Finnkinon lakkauttama elokuvateatteri sai yllätystukijan elokuvamaailman huipulta – Aki Kaurismäki lähtee puolustamaan vanhaa teatterirakennusta

Kesäkuussa lakkautettu elokuvateatteri Nuijamies Lappeenrannassa on saanut merkittävän puolestapuhujan. Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki on lupautunut antamaan tukensa elokuvateatterin tilojen säilyttämistä puolustavalle ryhmälle.

Elokuvateatterit & elokuvien esittäminen
Aki Kaurismäki.
Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki nousi puolustamaan Nuijamies-elokuvateatteria.Alejandro Garcia / EPA

Elokuvateatteriyhtiö Finnkino lakkautti kesäkuussa kaksi vanhaa elokuvateatteriaan Lappeenrannassa. Teattereista isompi Nuijamies oli valmistunut vuonna 1954 ja se on lakkauttamisesta lähtien ollut tyhjillään.

Syyskuussa Nuijamies–ryhmäksi itseään kutsuvat kulttuuritoimijat kertoivat suunnittelevansa entisestä elokuvateatteri Nuijamiehestä tilaa, jossa harrastajateatterit ja paikalliset bändit voisivat esiintyä. Tiloissa näytettäisiin valtavirrasta poikkeavia elokuvia ja kuvataitelijoilla olisi mahdollisuus järjestää näyttelyitä.

Nyt elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki on lupautunut Lappeenrannan Nuijamies-kulttuuritilan suojelijaksi.

Lappeenrannan uutisten (siirryt toiseen palveluun) mukaan Kaurismäki on seurannut elokuvateatterin alasajoon liittynyttä uutisointia tiiviisti ja asia on kansainvälisesti arvostetulle ohjaajalle tärkeä.

Nuijamies-hankkeen aktiivi Aapo Stavén on iloinen siitä, että asia kiinnostaa myös Lappeenrannan ulkopuolella ja että hankkeen takana on nyt kova nimi.

– Ei siitä ainakaan haittaa ole. Nimet tuovat lisää julkisuutta ja painoarvoa, mutta taustalla on jo sen verran hyvä liike, että uskon tähän, Stavén sanoo.

Stavén ei ota kantaa siihen, voisiko Kaurismäki tarjota suojelijan roolinsa lisäksi myös taloudellista tukea Nuijamies-hankkeelle.

– Emme ole vielä jutelleet yksityiskohdista tai suojelijan roolista hänen kanssaan. Tarkkoja suunnitelmia tulevaisuudesta ei voi tehdä ennen kuin rakennuksen suojelupäätökset ja tuleva omistaja selviävät, Stavén muistuttaa.

Nuijamiehen pääovi
Pyry Sarkiola / Yle

Suunnitteilla kulttuuritempaus

Rakennuksen suojelusta päättäminen on siis kesken, mutta Aapo Stavén on ymmärtänyt, että rakennus halutaan suojella ja sen kulttuuritilaan tulisi monipuolista toimintaa.

– Kenelläkään ei ole tarjota parempaa toimintaa tai sellaista, millä olisi kaupunkilaisten tuki paremmin kuin meillä, Staven sanoo.

Nuijamies-ryhmä keskittyy nyt kulttuuritilan perustamiseen liittyviin asioihin ja sen jälkeen tilaan etsitään käyttäjät. Tällä hetkellä 80 ihmisen ryhmästä 14 suunnittelee tammikuun lopussa järjestettävää kaksipäiväistä popup-kulttuuritapahtumaa, jolla kerätään rahaa Nuijamiehen kulttuuritilaa varten.

Emme jääneet lepäämään laakereillemme, jotta asia pysyy ihmisten mielissä.

Aapo Staven

– Emme jääneet lepäämään laakereillemme, jotta asia pysyy ihmisten mielissä. Esittelemme, millaista toiminta ja tapahtuvat olisivat Nuijamiehen kulttuuritilassa, Stavén kertoo.

Ryhmä on hakenut useita apurahoja ja toivoo lahjoituksia kulttuuritilan toteuttamiseksi. Kulttuuritila Nuijamiehen Facebook-sivulla on lähes 1400 seuraajaa.

Lappeenrannan kaupunki valmistelee parhaillaan asemakaavamuutosta, jossa määritellään vanhojen elokuvateatterirakennusten mahdollinen suojelu. Alueella on jo voimassa osayleiskaava, jossa elokuvateatterit Nuijamies ja Kino-Aula on merkitty suojelukohteiksi.

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä kertoi Ylelle syyskuussa, että valmisteilla on kaksi asemakaavaluonnosta, jossa toisessa suojellaan elokuvateatterit ja toisessa sallittaisiin uudisrakentaminen.

Elokuvateatterirakennukset omistaa Etelä-Karjalan Osuuspankki, joka puolestaan on suunnitellut myyvänsä rakennukset rakennusliike Jatkeelle.

Elokuvateatteri Nuijamiehen teatterisali.
Nuijamies-elokuvateatterissa oli yksi iso sali. Finnkino on tyhjentänyt salin, eikä siellä enää ole mm. kuvassa näkyviä istuimia. Yle/ Ulla Ylönen

Juttua täsmennetty kulttuuritilan popup-tapahtuman järjestäjämäärällä 26.10.2017 klo 14.23.