Tyrannosaurus rexin sukuun löytyi yllättävä jättiläinen

Iso peto eli nykyisessä Afrikassa aikana, jolloin lihansyöjäsaurusten on luultu olleen paljon pienempiä.

paleontologia
Hymyilevä tutkija makaa kalliolla kahden kolmivarpaisen jalanjälljen vierssä.
Tästä ei ole mennyt valtava kana, vaan petosaurus. Mittatikkuna Manchesterin yliopiston tutkija Fabien Knoll.Fabien Knoll

Eteläisestä Afrikasta Lesothosta löytynyt Tyrannosaurus rexin sukulainen sotii sitä käsitystä vastaan, minkä kokoisiksi kahdella jalalla kulkeneet petosaurukset teropodit on oletettu varhaisimmalla jurakaudella.

Kansainvälisen tutkijaryhmän löytö on aivan liian suuri mahtuakseen vakiintuneeseen teoriaan 200 miljoonan vuoden takaisista teropodeista.

Dinosauruslajien koko kasvoi vuosimiljoonien myötä. 12-metrinen T. rex rymisteli liitukauden maisemiin vasta lähes 130 miljoonaa vuotta nyt löydetyn pedon jälkeen. Sillä arvioidaan olleen mittaa yhdeksän metriä.

Varhaisen jurakauden teropodit on arvioitu keskimäärän 3–5-metrisiksi, tätä ennen enimmillään seitsenmetrisiksi.

Ruokaketjun ehdoton valtias

Tutkijat eivät löytäneet itse otusta, vaan sen kolmivarpaisten jalkojen kivettyneitä jälkiä. Niillä on pituutta 57 senttiä ja leveyttä 50 senttiä.

Nimekseen laji sai Kayentapus ambrokholohali. Sillä kunnioitetaan Lesothon yliopiston emeritusprofessoria David Ambrosea, jonka tutkimukset johtivat paleontologit löytöalueelle. "Kholohali" on yhdistelmä kahdesta sesothonkielisestä sanasta, jotka tarkoittavat erittäin isoa.

Eteläisestä Afrikasta tunnetaan myöhemmin eläneiden teropodien jalkojen, häntien ja jopa ruumiiden kivettyneitä painaumia, mutta varhaisella jurakaudella Kayentapus ambrokholohalin täytyi olla elinympäristönsä todellinen valtias, sanoo brittiläisen Manchesterin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tutkija Fabien Knoll.

– Muut lihansyöjäsaurukset olivat paljon pienempiä. Maisemaa hallitsivat kasvin- ja sekasyöjäsaurukset. _Kayentapus ambrokholohali _oli ehdottomasti ruokaketjun huipulla.

Silhuettikuva ihmisestä ja dinosauruksesta. 1,60 sentin mittainen ihminen on noin dinosauruksen jalan korkuinen.
Tällaiselta Kayentapus ambrokholohali olisi näyttänyt ihmisen rinnalla. Fabien Knoll & Lara Sciscio

Antoiko joukkosukupuutto tilaa kasvaa?

Afrikasta ei ole löydetty näin isoja teropodin jälkiä miltään muultakaan aikakaudelta, ja varhaisen jurakauden vastaavan kokoisia jälkiä tunnetaan ennestään vain Puolasta.

Mikä sai Kayentapus ambrokholohalin kasvamaan poikkeuksellisiin mittoihin? Sen ajoitus ehkä osui nappiin. Juuri ennen jättiotuksen ilmestymistä suuri osa niin maa- kuin merieläimistä oli kuollut triaskauden lopun joukkosukupuutossa. Se hävitti myös teropodien kilpailijat.

Uusissa olosuhteissa kokoaan alkoivat kasvattaa myös kasvinsyöjäsaurukset. Se on ehkä toinen selitys: mitä suuremmat saaliit, sitä suuremmat saalistajat.

Tutkimus on vapaasti luettavissa PLOS ONE (siirryt toiseen palveluun) -lehdestä.