Nordean työntekijöitä edustava ammattiliitto: "Hyvin hämmentävä ja pöyristyttävä uutinen"

Pankkikonserni ilmoitti vähentävänsä jopa yli 6 000 työtehtävää.

yhteistoimintamenettely
Nordean Nordea Campus.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Nordea aikoo karsia vähintään 6 000 työtehtävää, pankkikonserni kertoi torstaina aamulla osavuosikatsauksensa yhteydessä. Yhtiö perustelee vähennystarvetta pitkän ajan kilpailukyvyn parantamisella.

– Ammattiliito Nousu tietenkin tuomitsee tämäntyyppiset tehostamisohjelmat ja henkilöstövähennykset. Kyllä täytyy sanoa, että on tämä hyvin hämmentävä ja pöyristyttävä uutinen tälle aamulle, sanoo nordealaisia edustavan Ammattiliitto Nousun toiminnanjohtaja Minna Ahtiainen.

Vähennykset tehdään useamman vuoden aikana. Nordea kertoi, että vähennettävistä 2 000 on konsultteja. Yhtiö kertoi aiemmin, että odottaa muutosten aiheuttavan vuoden viimeisellä neljänneksellä 100–150 miljoonan euron kustannukset.

– Kun pankki tekee loistavaa tulosta, niin tämän tyypiset luvut aiheuttavat pöyristystä. Tehostamista on pankissa tehty vuosien aikana jo verrattain paljon, ja niiden vaikutukset ovat näkyneet aika monin tavoin myöskin asiakaspalvelussa ja muualla.

Ahtiainen sanoo, ettei hänellä ole vielä tarkemmin tietoa aikataulusta tai vähennysten kohdistumisista.

– Tämä aiheuttaa pohdinnan, kun Nordea ilmoittaa olevansa sitoutunut asiakkaisiin ja yhteiskuntaan, niin on ihan selvää että tämän tyyppiset tehostamisohjelmat tulevat entisestään heikentämään asiakaspalvelutasoa ja kattavuutta.

Ei tietoa Suomen vähennyksistä

Esimerkiksi se, että kuinka montaa henkilöä tämä koskee Suomessa, ei ole vielä Ahtiaisen mukaan tiedossa.

– Henkilöstöä on tällä hetkellä työskennellyt aivan jaksamisensa äärirajoilla tehdäkseen omalta osaltaan tulosta paremmaksi. Sen vuoksi tämä kuulostaa tosi kohtuuttomalta.

Ahtiainen kertoo, että ammattiliitto aikoo olla Nordeaan yhteydessä välittömästi.

– Aika uskomaton tilanne, että me nimenomaan tämän pankin osalta joudutaan tähän tilanteeseen, Ahtiainen sanoi lopuksi.

Nordean liikevoitto laski heinä-syyskuussa verrattuna vuoden takaiseen. Liikevoitto pieneni 5 prosenttia 1 090 miljoonaan euroon.

Nordealla on nykyisin 31 800 työntekijää ja se on Pohjoismaiden suurin pankki. Sillä on noin 10 miljoonaa henkilöasiakasta, joista 4,2 miljoonaa Ruotsissa, Suomessa 2,8 miljoonaa, Tanskassa 1,7 miljoonaa ja Norjassa 0,9 miljoonaa. Nordea toimii kaikkiaan 17 maassa.

Konsernijohtaja Casper von Koskullin mukaan tavoitteena on automatisoida toimintoja. Tekoälyn käyttö parantaa asiakaskokemusta, hän lupaa STT:n mukaan.

*Lue myös: *

Nordean 6 000 työtehtävän väheneminen jakautuu neljälle vuodelle – Yle seurasi tiedotustilaisuutta