Hyppää sisältöön

Nainen sukelsi 20-vuotiaana pää edellä pohjaan ja halvaantui – tanssii nyt pyörätuolissa kilpaa maailman huipulla

Matkalla huipulle Tuuli Harju kohtasi rakkauden. Keväällä hän tanssi yhdessä miehensä Timo Pyykkösen kanssa maailmanlistan piikkipaikalle.

Tuuli Harju ja Timo Pyykkönen tanssivat Belgian MM-kisoissa muun muassa tunnelmallisen rumban. Kuva: Peter Testelmans

33-vuotias Tuuli Harju ja 51-vuotias Timo Pyykkönen ovat saaneet viime päivät ottaa vastaan onnitteluja. Pari saapui hiljattain pyörätuolitanssin MM-kisoista Belgiasta, ja tuomisina oli kuudes sija vakiotansseissa.

Melko hyvin parilta, joka on kilpaillut yhdessä vasta kaksi vuotta.

– Olemme ihan tyytyväisiä, sillä tulos parani edellisistä kisoista. Reissu oli rankka, takana on useampi yö viiden tunnin unilla, kertoo Tuuli Harju.

Pari tanssii combi-tyylillä eli niin, että Pyykkönen liikkuu seisten ja Harju istuu pyörätuolissa. He tapasivat viitisen vuotta sitten pyörätuolitanssileirillä Tampereella, ja jonkin ajan kuluttua heistä tuli myös pariskunta.

Heidän tiensä pyörätuolitanssin pariin mutkittelivat kuitenkin hyvin erilaisia reittejä.

Hypimme pellehyppyjä laiturilta. Pää osui pohjaan ja niska murtui.

Tuuli Harju

Tuuli Harju vammautui 20-vuotiaana ollessaan kylässä kaverinsa mökillä.

– Olimme uimarannalla ja hypimme pellehyppyja laiturilta. Vettä oli ihan reilusti, mutta hyppäsin yhden hypyn liian jyrkässä kulmassa. Pää osui pohjaan ja niska murtui.

Vaikka Harju pääsikin omin avuin pintaan ja sai huudettua apua, niskasta kuulunut rusaus kertoi, että oli käynyt pahasti. Seurauksena oli kaularankavamman aiheuttama neliraajahalvaus.

Sitä on tosin Harjusta vaikea uskoa, sillä hänen kätensä toimivat. Neliraajahalvaus ei välttämättä tarkoita sitä, että kaikki raajat olisivat poissa pelistä.

– Minulla on toisessa kämmenessä ja tietyissä lihasryhmissä heikkouksia. Olin onnekas, sillä olisi voinut käydä paljon pahemminkin.

Purjehtijasta tuli tanssija

Kuntoutuksessa Harju pääsi kokeilemaan monia erilaisia liikuntamuotoja kuten rugbya, melontaa ja uintia. Hän harrasti pitkään myös purjehdusta, mutta laji oli turhan kausiluonteinen ja vaativa. Purjehtimaan päästäkseen piti matkustaa ja mobilisoida joukko ihmisiä mukaan.

Kun Harju muutti Tampereelta Helsinkiin, hän päätti kokeilla pyörätuolitanssia. Hän ihastui lajiin täysiin.

– Kun tanssi löytyi, kaikki vain loksahti paikoilleen. Ensimmäisen vuoden treenasin itsekseni pyörätuolin tekniikkaaenkä edes ajatellut kilpailemista enkä esiintymistä. Sitten lähdin kokeilemaan taitojani tanssileirille. Siellä tapasin Timon.

Timo Pyykkönen ja Tuuli Harju ovat myös työkavereita. Kuva: Timo Pyykkönen

Timo Pyykkönen ajautui nuorena miehenä kilpatanssin pariin puolivahingossa. Elettiin 1980-luvun alkua, eikä kilpatanssi suinkaan ollut suosiossa poikien keskuudessa.

– Siskoni harrasti kilpatanssia ja opetti minulle askeleita. Kerran lähdin hänen mukaansa katsomaan treenejä. Ohjaaja sitten pyysi minuakin lattialle, koska pojat olivat niissä piireissä harvinaisia.

Pyykkönen ajatteli, että voi hyvin mennä, kun jo vähän osasi.

– Jonkin ajan päästä kävi ilmi, etten osannut mitään. Olin opetellut tyttöjen askeleet. Tulin tavallaan huijatuksi lajin pariin, mutta hyvä niin. Tanssi vei mukanaan.

Jonkin ajan päästä kävi ilmi, etten osannut mitään. Olin opetellut tyttöjen askeleet.

Timo Pyykkönen

Kun Pyykkönen oli harrastanut jonkin aikaa kilpatanssia ja toiminut myös ohjaajana ryhmissä, häneltä tultiin kysymään neuvoja pyörätuolitanssin kehittämiseksi. Laji oli hänelle uusi, joten hän lähti lopulta katsomaan, mistä oli kyse.

