1. yle.fi
  2. Uutiset

Liikennepäivystäjä: "Jos on kesärenkaat alla, kannattaa harkita, lähteekö tuonne liikenteeseen"

Ylen meteorologi Toni Hellinen varoittaa, että ajokeli voi olla paikoin huono Uudellamaalla. Raideliikenne on kuitenkin sujunut enimmäkseen ongelmitta.

liikenne
Lumen peittämiä autoja parkkipaikalla.
Yöllä satanut lumi oli peittänyt autoja Espoon Suvelassa torstaiaamuna.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Uudenmaan säätilanne vaihtelee lännen ja idän sekä rannikon ja sisämaan välillä. Rannikon läheisyydessä taivaalta satanut lumi ja räntä on sulanut nopeasti vedeksi, mutta sisämaassa on selvästi lumisempaa. Läntisellä Uudellamaalla on havaittu jopa yli 10 sentin lumikertymiä.

– Ajokeli voi olla paikoin huono aamusta alkaen. Kaikkeen kannattaa varautua, riippuen siitä, mistä päin on töihin tulossa, sanoo Ylen meteorologi Toni Hellinen.

Itäisellä Uudellamaalla sade on tullut enemmän vetenä, mutta Keski-Uudellamaalla ja Etelä-Suomen sisäosissa lumena. Hellinen sanoo, että sadetta tulee lisää vielä aamupäivän aikana.

– Sen verran laajalta sadealue näyttää, että sade jatkuu. Lämpötilan osalta ei tapahdu suurta muutosta, mutta kun sadetta tulee jatkuvasti, niin maaperä jäähtyy, ja jossain vaiheessa saattaa tässä rannikollakin jäädä lunta maahan.

"Malttia vaan ja etäisyydet kuntoon"

Liikenneviraston liikennepäivystäjän Vesa Natusen mukaan lumi on jäänyt Ykköstien, Länsiväylän ja Kolmostien pintaan.

– Etelä-Suomessa on sattunut pari pientä ulosajoa. Tammisaaressa oli vähän rekkoja jumissa aamuyöllä, mutta nekin on saatu liikenteeseen.

Pääkaupunkiseudulla aamun liikenteen sujuminen riippuu Natusen mukaan siitä, siirtykö lumisadealue pääkaupunkiseudun päälle.

– Se on ollut aika pitkään Läntisen Uudenmaan päällä. Jos se siirtyy pääkaupunkiseudun päälle, niin sitten varmaan on aika hankalaa olosuhdetta luvassa. Malttia vaan ja etäisyydet kuntoon. Jos on kesärenkaat alla, kannattaa harkita, lähteekö tuonne liikenteeseen.

Natusen mukaan tilannetta kuitenkin helpottaa se, että pääväyliä on aurattu ja suolattu.

A- ja K-junilla harventuneet vuorovälit

Raideliikenne on sujunut enimmäkseen ongelmitta, sanoo Rataliikennekeskuksen liikennepäivystäjä Reima Roisko.

– Yksittäisiä vaihteita on jäänyt jumiin. Se on aiheuttanut pari pientä myöhästymistä yöllä, mutta ei mitään suurempaa.

Karjaan suunnalla lunta on tullut niin paljon, että radan lähettyvillä olevia puita on painunut alas. Toistaiseksi se ei kuitenkaan ole vaikuttanut junaliikenteeseen.

HSL tiedotti eilen, että K- ja A-junien vuorovälejä harvennetaan tänään torstaina sään vuoksi. Vuorojen vähentämisellä pyritään varmistamaan, että lähijunaliikenne pystytään ajamaan siinäkin tapauksessa, että runsas lumipyry yllättää.

A-juna kulkee Helsingin ja Keravan välillä, K-juna Helsingin ja Leppävaaran välillä. Katso muuttuneet vuorovälit täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Yön sateet toivat monin paikoin vaaksan verran lunta – eniten Lohjalle

Pääkaupunkiseutu sai ensilumensa – tältä näytti aamuvarhaisella tien päällä

Huono ajokeli on haitannut liikennettä – Rekka suistui kaiteeseen Raumalla, valtatie 11 oli pitkään poikki Nokialla

Pelti rytisi yön aikana Varsinais-Suomessa – poliisin tietoon liki 50 kolaria

Lue seuraavaksi