Amatöörikin lähtee kartta kourassa metsään, kun Jukolan viesti tulee naapuriin: "Katsotaan löydetäänkö me kaikki sieltä takaisin"

Lahtelaiselle Janne Ristkarille Jukolan viesti on tullut tutuksi ainoastaan penkkiurheilijana telkkarin kautta. Hän päätti koota oman joukkueen ensi kesänä Lahdessa ja Hollolassa järjestettävään viestisuunnistuskilpailuun.

suunnistus
Oskari Lappalainen, Jaakko Törrönen ja Janne Ristkari
Oskari Lappalainen, Jaakko Törrönen ja Janne Ristkari aikovat oppia suunnistamaan ennen Jukolaa. Johanna Talasterä / Yle

Miehet eivät ole suunnistaneet koskaan aikaisemmin, mutta tavoitteena on päästä kunnialla maaliin tulevana kesänä maailman suurimmassa viestisuunnistuskilpailussa Jukolan viestissä.

Tähän urakkaan Janne Ristkari houkutteli mukaan Oskari Lappalaisen, Jaakko Törrösen, Jere Virinsalon, Pauli Saksan, Mika Peltolan ja Tom Hellqvistin.

Ensimmäisiin harjoituksiin Tapanilan hiihtomajalle saapuu joukkueesta ainoastaan kolme. Kolmikko on aiemmin vain kokeillut suunnistusta ainoastaan koulussa ja armeijassa.

Eräs Ristkarin kaveri suunnisti Joensuussa Jukolan viime vuonna ja kun Ristkari kuuli, että maailman tunnetuin viestisuunnistuskilpailu tulee kotimaastoihin, hän innostui itsekin.

– Päätin, että se on nyt tai koskaan ja heitin porkkanan yllytyshullulle porukalle, kertoo Ristkari.

Jaakko Törrösen mukaan päätös mukaan lähtemisestä oli helppo.

– Alle minuutti siinä meni, omassa päässä päätös syntyi vielä nopeammin.

On ensimmäinen harjoituskerta ja heti kolmikko suunnistaa rasteille Lahdessa Tapanilan maastossa.

– Lähdetään metsään ja katsotaan löydetäänkö me kaikki sieltä takaisin, sanoo Ristkari ja kokoaa joukkueensa kartan äärelle miettimään, mikä tarjolla olevista radoista olisi paras valita ensimmäisiin rastiharjoituksiin.

Eniten kannatusta saa lyhin matka, joka on reilut kaksi kilometriä. Rastit järjestävän seuran Lahden Suunnistajien joukossa on suunnistuksen konkareita, jotka ilmoittautumisen yhteydessä valistavat noviiseja siitä, että lyhin rata ei ole helpoin.

Lopulta miehet päätyvät järjestäjän vinkkiä kuunnellen valitsemaan noin neljän kilometrin matkan, jonka varrella rastien pitäisi olla melko helposti löydettävissä.

suunnistuskartta
Johanna Talasterä / Yle

– Sitten vaan menoksi. Tästä se alkaa, matka kohti Jukolaa, naurahtaa Ristkari, kun kaverukset harppovat Tapanilan hiihtomajan pihasta kohti metsää kompassin ja kartan kera.

Ei ihan Jukola-kunnossa

Lahtelainen Janne Ristkari on ammatiltaan automyyjä, Helsingissä asuva Jaakko Törrönen on sairaanhoitaja Lyhty Ry:ssä kehitysvammaisten parissa ja jyväskyläläinen Oskari Lappalainen toimii tällä hetkellä koulunkäynnin ohjaajana alakoulussa.

Joukkueeseen kuuluu myös lahtelainen Jere Virinsalo, joka opiskelee sosionomiksi ja työskentelee kehitysvammaisten parissa. Virinsalon lisäksi paikalta puuttuu kolme muuta jäsentä.

Kaverukset ovat tutustuneet toisiinsa vapaaehtoistoiminnassa. He ovat olleet jo vuosia mukana kehitysvammaisten urheilujärjestö Special Olympicsin toiminnassa. Jaakko Törrönen on toiminut valmentajana ja Janne Ristkari, Oskari Lappalainen sekä Jere Virinsalo partneripelaajina kehitysvammaisten jalkapallojoukkueissa.

– Ihan Jukola-kuntoa ei meillä kaikilla vielä ole, ainakaan minulla, naurahtaa Jaakko Törrönen.

Kaikki ovat elämänsä aikana urheilleet monipuolisesti harrastuksekseen. Lajikirjosta löytyy jalkapallon lisäksi muun muassa jääkiekko, amerikkalainen jalkapallo ja hiihto. Siitä huolimatta jokaisella on talvella edessä omatoimista kunnonkohotusta.

– Yritetään tehdä pieni kunto-ohjelma, jonka mukaan voi talvella harjoitella, pohtii Ristkari.

suunnistajat juoksevat maaliin
Maali häämöttääJohanna Talasterä / Yle

– Tämä on hyvä porkkana. Jos kaveri ei jaksa käydä lenkillä, tuetaan häntä menemään, toteaa Törrönen.