– Helposti ajattelee, että pyörätuolia käyttävillä ei juurikaan ole mahdollisuuksia tanssia. Oli hieno fiilis huomata, kuinka väärässä olinkaan. Se on hieno, aurinkoinen maailma. Ajoittain tulee myös voimakkaita tunteita, kun näkee, miten vaikeavammainen kilpailee ja valmistautuu suoritukseen ihan samalla tavalla kuin kuka tahansa muu.

Arkituoli tuunattiin tanssituoliksi

Pyörätuolitanssissa on hyvin paljon samaa kuin perinteisessä kilpatanssissa. Näkyvin ero on tietysti se, että käytössä on pyörätuoli. Kilpatanssissa välineenä on erityinen tanssituoli, joka on tehty pyörätanssia varten.

Tuuli Harju aloitti harrastuksen omalla, arkikäytössä olevalla tuolillaan. Sillä pääsi hyvin alkuun. Kun taidot kehittyivät ja kunnianhimo kasvoi, tuoli kävi liian kömpelöksi.

– Arkikäytössä olevan tuolin tanssiominaisuudet eivät ole niin hyvät. Kuin olisi kumisaappaat jalassa, vaikka tarvitsee jo tanssikengät. Monella into harrastukseen lopahtaakin siksi, kun tanssin laatu ei kehity samaan tahtiin taitojen kanssa.

Kun Harju sai uuden arkipyörätuolin, vanha tuunattiin tanssituoliksi. Renkaisiin laitettiin lisää kulmaa, istuinta kavennettiin ja tuoliin asennettiin pienemmät eturenkaat. Näin siitä saatiin kevyempi ja tanssiin soveltuvampi. Tuolista tuli niin hyvä, että Harju voitti sillä pyörätuolitanssin SM-kilpailut yhdessä ensimmäisen parinsa kanssa.

Tuuli Harjun tanssituolia tuunattiin MM-kisoja varten. Kuvassa menossa vauhdikas quickstep. Kuva: Peter Testelmans

Timo Pyykkönen ja Tuuli Harju tapasivat viitisen vuotta sitten pyörätuolitanssileirillä Tampereella. Harju oli tanssinut siihen saakka yksin, mutta leirillä oli harjoituksia, joihin tarvittiin paria. Pyyköselläkään ei ollut paria, joten he alkoivat tanssia yhdessä.

– En ollut ajatellut kilpailemista tai esiintymistä vaan vasta perusteita. Combi-tanssi oli ihan uutta ja haastavaa, ja innostuin siitä. Sen leirin jälkimainingeissa ajattelin, että haluaisin esiintyä, Harju muistelee.

Samoihin aikoihin kävi ilmi, että Pyykkösen entisellä kilpatanssioppilaalla ei ollut tanssiparia. Pyykkönen ehdotti, että Harju ja entinen oppilas alkaisivat tanssia yhdessä. Pyykkösestä tuli parin ohjaaja.

Kuin olisi kumisaappaat jalassa, vaikka tarvitsee jo tanssikengät.

Tuuli Harju

Pari aloitti tulokasluokissa ja eteni siitä ylöspäin. He kilpailivat kolmisen vuotta. Sitten Harjun parille tuli perheenlisäystä, ja tämän aika ei enää riittänyt tanssille. Samoihin aikoihin Pyykkönen sai pyörätuolitanssin kilpailulisenssin, joten hän ryhtyi Harjun pariksi.

Tuolloin pariskunta oli jo rakastunut toisiinsa.

– Asiat loksahtivat kohdilleen aika nopeasti. En koskaan nähnyt Tuulin tuolia. Se kulki siinä mukana eikä siinä ollut mitään omituista, Pyykönen muistelee.

Treenit aina ensin

Pariskunta on asunut yhdessä Kouvolassa noin kaksi vuotta. Heitä yhdistää paitsi tanssi myös sama työpaikka. Pyykkönen työskentelee K-raudassa varastopäällikkönä, Harju tekee siellä paperitöitä osa-aikaisena. Arkea määrittävät tanssitreenit. Pari harjoittelee vähintään viisi kertaa viikossa.

– Ajattelemme aina ensin treenejä ja varmistamme, että ne toteutuvat. Olemme olleet viisi vuotta yhdessä, emmekä ole koskaan käyneet yhdessä elokuvissa. Ne ovat valintoja, joita täytyy tehdä. Toki olisimme voineet mennä elokuviin, mutta lepäämme ennemmin muulla tavoin.

Harjoittelu ei ole pelkästään fyysistä treeniä.

– Käymme läpi sekä omia että muiden videoita ja analysoimme niitä. Mietimme, löytyisikö meille jotain käyttökelpoista.

Treenien tukikohtana toimii Kouvolan Terpsikerho. Pari harjoittelee aina vähintään kaksi tuntia kerrallaan – joskus jopa neljä. Tanssituolia säilytetään usein Terpsikerhon tiloissa, koska sitä on melko hankala kuljettaa.

– Pyörät saa pois, mutta tuolia ei voi taittaa kokoon. Sitä varten tuolissa pitäisi olla niveliä, jotka toisivat tuoliin painoa. Tanssituolin renkaissa ei myöskään ole lukkoja, Pyykkönen kertoo.

