"Vuodesta on tulossa meille erittäin menestyksekäs" – Nesteen liikevaihto ja tulos kasvoivat

Yhtiö odottaa uusiutuvan dieselin myyntimäärän kasvavan.

Neste Oyj
Matti Lievonen
Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen.Virpi Hukkanen / Yle

Neste-konsernin vertailukelpoinen liikevoitto oli heinä-syyskuussa 350 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin tulos oli 264 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevaihto kasvoi noin 200 miljoonaa euroa, ja oli 3 229 miljoonaa euroa.

Liikevaihdon kasvu johtui pääasiassa myyntihintojen noususta, jolla oli noin 300 miljoonan euron positiivinen vaikutus liikevaihtoon. Dollarin kurssin heikentymisellä oli lähes 100 miljoonan euron negatiivinen vaikutus, yhtiö kertoo tulostiedotteessaan.

– Nesteen suoritus oli vahva myös kolmannella neljänneksellä, ja vuodesta 2017 on tulossa meille erittäin menestyksekäs. Suotuisa jalostusmarkkina ja toiminnallinen tehokkuus tukivat Öljytuotteiden tulosta. Uusiutuvat tuotteet pystyi ylittämään viime vuoden erittäin hyvän tuloksensa myyntimäärien kasvun ja vahvan lisämarginaalin myötä, kommentoi toimitusjohtaja Matti Lievonen.

Öljytuotteiden tulos oli parempi kuin vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä. Uusiutuvien tuotteiden myyntimäärät ja viitemarginaali olivat korkeammat kuin viime vuonna.

Yhtiö haluaa kasvattaa uusiutuvan dieselin myyntimäärää

Yhtiön Marketing & Services -segmentti paransi kannattavuuttaan edelleen ja sen liikevoitto oli vahva kolmannella neljänneksellä. Nesteen kolmannen neljänneksen vertailukelpoinen liikevoitto oli 350 miljoonaa euroa, kun se edellisvuoden vastaavalla ajanjaksolla oli 264 miljoonaa euroa.

Marketing & Services -segmentti paransi edelleen tulostaan, ja sen vertailukelpoinen liikevoitto oli suurempi kuin vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä. Myös Muut-segmentin vertailukelpoinen liikevoitto oli vertailukautta korkeammalla tasolla.

Yhtiön tavoitteena on, että loppukäyttäjille sataprosenttisena toimitettavan uusiutuvan dieselin myyntimäärät kasvavat viime vuoden 15 prosentista 25 prosenttiin kokonaismyynnistä vuonna 2017.

– Kasviöljymarkkinoiden odotetaan pysyvän vaihtelevina, ja Nesteen tavoitteena on lisätä heikompilaatuisen jäte- ja tähderaaka-aineen käyttöä entisestään. Uusiutuvan dieselin tuotantolaitosten käyttöasteiden odotetaan olevan korkeita, lukuun ottamatta Singaporen jalostamon kaksiviikkoista seisokkia johtuen vedyn toimittajan suunnitelluista huoltotöistä marraskuussa. Rotterdamin jalostamon biopropaaniyksikkö valmistautuu ensimmäisten tuotantoerien toimituksiin, Lievonen kuvailee tulevia näkymiä.

Lue myös

Shellin ja Nesteen pomot ajavat jo sähköllä – Milloin Suomessa suljetaan viimeinen bensa-asema?

Nesteen Lievonen dieselrajoituksista: ”Ei koko maailmaa voi sähköistää”

Nesteen toisen neljänneksen tulos notkahti, uusiutuvaa dieseliä myytiin ennätysmäärä