Nordea aikoo vähentää jopa yli 6 000 työtehtävää, vähennys jakautuu neljälle vuodelle

Pankkikonserni perustelee vähennyksiä kustannusten karsimisella ja tehokkuuden parantamisella. Nordealla on eniten työntekijöitä Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa.

Nordea
Nordean konttori.
Kimmo Brandt / EPA

Nordea aikoo karsia vähintään 6 000 työtehtävää, pankkikonserni kertoi torstaina aamulla osavuosikatsauksensa yhteydessä. Yhtiö perustelee vähennystarvetta pitkän ajan kilpailukyvyn parantamisella. Vähennettävistä 2 000 tulee olemaan konsultteja.

Nordea kertoi tuloksestaan ja vähennyksistään kello 10 tiedotustilaisuudessa, jonka etenemistä voi seurata tästä Ylen uutisesta.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että henkilöstön väheneminen jakautuu neljän vuoden ajalle, eikä vielä voida täsmentää, kuinka se jakautuu pankin toiminta-alueelle. Nordealla on eniten työntekijöitä Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa.

*Lue myös: * Analyysi: Surkea 1990-luku tekee paluuta pankkialalle

Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull perustelee vähennyksiä kustannusten karsimisella ja tehokkuuden parantamisella. Yhtiö odottaa muutosten aiheuttavan vuoden viimeisellä neljänneksellä 100–150 miljoonan euron kustannukset.

– Lähivuosina saavutamme mittakaavaetuja, kun keskitämme osaamista yhä enemmän ja luomme tehokkaat ja automaattiset prosessit. Tämän saavuttaminen edellyttää myös yrityskulttuurin muutosta ja organisaatiota, joka nojaa vahvasti arvoihin ja toiminnan tarkoitukseen, kommentoi von Koskull tiedotteessa.

Konsernijohtajan mukaan muutos auttaa Nordeaa nostamaan asiakastyytyväisyyden pääkilpailijoidensa edelle.

*Lue myös: * "Valitettavasti vähennysluvut ovat Suomessakin isoja" – Nordean pääluottamusmies tyrmää henkilöstön vaihtoviikot

Investoinnit digitaaliseen tekniikkaan kasvattaneet kuluja

Konsernijohtaja von Koskull viittaa myös Nordean kaksi vuotta käynnissä olleeseen muutosprosessiin, jossa tehdyt investoinnit alkavat tuottaa tulosta. Nordea kertoo tähän mennessä vahvistaneensa merkittävästi compliance- ja riskienhallintatoimintojaan sekä investoineensa tekniikkaan, kuten peruspankkijärjestelmään ja muihin IT-järjestelmiin sekä digitaalisiin pankkipalveluihin.

Nämä investoinnit ovat myös kasvattaneet pankkikonsernin kustannuksia.

– Siksi nyt on aika käynnistää seuraava vaihe, jossa voimme muuttaa konsernin kulurakennetta ja tehostaa toimintaa. Muutosta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa ilman vahvaa tasetta ja tehokasta liiketoimintamallia, von Koskull kertoo.

Nordean liikevoitto laski heinä-syyskuussa verrattuna vuoden takaiseen. Liikevoitto pieneni 5 prosenttia 1 090 miljoonaan euroon.

Nordealla on nykyisin 31 800 työntekijää ja se on Pohjoismaiden suurin pankki. Sillä on noin 10 miljoonaa henkilöasiakasta, joista 4,2 miljoonaa Ruotsissa, Suomessa 2,8 miljoonaa, Tanskassa 1,7 miljoonaa ja Norjassa 0,9 miljoonaa. Nordea toimii kaikkiaan 17 maassa.

Uutista päivitetty kello 11.18 tiedotustilaisuuden tiedolla, työtehtävien vähennykset jakautuvat neljälle vuodelle, vähennykset työtehtäviä, eivät suoraan työntekijöitä.

*Lisää aiheesta *

Etlan tutkimusjohtaja Nordean vähennyksistä: Jos tehostamista ei tehdä ajoissa, se joudutaan tekemään vielä kipeämmin

Nordea aloittaa yt-neuvottelut – Suomessa uhattuna 54 työpaikkaa

Nordean tulo parantaa kaikkien Suomen pankkien talletussuojaa – suojarahaston koko kolminkertaistettava