Tuolilainen ei ole mikään kottikärry vaan aktiivinen tanssija.

Timo Pyykkönen

Koreografiat vaihtelevat sen mukaan, mikä on muotia maailmalla. Vahvuudet puolestaan pitää rakentaa pyörätuolin liikkeiden mukaan.

– Ei voi hyppiä, eikä liikkua sivuttain. Pitää käyttää kaarroksia ja linjoja hyväksi.

Tuoli pidettävä kovassa tikissä

Tuuli Harjulla on nyt käytössään sponsorin kustantama, käsityönä tehty tanssituoli. Harjun mukaan se ei kuitenkaan ollut yhtä hyvä kuin muilla maailman parhailla pyörätuolitanssijoilla. Siksi tuolia on tuunattu tänä vuonna uuteen uskoon. Esimerkiksi renkaat ovat nyt isommat, 26-tuumaiset. Arkipyörätuolin pyörät ovat pienemmät, jotta esimerkiksi polvet mahtuvat pöydän alle.

– Istun nyt korkeammalla ja saan parista paremman otteen, kun korkeusero ei ole niin iso. Tuoli myös pyörii herkemmin. Istuinkulmaa muutettiin, eli en istu enää niin syvässä kuopassa ja saan käytettyä vartaloani tanssissa enemmän, Harju kertoo.

Hitaan valssin linjoja Belgian MM-kisoissa. Kuva: Peter Testelmans

Kilpailuissa tuomaristo arvostelee pystytanssijan ja pyörätuolissa istuvan osuudet samassa suhteessa niin, että molemmat tuovat pistepottiin omat ansionsa.

– Tuolilainen ei ole mikään kottikärry vaan hyvinkin aktiivinen tanssija, sanoo Pyykkönen.

Tuoli on kuitenkin pidettävä yhtä kovassa tikissä kuin tanssijat itse. Se vaatii säännöllistä huoltoa.

– Jos joku laakeri alkaa kanittaa, tuoli ei kulje suoraan. Lisäksi renkaissa on oltava kovat paineet. Löysät renkaat hidastavat heti menoa, Harju kertoo.

Piikkipaikalla maailman ranking-listalla

Harju ja Pyykkönen aloittivat kilpailemisen kansainvälisillä areenoilla vuonna 2015, kun Timo sai kilpailulisenssin. Menestystä alkoi tulla jo vuoden 2015 MM-kisoissa Roomassa.

– Normaalisti MM-kisoihin edetään SM-voiton kautta. Saimme kuitenkin liitolta MM-kisoihin erikoisluvan, koska taitomme olivat tiedossa.

Harju ja Pyykkönen ylsivät vakiotansseissa kahdeksannelle sijalle. Se oli kuitenkin vasta alkua.

Emme ole koskaan käyneet yhdessä elokuvissa. Ne ovat valintoja, joita täytyy tehdä.

Timo Pyykkönen

Rooman MM-kisojen jälkeen pari alkoi näkyä jatkuvasti vakiotanssien kärkisijoilla kansainvälisissä kilpailuissa. Keväällä 2016 tuli voitto maailman suurimmassa pyörätuolitanssitapahtumassa Hollannissa. Pari oli paras sekä vakiotansseissa että lattareissa.

– Silloin kasvomme alkoivat jäädä ihmisten mieleen.

Tänä keväänä tuli uran huipennus, kun pari otti Hollannin tapahtumassa toisen voiton. Se nosti heidät maailman ykkösiksi kansainvälisen paralympiakomitean IPC-rankingissa.

Belgian MM-kisoihin pari lähti finaalipaikka mielessään. Vaikka sijoitus parani edellisistä MM-kisoista, tavoitteeseen ei aivan päästy. Timo Pyykkönen uskoo, että sijoitukseen vaikutti kesän sairastelu.

– Olimme melkein kaksi kuukautta poissa treenisalista. Se saattoi näkyä MM-kisoissa, koska peruskunnon pitää olla kohdillaan.

Nälkää riittää. Vaikka edellisistä kisoista on vain pari viikkoa, heillä on jo mielessään uusi koreografia.

Lisää harrastajia tarvitaan

Pyörätuolitanssi on vienyt heidät molemmat mennessään. Tuuli Harju on päässyt kauan sitten yli onnettomuudesta, joka tapahtui 13 vuotta sitten.

– Se ei vaikuta nykyiseen elämääni mitenkään. En ikinä ajattele koko asiaa.

Harju ja Pyykkönen toivovat, että muutkin löytäisivät lajin. Harrastajia on Suomessa noin 200, mutta esimerkiksi Kouvolassa on heidän lisäkseen vain yksi pyörätuolitanssipari.

– Pyörätuolitanssi on maailman tasa-arvoisin laji: nainen ja mies, vammainen ja vammaton. On upeaa nähdä, miten joku vaikeavammainen nauttii tanssimisesta. Tämä on hyvin aurinkoinen maailma, Pyykkönen sanoo.

Kuva: Peter Testelmans