Vihreiden Aalto Terrafamen uraanihankkeesta: valtioneuvosto on kumileimaisimena

Kokoomuksen Harri Jaskaria näkee mahdollisuuksia hyödyntää kaivoksen harvinaisia maametalleja.

A-studio
Harri jaskari ja Touko Aalto
Harri Jaskari ja Touko Aalto.Yle

Kaivosyhtiö Terrafame kertoi tänään suunnitelmistaan hakea lupaa uraanin talteenottoon. Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto katsoo, että Terrafamen kaivoksesta on tehty uraanikaivosta vaihvihkaan. Hänen mukaan uraani on ollut mukana taustalla läpi koko kaivoshankkeen historian. Prosessi saa Aallolta rankkaa kritiikkiä osakseen.

– Kun kaivosta pistettiin alunperin pystyyn ei puhuttu mitään uraanista, koska muuten ei olisi varmasti saatu ympäristölupaa. Tässä kierrettiin valtioneuvostoa, käytettiin sitä kumileimaisimena. Takaportin kautta tehtiin yhtäkkiä uraanikaivos. Se on ongelma.

Uraanin talteenotolle Aalto ei kuitenkaan näe nykytilanteessa vaihtoehtoja.

– Pakkohan uraani on ottaa talteen. Ei sitä voi kipsisakka-altaaseen jättää tai ottaa sitä riskiä, että se menee pohjavesiin tai ylipäätään vesistöihin.

Aalto pelkää, että Terrafamen uraanihanke muodostaa ennakkotapauksen, ja muut kaivokset seuraavat perässä.

Strategisia mahdollisuuksia

Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari suhtautuu Aaltoa luottavaisemmin Terrafamen uraanikaavailuihin.

– Terrafame on selkeästi hoitanut asiansa hyvin. Ollaan käännytty sekä taloudellisesti että ympäristöllisesti oikeaan suuntaan. Toimitaan kannattavasti.

Uraanin talteenottoa Jaskari pitää tärkeänä paitsi ympäristön kannalta myös siksi, että se avaa mahdollisuuksia hyödyntää muita harvinaisia maametalleja. Niitä tarvitaan hänen mukaansa esimerkiksi elektroniikkateollisuudessa.

– Eurooppa on pulassa sen suhteen, että näitä harvinaisia maametalleja ei ole. Tottakai se täytyy tutkia, että pystytäänkö niitä ottamaan talteen.

Valtioneuvoston luvan jälkeen Terrafame tarvitsee muitakin lupia, ennenkuin uraanin talteenottoa päästään käynnistämään. Lupia tarvitaan muun muassa Säteilyturvakeskukselta ja Euroopan atomienergiayhteisöltä Euratomilta.