Jukolan viestiin tähtäävät kaverukset aikovat keväämmällä järjestää ainakin yhden viikonloppuleirin, jonka aikana perehdytään muun muassa kartanlukuun. Suunnitelma on, että Jukolan useita kertoja suunnistanut tuttava opettaisi kunnolla kartanlukua.

Rennolla meiningillä liikkeellä olevat hyväntuuliset kaverukset pitävät leiriä hyvänä ideana.

– Aamulla suunnistetaan, iltapäivällä suunnistetaan. Sitten vähän saunotaan ja sen jälkeen vielä yöllä suunnistetaan, naurahtaa Törrönen.

Ehkä karttaa oppii lukemaan vauhdissakin

Ensimmäinen harjoitus Tapanilassa alkaa olla takana. Vajaat pari tuntia metsään lähdön jälkeen kolmikko karauttaa kohti hiihtomajan kupeessa sijaitsevaa maaliviivaa ja leimaa itsensä maaliin saapuneeksi. Vähän hengästyttää, mutta ensimmäinen treeni metsässä ei tuonut suurempia yllätyksiä.

– Yksi märempi kohta tuli eteen. Onneksi menin sinne ensimmäisenä ja nyt on kengät kosteat, naurahtaa Oskari Lappalainen.

Maasto miesten valitsemalla reitillä oli melko helppo.

– Oli paljon isoja polkuja ja rastit olivat suhteellisen helposti löydettävissä, summaa Ristkari.

rastit suunnistus maaliviiva
Kaikki löysivät pois metsästä.Johanna Talasterä / Yle

Kartanlukuun keskityttiin tällä kertaa kunnolla, koska nyt olikin tarkoitus opetella suunnan ottamista. Rasteilla viivyttiin pidempään ja reitti katsottiin kartasta lähes valmiiksi ennen kuin jatkettiin kohti seuraavaa rastia. Matkan varrella oli yksi vähän pidempi, noin 700 metriä pitkä väli, joka mentiin niin, että luettiin karttaa ja otettiin suuntaa kompassista. Se onnistui suhteellisen hyvin.

– Tuli ainoastaan pikkupummi ihan lopussa. Olimme jo ihan lähellä rastia, mutta silloin pyörähdettiin viitisen minuuttia harhaan, sanoo Ristkari.

Ryhmässä suunnistaminen oli miesten mielestä mukavaa. Vauhti pidettiin maltillisena, että kaikki pysyivät hyvin mukana. Juoksussa kartan lukeminen ei vielä onnistu.

– Ehkä kevään korvilla oppii katsomaan vauhdissakin karttaa ja kompassia, pohtii Törrönen.

Mitä se suppamaasto tarkoittaa?

Viime kesänä Joensuussa Jukolan viestiin osallistui 16 500 suunnistajaa 20 eri maasta. Lahden ja Hollolan maastoihin odotetaan vielä enemmän, järjestäjät ovat puhuneet jopa yli 19 000:ta suunnistajasta. Kilpailumaasto kesäkuussa ei tule olemaan helppo. Kokenutkin suunnistaja kunnioittaa suppamaastoa. Ristkari on tutustunut alueeseen etukäteen netissä.

– Emme ehkä vielä edes tiedä mihin olemme lähdössä, nauraa Ristkari.

– Mitä se muuten se suppamaasto tarkoittaa, heittää Törrönen väliin kysymyksen.

Kaverukset nauravat.

– Näet sen sitten. Ne ovat sellaisia monttuja kai. Paljon ylä- ja alamäkiä, tuumii Ristkari.

Suppamaastossa jyrkkä korkeusero kartalla ei välttämättä tarkoita mäkeä tai kukkulaa kuten yleensä. Se voi yhtä hyvin tarkoittaa syvää monttua, eli tässä tapauksessa jyrkkäreunaista suppaa, joita on paljon Lahti-Hollola Jukolan kilpailualueella.

suunnistajat venyttelevät
Venyttelyt ensimmäisten rastien jälkeen. Johanna Talasterä / Yle

Jukolan viestissä on seitsemän erilaista osuutta, joista legendaarisin on niin sanottu pitkä yö. Se suunnistetaan keskellä yötä ja oman fiiliksensä tuo pimeä metsä. Miehet nauravat, että tuo kenties haastavin osuus nakitetaan nyt harjoituksesta poissa olleelle Jere Virinsalolle. Mitäs oli harjoituksesta pois ja on kuulemma joukon hyväkuntoisin. Oskari Lappalaiselle saattaa napsahtaa avausosuus.

– Saadaan siihen nuorta verta ja päästään kärkikahinoissa ensimmäiseen vaihtoon, nauraa Ristkari.

Seuraamme tiimin valmistautumista Jukolan viestiin. Jukolan viesti kisataan Lahdessa ja Hollolassa kesäkuussa 2018.