Kiistelty Sikamessias saa jäädä Kouvolan taidemuseoon

Joukko kaupunkilaisia on vaatinut kiistellyn teoksen poistamista Suomen juhlavuoden näyttelystä kristinuskon vastaisena.

jumalanpilkka
Sikamessias
Pyry Sarkiola / Yle

Kiistelty Sikamessias-teos pysyy esillä Kouvolan Poikilo-taidemuseossa. Kaupunki ei ryhdy toimenpiteisiin sille jätetyn adressin vuoksi.

Aikuisväestön lautakunnalle osoitetussa kirjeessä joukko kouvolalaisia vaati teoksen poistamista Suomen juhlavuoden näyttelystä kristinuskon vastaisena. Allekirjoittajina on 26 ihmistä.

Taiteilija Harro Koskinen tuomittiin ristiinnaulitun sikahahmon vuoksi jumalanpilkasta sakkoihin jo vuonna 1974. Teos on valmistunut vuonna 1969.

Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmiin kuuluva Sikamessias on ollut esillä viisi kertaa ennen Poikilon näyttelyä. Poikilon Sirpaleita suomalaisuudesta -juhlanäyttely on avoinna tammikuun alkupuolelle.

Taidemuseo Poikilon näyttelyyn teos valittiin kiistanalaisuutensa ja taidehistotoriallisen arvonsa vuoksi. Museosta kerrotaan, että Sikamessias-teos on herättänyt Kouvolassa esillä olevassa näyttelyssä myös mielenkiintoisia, uusia tulkintoja näyttelyssä. Sen on esimerkiksi tulkittu kritisoivan lihan tehotuotantoa, vaikka sellaista ei nähty ongelmana teoksen syntyaikaan.

Näyttelyn muissakin teoksissa käsitellään kiistanalaisia aiheita. Joukossa on muun muassa Pekka Jylhän installaatio Viha, joka käsittelee sisällissotaa sekä Henri Erikssonin piirroksia punaisten vankileiriltä. Myös Ilja Glazunovin vuonna 1973 valmistunut Urho Kekkosen muotokuva aiheutti polemiikkia omana aikanaan.