1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU-parlamentti

Heidi Hautala valittiin europarlamentin varapuhemieheksi

Hautala on kautta aikojen kolmas suomalainen tehtävässä.

EU-parlamentti
Euroopan parlamentin jäsen Heidi Hautala (vihr.).
Heidi Hautala Dominique Hommel / EU

BRYSSEL Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala on valittu Euroopan parlamentin varapuhemieheksi. Hän on kautta aikojen kolmas suomalainen puhemiehistössä.

Parlamentin täysistunto äänesti Hautalan tehtävään iltapäivällä. Hänen toimikautensa kestää nykyisen parlamenttikauden loppuun eli kesään 2019 saakka.

Tehtävä avautui Itävallan vihreiden kärsittyä murskatappion tässä kuussa pidetyissä parlamenttivaaleissa. EU:n puhemiehistössä tähän saakka ollut Ulrike Lunacek luopui tappion myötä poliittisista tehtävistä kotimaassaan ja EU:ssa. EU-parlamentin vihreiden ryhmä valitsi Hautalan Lunacekin seuraajaehdokkaaksi.

Euroopan parlamentilla on puhemies ja 14 varapuhemiestä, jotka johtavat vuorotellen puhetta parlamentin täysistunnossa. Varapuhemiehillä on myös edustustehtäviä.

Ensimmäinen suomalainen puhemiehistössä oli Olli Rehn (kesk.), joka valittiin varapuhemieheksi nykyisen europarlamentin toimikauden alussa. Kun Rehn siirtyi ministeriksi, Anneli Jäätteenmäki (kesk.) jatkoi tammikuun puolivälissä päättyneen toimikauden loppuun.

Korjaus 3. kappaleessa klo 16.50: Lunacekia ei valittu Itävallan parlamenttiin, vaan hän luopui poliittisista tehtävistä Itävallan vihreiden kärsittyä vaalitappion maan parlamenttivaaleissa.

Lue seuraavaksi