpo Kokkonen arvioi kuluvaa vuotta poikkeukselliseksi koko yhtiön historiassa.

– Olemme yltäneet ennätyslukemiin useilla mittareilla. Rekrytoineet enemmän, kuin koskaan aikemmin. Nostaneet tuotantomäärää Uudessakaupungissa korkeammalle ja samaan aikaan laajentaneet ulkomailla vahvemmin, kuin koskaan aiemmin.

Kokkonen kuvailee saavutuksia Suomen mittakaavassa merkittäviksi ja arvioi, että 2000 henkilön rekrytointi yhdeksän kuukauden aikana lienee Suomen ennätys.

Palkintoperusteissa Valmet Automotiven kasvu arvioidaan poikkeukselliseksi ja se on vaatinut rohkeita päätöksiä. Yhtiö on muun muassa investoinut kymmeniä miljoonia euroja hitsaamon, kokoonpanon ja maalaamoon.

Valmet Automotiven toimitusjohtaja Ilpo Korhonen.
Toimitusjohtaja Ilpo Korhonen kuvaa yhtiön tämän vuoden kasvua poikkeukselliseksi.Valmet Automotive

Palkinnossa kukkaruukku ylösalaisin

Painavan pronssisen Kasvupalkinnon on muotoillut jyväskyläläinen kuvanveistäjä Samuli Alonen. Valetun veistoksen jalustana toimiva ylösalaisin käännetty kukkaruukku viestittää, että asiat pitää nähdä toisin.

– Teos lähti liikkeelle toisinajattelusta. Ruukun pohjasta versoava köynnös kohoaa kohti uusia mahdollisuuksia. Kasvuprosessin aikana yritys kohtaa risteyksiä ja sen on tehtävä valintoja keskittyäkseen ydinosaamiseensa, kuvailee Alonen.

Suomen Kasvupalkinto on vielä uusi yrityspalkinto. Ensimmäisen kerran se jaettiin 2015 Metsä Groupille ja vuorineuvos Kari Jordanille uuden sukupolven biotuotetehdasinvestoinnista Äänekoskelle. Toinen palkinto jaettiin viime vuonna metsäkonevalmistaja Ponsselle. Palkinto kunnioittaa yhtiön perustajan Einari Vidgrenin elämäntyötä, joka jatkuu menestyksekkäästi uuden sukupolven johdolla.

Valmet Automotivella on nyt sopimukset Mercedes-Benzin A-sarjan ja GLC-katumaasturin valmistamisesta. Aiemmin Uudessakaupungssa on valmistettu lähes 230 000 Porschea. Autojen kokonaistuotanto on yli 1,2 miljoonaa ajoneuvoa.

Samuli Alosen suunnittelema pronssinen Suomen Kasvupalkinnon -pysti.
Samuli Alosen suunnittelema pronssinen palkintopysti kuvaa toisinajattelua.Petri Aaltonen / Yle

Sähköautojen suosio kasvaa

Valmet Automotive on jo vuodesta 2008 kirjannut strategiaansa, että liikenne tulee sähköistymään ja tähän kysyntään on vastattava. Yhtiössä hallitaan jo sähköautojen suunnittelu, valmistus ja konsultointi. Suomessa sähköautojen yleistyminen on ollut hitaampaa, kuin monissa vertailumaissa.

– Nyt meilläkin mennään selvästi sähköautoilua edistävään suuntaan. Seuraavan viiden vuoden kuluessa nähdään merkittävä muutos sähköautojen yleistymisessä. Niiden myyntiosuus tulee nousemaan 10-20 prosenttiin eri maissa, Ilpo Korhonen ennustaa.

Suomessa on pitkät perinteet avoautojen valmistuksessa.

Ilpo Korhonen

Valmet Automotiven erikoisosaamista ovat myös avoautojen kattojärjestelmät. Asiakkaina ovat muun muassa BMW, Mini, Daimler, Bentley, Porsche ja Lamborghini. Nykyisin kattojärjestelmiä kehitetään Saksassa ja valmistetaan Puolassa. Uudessakaupungissa on vuosien aikana ehditty tehdä 350 000 avoautoa.

– Suomessa on pitkät perinteet avoautojen valmistuksessa. Saab Cabriolettien valmistus aloitettiin vuonna 1985 ja Porschelle tehtiin avoautoja vielä vuoteen 2011 saakka.

Uusi Mersumalli tulossa ensi vuonna

Mercedeksen tuotantosopimukset ovat taanneet Uudenkaupungin autotehtaalle tämän hetkisen menestyksen. Ilpo Korhonen paljastaa, että parhaillaan valmistellaan kolmatta projektia Mercedes Benzin kanssa.

– Seuraavan sukupolven kompaktiauton tuotanto käynnistyy ensi vuonna.

Viime heinäkuussa Uudenkaupungin tehtaalla siirryttiin kolmivuorotyöhön. Kiivain rekrytointivaihe on nyt ohi, mutta edelleen on töitä tarjolla autorakentajille ja toimihenkilöille.

Valmet Automotiven Uudenkaupungin tehdas.
Uudenkaupungn tehtaalla alkaa ensi vuonna kolmannen Mercedes-mallin valmistus.Valmet Automotive

Saabia ei juuri ikävöidä

Uudenkaupungin autotehdas perustettiin Suomeen vuonna 1968 Saab-Valmet -nimisenä Valmetin ja ruotsalaisen Saab-Scanian yhteisyrityksenä. Saabeja tehtailtiin Suomessa 35 vuotta. Toimitusjohtaja Ilpo Korhonen myöntää, että Saabeja hän ei juurikaan ikävöi.

– Saab-yhteistyö rajoitti paljon meidän toimintaamme. Henkilökohtaisesti minulla on pientä ikävää lievittämässä perheessä yksi Saab-avoauto, vuoden 2003 eli viimeisen tuotantokevään malli. Niitä tehtiin yhteensä liki 200 000.

Valinnat Suomen Kasvupalkinnosta tekee Kasvu Openin toimintaa ohjaava valtakunnallinen Kasvu Open Board, johon kuuluu jäseniä Nordeasta, Finnverasta, Varmasta, Technopoliksesta, Avancesta, Largo Capitalista, Jyväskylän kaupungista, Keski-Suomen liitosta ja Keski-Suomen kauppakamarista.