Tilatyöryhmä: Kemiin kaksi uutta päiväkotia – uudisrakennukset Pajarinrantaan ja Karihaaraan

Kemi on luopumassa lähivuosina useasta pienemmästä päiväkodista ja rakentaa tilalle kaksi uudisrakennusta.

päivähoito
lapsi leikkii junaradalla
Kristiina Tolvanen / Yle

Kemiin on tulossa kaksi uutta päiväkotia, jotka korvaavat nykyiset viisi päiväkotia. Tämä tarkoittaa sitä, että uudet tilat koskisivat Kaivolinnan, Ruutin, Möllärin ja Marttalan sekä jo puretun Peurasaaren päiväkodin lapsia kaupunginvaltuuston (siirryt toiseen palveluun)aiemmin tekemän linjauksen mukaisesti.

Kaupungin koulu- ja päiväkotiverkkoa pohtiva tilatyöryhmä esittää, että ensimmäisenä rakennetaan uusi päiväkoti Pajarinrannan alueelle. Tämä päiväkoti sisältäisi myös vuorohoidon ja sinne tulisi kahdeksan osastoa.

Se tarkoittaa, että päiväkodissa olisi paikka jopa 190:lle lapselle.

Tilatyöryhmän puheenjohtaja, vasemmistoliiton Jouko Pasoja sanoo, että tavoitteena on saada Pajarinrantaan nouseva päiväkoti valmiiksi loppuvuodesta 2018.

Aikaisemmin toiveissa on ollut, että se olisi saatu käyttöön jo ensi syksynä, mutta muun muassa alueen kaavatilanne on hidastanut hanketta.

– Jatkossa vanhojen päiväkotien peruskorjaukseen ei enää käytettäisi rahaa, kun tämä uusi rakennus tehdään, sanoo Kemin varhaiskasvatusjohtaja Kaisa Rauvala.

Myös Karihaaraan uusi päiväkoti

Tilatyöryhmä esittää uuden päiväkodin rakentamista myös Karihaaran koulun yhteyteen, mutta ennen sitä tehdään päiväkoti kaupungin eteläiseen osaan ja laitetaan kuntoon Karihaaran koulurakennukset.

Kaupunginarkkitehti Kaisa-Mari Immosen mukaan Karihaaraan tulee uusi koulurakennus niin sanotun B-rakennuksen tilalle ja vanha koulurakennus peruskorjataan.

Tässä vaiheessa tilatyöryhmä ei ole linjannut muuta Kemin päiväkoti- ja kouluverkosta, vaikka on tarkastellut esimerkiksi väestökehitystä ja oppilasennusteita vuoteen 2030 saakka.

Tilatyöryhmän puheenjohtajan Jouko Pasojan mukaan syntyvyys laskee ja oppilasmäärä vähenee Kemissä niin paljon, että linjauksia esimerkiksi Takajärven koulun rakentamisesta ei tehdä tässä vaiheessa.

– Asiaan palataan, kun Karihaaran koulun remontti saadaan valmiiksi, sanoo Pasoja.

Alueen kaavoitus on vielä kesken

Pajarinrannan alueen päiväkodin tarkkaa sijaintia ei vielä tiedetä, sillä se ratkaistaan asemakaavoituksessa. Kaupungin suunnittelupäällikkö Jani Hiltunen sanoo, että alueen muutosluonnokset ovat tulossa nähtäville ensi kuussa.

Käytännössä asemakaavassa haetaan ratkaisua myös sille, mitä tehdään entiselle Sauvosaaren koululle, jonka kaupunki jätti tyhjilleen vuosia sitten. Kaupungin toiveissa on ollut jo pitkään, että ränsistynyt rakennus voitaisiin purkaa, mutta rakennuksen suojelumerkintä on rajoittanut tätä.

Esille asetetaan todennäköisesti kolme vaihtoehtoa, joissa todennäköisesti kaikissa koulun suojelumerkintä pyritään poistamaan. Yksinomaan päiväkotia varten Pajarinrantaa ei kaavoiteta, sillä tavoitteena on varata alueita myös liiketoimintoja kuten matkailua varten.

– Maankäytön suunnittelu ratkaisee sen, voidaanko rakennuksen suojelu poistaa, sanoo suunnittelupäällikkö Jani Hiltunen.

Alueen arvioidaan kiinnostavan esimerkiksi matkailutoimijoita, sillä sieltä on suora näköyhteys ja lyhyt kävelymatka rantaa pitkin uudelle Lumilinna-alueelle.