1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinaseet

Pohjoiskorealainen diplomaatti: Varoitus ilmakehässä tehtävästä ydinkokeesta syytä ottaa tosissaan

Asiantuntijoiden mukaan ilmakehässä tehtävä ydinkoe todistaisi Pohjois-Korean kyvyn iskeä Yhdysvaltoihin ydinaseella.

Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n julkaisema kuva 29. elokuuta 2017 tehdystä ohjuskokeesta. Kuva: KCNA / EPA

Pohjois-Korean korkea-arvoinen diplomaatti Ri Yong Pil sanoi keskiviikkona julkaistussa uutiskanava CNN:n haastattelussa, että maan ulkoministerin antama varoitus mahdollisesta ilmakehässä tehtävästä ydinkokeesta pitäisi ottaa kirjaimellisesti.

Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong Ho ilmoitti syyskuussa, että Pjongjang voi harkita voimakkaan vetypommin räjäyttämistä Tyynenmeren yllä.

Ministeri kommentoi asiaa sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump oli varoittanut, että Yhdysvallat tuhoaa täysin Pohjois-Korean, jos maa uhkaa Yhdysvaltoja.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja Mike Pompeo arvioi viime viikolla, että Pohjois-Korea saattaa saavuttaa kyvyn iskeä ydinaseilla Yhdysvaltoihin jo muutaman kuukauden kuluttua.

Asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korean ilmakehässä tekemä ydinkoe olisi maan keino esitellä tuota kykyään. Aiemmin maa on tehnyt maanalaisia ydinkokeita.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vierailee ensi viikolla Aasiassa. Matkan aikana Trumpin on määrä korostaa pyrkimyksiään painostaa Pohjois-Koreaa luopumaan ydin- ja ohjusohjelmistaan.

Valkoisen talon virkamiesten mukaan kovista puheistaan huolimatta Trump yrittää löytää tilanteeseen rauhanomaisen ratkaisun.

Lue lisää:

Analyysi: "Pohjois-Korea ei mistään järjellisestä hinnasta tule koskaan luopumaan ydinaseesta"