Brasilian presidentti välttyi jälleen oikeudenkäynniltä

Presidentti Michel Temeriä vastaan nostettiin alkusyksystä syytteet muun muassa oikeuden estämisestä ja rikollisjärjestöön kuulumisesta.

Brasilia
Brasilian presidentti Michel Temer on mietteliään näköinen.
Brasilian presidentti Michel Temer.Evaristo Sa / AFP

Brasilian presidentti Michel Temer on välttänyt jälleen korruptioon liittyvän oikeudenkäynnin, kun kongressin alahuone äänesti presidenttiä koskevien syytteiden hylkäämisen puolesta.

Syytteiden hylkäämiseksi Temer tarvitsi puolelleen kolmasosan edustajien äänistä. Hänen tuekseen asettui ainakin 171 kansanedustajaa, joka on juuri kolmannes kongressin 513 edustajasta.

Päätös oli odotettu, koska viime viikolla kongressin oikeuskomitea päätyi niin ikään syytteiden hylkäämisen kannalle. Jos syytteet olisivat menneet läpi, Temeriä vastaan olisi aloitettu oikeudenkäynti.

Presidenttiä vastaan nostettiin alkusyksystä syytteet muun muassa oikeuden estämisestä ja rikollisjärjestöön kuulumisesta. Syytteet juontavat juurensa lihanjalostusjätti JBS:n tapaukseen, johon liittyvistä lahjontasyytteistä Temer sai vapautuksen elokuussa.

Brasiliassa on ollut jo pitkään käynnissä laajamittainen korruptiotutkinta, joka on ravistellut maan poliittista ja yrityseliittiä.

77-vuotias Michel Temer nousi Brasilian johtoon viime vuonna, kun edellinen presidentti Dilma Rousseff joutui virkarikossyytteeseen. Temerin hallinto on taipaleensa aikana kulkenut kriisien keskellä ja presidentin suosio on ollut pohjalukemissa.

Katso myös Ulkolinja-dokumentti Yle Areenasta:

Ulkolinja: Brasilian askel taaksepäin

Lähteet: Reuters, AP, AFP